Faith Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu butów/pedałów spd. W oko wpadły mi dwa modele butów Shimano (jako, że zamierzam kupić buty w sklepie ctbike.pl, to w grę wchodzi tylko ta marka - no chyba, że na alledrogo znajdzie się coś w podobnej cenie)SH M086 oraz SH M123. Za pierwszymi przemawia klamra, która podobno lepiej stabilizuje stopę w bucie, z drugiej strony design SH M123 dużo bardziej mi przypasował. I tu pytanie, czy w przypadku amatorskiego mtb, kwestia rzepy vs klamra ma aż takie wielkie znaczenie? Kolejna sprawa to rozmiar.. jak już wspominałem obuwie zakupie przez internet, dlatego idealnie byłoby trafić w rozmiar za pierwszym razem Chętnie kupiłbym buty w jakimś sklepie stacjonarnym, ale raz, że ceny oferują "katalogowe" a dwa buty i tak trzeba zamówić bo nie mają na stanie. Plusem sklepu ctbike.pl są nie tylko ceny ale również to, że przy zamówienie powyżej 300 złotych przesyłka kurierem jest za friko - sądzę ze niewiele sklepów oferuje podobne warunki - wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę Anyway, pobawiłem się trochę z kartą i ołówkiem, i według pomiarów moja stopa ma 270mm długości - i tu kolejne pytanie jaki rozmiar będzie odpowiedni? Według rozmiarówek Shimano, zamieszczanych na aukcjach - rozmiar 44 będzie się nadawał dla stopy o maksymalnej długości 27,3 cm, zaś 45 28 cm. I tu dylemacik, wziąć rozmiar butów na "styk" (44) czy lepiej brać coś odrobinę większego, i zostawić sobie trochę miejsca na wypadek np. puchnących nóg - czy też zimy (vide grubszych skarpet)? Odnośnie pedałów, to w zasadzie jestem zdecydowany na pdm540 - ważę sporo (około 90kg) więc chyba lepiej będzie jak zainwestuje w droższe, pewnie bardziej wytrzymały model. pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Tematów w których pojawiały się rozważania na temat zarówno tych modeli,rzep/klamra i modelu pedałów pojawiło się już mnóstwo. Także kwestia rozmiarówki Shimano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Tematów w których pojawiały się rozważania na temat zarówno tych modeli,rzep/klamra i modelu pedałów pojawiło się już mnóstwo. Także kwestia rozmiarówki Shimano... Cześć, dzieki za odpowiedź, Fakt na forum dużo już o SH-M086 napisano - ale o M123 nic, generalnie mało o tych butach wiadomo (na mtbr tez nic nie znalazłem) siakiś nowy model czy coś ^^ Odnośnie kwestii klamra/rzep myślę, że czytając uważnie mój pierwszy post można wywnioskować, że forum już przestudiowałem. Owszem jest co najmniej kilka tematów, aczkolwiek zdania są podzielone, stąd też moje pytanie. Odnośnie rozmiarówki, no cóż tu mnie trochę poniosło i z rozpędu zapytałem bez wcześniejszego przeszukania forum mea culpa... ps. o pedały nie pytałem, pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Tak M123 to nowy model firmy Shimano na ten rok... Jest on następcą modelu M122 z którym łączy go bardzo podobna konstrukcja buta ale różni zmieniona (IMO na lepsze) podeszwa... Jeżeli chodzi o rzepy/ klamra to do amatorskiej jazdy(nawet tej bardziej ambitnej) to rzepy sprawdzają się wcale dobrze... Gdzieś na tym forum pojawiły się opinie że rzepy Shimano słabo trzymają... Ogólnie muszę stwierdzić że trzymają bardzo dobrze i luzują się tylko jak naprawdę mocno ociągniesz np na podjeździe(mnie się ogólnie zdarzyło może ze trzy razy)... Porównując te dwa modele to w M123 będziesz miał lepiej wentylowany but, znacznie lepszą podeszwę i kolce a 86 tylko klamrę... Moim zdaniem nie wart dla klamry poświęcać całej reszty i bez zastanowienia szukać M123. