Wax Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 (edytowane) Witam. Tym razem przedstawiam mini-projekt, który nie został jeszcze zakończony ale waga jest już dosyć ciekawa. Oryginalnie rogi ważą 59g na śrubach stalowych, moje rogi zostały skrócone o około 1cm, zeszlifowane i wycieniowane od wewnątrz (na razie tylko jeden). Ścianka oryginalnie ma około 1mm, po wycieniowaniu i zeszlifowaniu z zewnątrz grubość zmniejszyła się do ~0,5mm. Kroki zostały skrócone maxymalnie, są praktycznie płaskie. Nie wiem czy będę je wklejał czy zrobię nowe np. z balsy, bądź ze styropianu, a następnie je polakieruje/zaimpregnuję. Kolejnym elementem było skrócenie śrub aluminiowych, które na dniach będą dodatkowo nawiercane na 3/4 długości śruby od dołu, by woda się tam nie zbierała. W momencie gdy rogi będą dokładnie zeszlifowane, zmatowione i przygotowane do malowania nałożę 1 bądź 2 warstwy czarnej połyskowej farby po czym po bokach będzie wymalowany mój nick - WAX. Projekt zostanie zakończony do końca tygodnia, jeśli czas pozwoli. Zdjęcie: - Mile widziane komentarze. Edytowane 11 Maja 2010 przez Wax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thrawn Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Z komentarzami poczekam na zakończone dzieło . Mam natomiast 2 pytanka. Jaki był zysk wagowy przy takim konkretnym skróceniu kapsli? I w jaki sposób kolega zamierza namalować swój nick? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 (edytowane) Jak na zdjęciu widać kapsle są praktycznie całkiem płaskie, pod spodem został tylko malutki konus z reszty korków. Jeśli dobrze pamiętam, to takie korki - http://www.bike-arena.pl/galerie/r/rogi-boplight-czarne-dl_1523_k.jpg ważą około 4g komplet, a takie - http://www.hadronsport.com/photo.php?image=images/produkty/boplight%20rogi%20skosne%20pro.jpg&size=100 - nie całe 9g. Moje docięte na maxa docięte koreczki ważą 2g, obecnie jednak wylądowały w koszu na śmieci, bo wkleiłem styropian i pomalowałem rogi pierwszą warstwą - schną Jeszcze nie wiem jak nick będzie malowany, bo jest kilka pomysłów. Najprostszy to wydrukować, wyciąć i odmalować napis na zasadzie szablonu + warstwa bezbarwnego. Pomyślę nad tym. Edytowane 11 Maja 2010 przez Wax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 11 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Mocno szalejesz... Nie obawiasz się że za mocno Połowa grubości, alu śruby dziurawe... Jaką długość mają teraz rogi ? I ile zyskałeś na szlifowaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 (edytowane) E tam za mocno, bywały wersje po 38g i ludzie żyli . Obecna szykowana wersja tych rogów jest po to by na maratonie móc zmienić pozycję dłoni gdy nadgarstki już mają dość. Brak rogów doskwiera mi najbardziej na stromych podjazdach i przy długiej jeździe po szosie. Założenie jest takie, że i tak nie będę chwytał się samych rogów tylko okolicy śruby rogów. Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to delikatne, cienkie i podatne na uszkodzenia, ale robiąc to chcę by podczas upadku róg się złamał, wygiął bądź strzelił na śrubie niż pękła kierownica czy coś takiego. Co do dziurawych śrub - jedyne śruby jakim ufam to te z ProBolt'a, mam dziurawą śrubę w topcapie, dokręcam ją od dłuższego czasu i nic. No tak, ale topcap to nie róg -> moment dokręcenia śruby w rogu często jest taki, że pod pełnym naciskiem powinien się obracać na kierownicy, bo rogi nie są po to by się na nich wieszać całym ciałem - tyle Długość rogów - podam przy okazji, bo teraz schną w piwnicy i nie mam jak ich zmacać Zysk na samym szlifowaniu wewnątrz i na zewnątrz to w granicach 2/3g na komplecie. Obecna waga przed malowaniem z nowymi korkami to 44g. Edytowane 11 Maja 2010 przez Wax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Rogi już są pomalowane na czarno, choć ostatnia warstwa dosycha. - Jutro wytnę napis i będę go odmalowywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 No i kolejna fajna produkcja made by Wax.... Orientujesz sie jak sa wykonywane fabrycznie napisy na takich elementach, laser? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Dzięki wielkie Chris Akurat na BOPach był to laser, bo musiałem się troszkę naszlifować żeby kontury napisu zniknęły z powierzchni, ale nie jest to jakimś wielkim problemem. Póki co zrezygnowałem z robienia napisu WAX, ze względu na to, że szablon nie daje zadowalających efektów. Będę musiał poszukać jakiegoś studia reklamy czy coś, żeby mi wycięli laserem taki napis z grubszej folii i wtedy pomaluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Pomysl fajny tez bym sobie takie wlasne logo zapodal na 'czyms' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 (edytowane) Rogi wyschły. Zrezygnowałem z malowania ich warstwą bezbarwnego, bo raz, że wykonanie napisu przesunie się w czasie a dwa, że chcę pośmigać troszkę i zobaczyć jak z ich długością i ogólną wytrzymałością. Zdaję sobie sprawę z niskiej trwałości obecnej powłoki bez lakieru bez barwnego ale zawsze można to pomalować od nowa. Śruby nie ruszane, bo nie mam dostępu do wiertarki. Długość rogów od środka mocowania - nie całe 7,5cm Zdjęcia: - - - Mile widziane komentarze. Edytowane 17 Maja 2010 przez Wax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Krótkie to to I ten czarny mat jakoś średnio mi pasuje. Ale jak będzie się zgrywał dobrze z rowerem to ok. A takie samodzielne malowanie, czy to z lakierem na koniec czy bez, niestety zawsze jest nietrwałe. Swoje rogi już chyba z 5 razy malowałem Obecnie są dosyć mocno podrapane, ale póki co nie chce mi się ich odświeżać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Maja 2010 Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Zawsze mozna zarzucic anode plus napis laserem i wypas po pachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 (edytowane) Odi, dłuższych nie potrzebuję. Dlatego ich nie malowałem bezbarwnym. Szczerze powiedziawszy miały być połyskowe, są matowe, ale to dlatego, że chwyciłem to co miałem pod ręką, bo możliwe anoda poleci i tak jak pisał Chris - laser. Musze poszukać ludzi którzy takie coś robią. Edytowane 18 Maja 2010 przez Wax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Jeszcze jedno pytanie mam - jak, czym szlifowałeś ścianki wewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Mam kołek drewniany troszkę węższy niż otwór w rogach, na niego naklejałem papier ścierny o różnej gramaturze i jechałem z tym koksem, szlifując je na całej długości. Rogi mają się bardzo dobrze nic im nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Jak to mowia polak potrafi... kombinowac Gratuluje pomyslu i inwencji w 'self made/improved' czesci bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekjunior Napisano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 odświeżam:) jak dla mnie pięknie się prezentują czarny mat+ czerwone śruby wzór, wzór! i mam pytanie co do śrub, mianowicie gdzie kupujesz/zamawiasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 śruby są wszędzie. np tu-> http://vincere.pl/sklep/index.php?k74,sruby-aluminiowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekjunior Napisano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 oo:) podziekował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi