Xefrus Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Witam, w związku z brakiem konkretnej odpowiedzi na forum konkurencyjnym zwracam się do was, być może wy wykażecie się większą pomocą Otóż obecnie jeżdżę na Krossie Hexagonie V4 z 2008 (przejechane około 1500km) z SPD. Do tej pory wymieniałem jedynie opony. Z racji tego, iż nie stać mnie na nowy rower za 2 tys, mogę w tego hexagona włożyć ok 500zł. Myślałem nad kompletną (prawie) zmianą napędu (na 3x8) Specyfikacja (szkoda, że kross usunął ze swoich stron starsze modele), mam nadzieję że dobra -> http://rowery.onet.pl/4,35,139122,14266,kross_hexagon_v4,sprzet.html Interesują mnie nowe: kaseta 8 rzędów, piasta tylna(nie wiem co ze szprychami), przerzutka tylna, korba, łańcuch, klamkomanetka prawa. Wydaje mi się, że nie ma sensu (jeżeli pozostanie kompatybilne) wymieniać przednią przerzutkę i lewą klamkomanetkę. Proszę o profesjonalne doradztwo by to wszystko ładnie ze sobą współgrało przy tym rowerze. Jeżdżę jak na pełnego energii nastolatka przystało dość wyczynowo i biorę udział amatorsko w wyścigach MTB (choćby dla czystej zabawy ) Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Poczekaj do lipca, będzie wchodzić 9-rzędowe alivio (bez tych wielkich kółeczek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xefrus Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Przerabiałem to już, zostaje przy 3x8, bardzo zależy mi na czasie i nie mogę tyle czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Przerzutka tył SLX (deore niewiele tańsze różnica 10 złotych), kaseta HG40, łańcuch HG50, korba alivio+suport kinex, piasta deore, manetki alivio i klamki tektro. Zamkniesz się w 500-550 złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xefrus Napisano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Dokonałem zakupu: 1 x Piasta tylna DEORE 2010 FH-M590 36 otworowa 1 x Łańcuch Shimano Deore CN-HG50 1 x Prawa klamko-manetka Shimano Alivio ST-M410 na 8 rzędów 1 x Przerzutka tylna Shimano Deore RD-M592 SGS 1 x Kaseta Alivio CS-HG50 8 rzędów 11-30 1 x Korby Shimano Alivio FC-M410 42x32x22 18 x Szprychy nierdzewne CnSpoke + nyple 250mm 18 x Szprychy nierdzewne CnSpoke + nyple 252mm Taki, a nie inny zestaw bo od jednego sprzedawcy. Może się komuś kiedyś przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMarcel Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam, Przyszła kolej na odświeżenie napędu w moim Hexagonie V3 (model z 2006 więc starowinka) W tej chwili z tyłu jest wolnobieg z przerzutką Tourney. Z przodu jakaś rometowska korba z przerzutką TY10. Na tylną piastę, przyszedł już czas. Przerzutka z tyłu też już nie daje się wyregulować, a w korbie zęby są jak u szczerbatego staruszka. Przy okazji remontu postanowiłem zmienić wolnobieg na kasetę. Rowerem jeżdżę typowo turystycznie, żadnego wyczynu (może pojadę w tym roku jedną eliminację Skandia Maratonu, ale tylko po to, aby zaliczyć tej jeden raz ), ale na zróżnicowanych nawierzchniach. Większość to szuter, leśne ścieżki i dukty, asfalt tylko jako dojazd na miejsce właściwego pedałowania. Sam ważę niewiele (ok. 60-65kilo), ale zdarza mi się jeździć z fotelikiem, wtedy dochodzi ok. 15-20kilo. Jako bazę wyjściową przebudowy przyjąłem napęd 8 biegowy praktycznie czyste Alivio (bardzo podbne do konfiguracji Xerfusa) 1 x Piasta tylna DEORE 2010 FH-M590 1 x Łańcuch Shimano Deore CN-HG50 1 x Przerzutka tylna Shimano Alivio RD-M410 1 x Kaseta Alivio CS-HG50 8 rzędów 11-30 1 x Korby Shimano Alivio FC-M410 42x32x22 Taka konfiguracja wg. cennika centrumrowerowe.pl wyniesie ok. 500 zł. (z manetkami, klamkami) I tu rodzi mi się kilka pytań. Brać korbę na kwadrat czy Octalink. Ten drugi podobno mocniejszy, ale trzeba trochę dołożyć. Mam pytanie, czy przy Octalinku płaszczyzny mufy muszą być idealnie prostopadłe, czy może być jakaś niedokładność jak dla kwadratu? Zastanawiałem się też nad korbą FC-M442 44x32x22. Czytałem o niej sporo pochlebnych opinii, ale musiałbym wymienić też przednią przerzutkę na minimum Deore FD-M531 (różnica w cenie w takiej konfiguracji wzrośnie o ok. 80 zł) Czy ta korba jest tego warta. Wydaje mi się, że nie, ale może macie inne zdanie i możecie mnie do tego przekonać. Kolejne pytanie - czy nie zmienić przerzutki na Deore SLX RD-M662? Warto dopłacić do niej 65 zł? Zdarza mi sie jeździć po deszczu, w błocie i dlatego rozważam tą Deorkę. Ale jeśli do mojego turystycznego jeżdżenia starczy Alivio to piszcie. Zawsze to parę złotych w kieszeni. A może z przerzutką poczekać na pojawienie się nowego Alivio? Choć pewnie cenowo będzie pomiędzy obecnym Alivio a tym SLX i nie warto tego rozważać. Może za te 65 zł jest naprawdę duży skok jakościowy i nie ma się co zastanawiać? Jeśli ktoś mógłby mi doradzić było by świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Mam pytanie, czy przy Octalinku płaszczyzny mufy muszą być idealnie prostopadłe, czy może być jakaś niedokładność jak dla kwadratu? Może być niedoskonałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.