Skocz do zawartości

[licznik] czy zepsuty system bezprzewodowy w Sigmie 1200

luki75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem z licznikiem: a właściwie raczej chyba z systemem bezprzewodowym odpowiedzialnym za przekazywaniem danych z koła do komputerka ( wadę licznika wykluczyłem wkładając licznik od kolegi - błąd ten sam )ale do rzeczy.

Mam Sigmę 1200 z systemem RDS bezprzewodowym.

Gdy jadę pomału ok 5-10 km/h licznik czasem pokazuje inną wartość np jadę 10 km/ha on przeskakuje na chwilę na 18,20 km/h,przykładów liczbowych jest wiele.

Myślałem że baterie, wymieniłem i dalej to samo,

Myślałem ze licznik ale jak napisałam wyżej z kolegi licznikiem było to samo więc wnioskuję że coś z tym RDS-em

Ale co?

Generalnie używam go już kilka lat i nigdy nie było z nim problemu.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Napisano

Zauważyłem również że przy prędkości powyżej 20 km/h problem nie występuje.

Tylko nie piszcie że mam jeździć tylko trak szybko bo czasem w górach jest to nierealne...

Napisano

Magnesik łapie.

No bo przecież przy większej prędkości jest ok.

A diody są do sprawdzenia baterii.

Napisano

Staram się trzymać prostych rzeczy bo jeśli chodzi o skomplikowane to ten sprzęt jest niestety nienaprawialny.

Wydawało mi się, że się zachowuje jakby łapał czasem co drugi obrót - ale raczej moja pomyłka. Może jeszcze kwestia słabego zasilania być.

Gdzieśtam są przyciski które aktywują daną diodę na 60sekund chyba. Najpierw sprawdzasz nadajnik - pomachasz trochę kołem tam i z powrotem i zobaczysz czy miga kiedy trzeba. To samo z odbiornikiem potem.

Mam starszego rcsa i kiedyś okazało się, że jest kilka wersji ale szczęśliwie działały między sobą. RDS ma zdaje się inne kodowanie i już tak nie ruszy, nie wiem czy uda się w ogóle podmienić jedną część od innego zestawu czy trzeba wymieniać kompletami.

W ogóle technologia do lamusa, już dawno mi chodzi po głowie nadajnik bluetooth i aplikacja w javie na komórkę/oalma/pda ;) . Nadajnik oczywiście z pamięcią, rejestracją wszystkiego itp, żeby nie było zonka przy zamianie komórki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...