DawidN20 Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Witam. Mam pytanie. Dzisiaj podczas przejażdżki zaczęło mi coś stukać w przednim kole. Początkowa nie wiedziałem dokładnie gdzie, ale już po dotarci do domu zbadałem sprawę, i okazało się że stukot dochodzi z przedniej ośki (nie wiem czy tak dokładnie to się nazywa) Nie ważne czy jest to podczas jazdy, czy koło wisi swobodnie, podczas obracania słychać delikatne stukanie odczuwalne również w kierownicy, a od czasu do czasu stukot jest głośniejszy (pojedyncze powtarzające się głośniejsze stuknięcia). Kółko obciążone stuka jak by mniej (a może mi się po prostu tak wydaje bo wiadomo dochodzą też inne dźwięki). I tu pytanie, co to może być, ośka pęknięta/uszkodzona, łożyska czy może jest to kwestią zbyt mocnego/słabego skręcenia ośki. Kółko jest jednak stabilne nie ma luzów na boki a jednocześnie kręci się "lekko" ... tylko to stukanie. Reklamować sprzęt?
adriansocho Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Miałem kiedyś coś takiego, pomogła wymiana kulek i stożków w piaście. Nie wiem skąd się to wzięło i co to było, ale mam wrażenie że kulki się zrobiły jajowate. Zmiana kulek i jak ręką odjął.
DawidN20 Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 Dzisiaj sobie przejechałem ok 20km i na razie pukanie jest słabsze ale nie znika, zobaczę jak się sytuacja rozwinie, ale też wydaje mi się że to coś z łożyskami.
d0cent Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Jak nowe to reklamować - może za słabo piasta skręcona i kulki się porozjeżdżały, może konus jakiś trefny.
matkell Napisano 24 Stycznia 2011 Napisano 24 Stycznia 2011 Miałem taką sytuacja w kole z tyłu z piasta Shimano RM65 i może to głupie ale taką usterkę trzeba rozjeździć i wszystko wraca do normy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.