Skocz do zawartości

[Reba SL] Olej 5W oraz 15W

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy olej 15W oraz 5W wlewany do Reby podczas serwisowania ma być syntetykiem czy mineralny, czy też nie ma to żadnego znaczenia i można nawet mieszać?

Napisano

Pierwszy z nich, to jak zapewne wiesz, syntetyk a drugi mineralny.

Teoretycznie nie powinno się ich mieszać, jednak w praktyce oba te oleje nie mają ze sobą kontaktu w amortyzatorze.

Napisano

Fakt, jeden link zły podałem, za dużo mam ich w zakładkach. Tak, czy inaczej jednak, ma to być syntetyk i mineralnych w ogóle nie brać pod uwag, tak?

Słyszałem już też od kilku osób, że wystarczy 5W, cały czas jednak tę 'piętnastkę' rozważam :)

Napisano

wsia ryba co wlejesz od spodu, byleby bylo olejem ;) ja wlewam 5w od gory i od dolu do Reby, Recona, kolega do Sida i generalnie malo kto chyba kupuje sobie olej 15W specjalnie tylko po to, zeby nalac go troche do dolu goleni.

Napisano

Widzę, więcej głosów za samym 5W, więc chyba postąpię jednak wg Waszych wypowiedzi.

W instrukcji jednak nie widzę, by RS zalecał przedział lepkości 5-15W, są ściśle podane wartości wraz z objętościami.

Ale:

Tak, czy inaczej jednak, ma to być syntetyk i mineralnych w ogóle nie brać pod uwag, tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...