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naitsen Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Ja brałem niedawno SH M086 rozmiar 44, mam dł. stopy 27,2cm i luz ok. 3mm przed... i tak mi pasi. Kupiłem przez neta ale wcześniej mierzyłem w sklepie 43 i 44 - przy 43 czułem, że mi się "zwijają palce" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Musisz pamiętać że Shimano ma w zwyczaju produkować buty rozmiar większe... Tzn że większość osób która kupuje buty Shimano nosi normalnie(buty cywilne) w rozmiarze o jeden mniejszym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Z tym rozmiarem o jeden większym to nie byłbym taki pewny. Mam teraz drugie SPDki Shimano rozmiar 45 i są wielkościowo bardzo podobne do cywilnych butów Pumy. Ale... jeśli porównać np. do noszonych przeze mnie półbutów to faktycznie SH są jakby rozmiar większe Co producent to inna rozmiarówka Co do rzepów to myślę, że sprawdzają się nawet w bardzo ambitnym jeżdżeniu. Shimano na dwa rzepy miałem ładnych kilka lat (będzie z 5) i rzepy dopiero w tamtym roku zaczęły słabiej trzymać. Teraz mam klamrę i jest moc na rzepy też nie narzekałem, ale nie miałem takiego porównania jak teraz. Na Twoim miejscu na spokojnie przymierzyłbym obydwa buty i wybrał w sklepie co lepiej leży. Ważne żeby Twoim kryterium nie było tylko rzep vs. klamra, ale przede wszystkim wygoda. Jeśli chodzi o 540ki to dadzą radę bez problemu, kilka lat już katuję niemiłosiernie a one dalej pięknie służą EDIT: Rozmiar oczywiście troszkę większy, czasami trzeba włożyć grubszą skarpetę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Czy w M123 jest możliwość odkręcenia kolców na stałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Wydaje mi się że tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 wielkie dzięki dla wszystkich za trafne/przydatne odpowiedzi na moje pytania buty/pedały już zamówiłem, w poniedziałek powinien się u mnie pojawić kurier z przesyłką - jeśli dobrze trafiłem z rozmiarem to niebawem na forum jakaś recenzje postaram się napisać. pozdrawiam, Faith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sancho Napisano 21 Maja 2010 Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Sam się zastanawiałem nad kupnem na allegro ale po przejściu po kilku sklepach nie kupił bym butów SPD bez przymierzania. Każdy but leży inaczej i może okazać się, że buty które wizualnie i rozmiarowo wydają się w porządku, po przymierzeniu nie leżą na stopie. Najlepsze jest to, że na buty razem z pedałami miałem przeznaczyć około 300zł a po przymiarkach okazało się, że buty SIDI leżały idealnie ale kosztowały 350zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Jednak troszeczkę szybciej udało mi się odebrać paczkę, i buty/pedały zdążyłem już przetestować na odcinku 45 km (teren i asfalt). To czego najbardziej się obawiałem, to trafienie w rozmiar - na szczęście udało się, i but (roz. 44) leży jak ulał Oczywiście, praktycznie na samym początku nie obyło się bez gleby przy zerowej prędkości ale teraz już mniej więcej ogarniam zasadę wpięcia/wypięcia. Recka powinna się pojawić w przeciągu tygodnia, może dwóch (w zależności od pogody). OT: Odnośnie zamawiania butów przez internet. Fakt niesie to za sobą pewne ryzyko, ale u mnie w mieście (Włocławek) są raptem dwa 'lepsze' sklepy rowerowe, które na stanie miały tylko obuwie trekkingowe. Z kolei wycieczka do Torunia/Bydgoszczy, tylko w celu przymierzenia - nie za bardzo mi się opłacała. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 17 Września 2010 Udostępnij Napisano 17 Września 2010 i jak się spisują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faith Napisano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 i jak się spisują Jestem strasznie zadowolony z zakupu (aczkolwiek nie mam odniesienia do modeli innych producentów). Dzięki względnie twardej podeszwie, wreszcie po dłuższych przejażdżkach, nie boli mnie śródstopie. W butach da się spokojnie chodzić (chociaż przednie kołki trochę to utrudniają - szczególnie na asfalcie/chodniku), i nie czuć żadnego dyskomfortu. Wentylacja stoi na wysokim poziomie, przy temperaturach rzędu kilku stopni na plusie, na stopach czuć nieprzyjemny chłód, dwie pary skarpet lub ochraniacze wydają się być koniecznością (co w sumie nie dziwi... bo to buty na lato). W kwestii trwałości, po przejechaniu jakiś 3000-3500 km buty po przetarciu szmatką wyglądają jak nowe, a rzepy trzymają tak jak w dniu zakupu. pozdrawiam, ps. Prosiłbym, o ile to możliwe, kogoś z "EKIPY MODERUJĄCEJ" o poprawienie tematu [buty] SH M086 / SH M123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.