maltan Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Witam Szanownych Forumowiczów !! Od jakiegoś czasu z suportu wydobywają się dziwne dźwięki Słyszę jakieś trzeszczenie, piszczenie, tak jakby coś tam o coś ocierało. Odgłosy nie pojawiają się przy pierwszym pokręceniu korbą, ale tak po paru km. I tak się pojawiają i znikają co jakiś czas jak murzyn na pasach ;D. Ostatnio czyściłem łańcuch WD-40 a nastepnie pociągnąłem go FL-em. Może wystarczy też troche go tam wlać i będzie git ? Jeśli macie pomysły na pozbycie się w/w usterki to piszcie Będę wdzięczny za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Witam! Napisz jaki to suport. Generalnie tych części się nie naprawia, tylko po prostu wymienia niewielkim kosztem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 11 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Wymień suport, koszt niewielki szkoda roboty z leczeniem(no chyba że jakiś odlotowy). Wszystko wskazuje na padnięte łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Rozumiem, że jesteś pewny, że kolega ma suport na łożyskach maszynowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Witam! Napisz jaki to suport. Generalnie tych części się nie naprawia, tylko po prostu wymienia niewielkim kosztem. Dokładnie, jak napisał Projec, w moim Boulderze jest jakiś V.P. cartridge, czyli chyba bez szału, więc nie będę nic kombinował, tylko po prostu wymienie na nowy. Zastanawiam się tylko, czy wziąć jakiś lepszy, czy też coś w tym stylu ? Co proponujecie ? Na tym supporcie śmigam od nowości, czyli od 5 lat. Tak na marginesie to kiedyś już miałem podobne odgłosy i z czasem to ustało. Chyba akurat wtenczas wymieniałem korby i może podczas wymiany samo się naprawiło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Jak byś był zorientowany mozesz sobie samemu wymienić łożyska za ok 2-5zł za komplet. Rozebranie to ok 15min. jak sie ma czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 http://allegro.pl/item1002196803_nowy_sciagacz_do_lozysk_2_ramiona_75mm_fv_vat.html 22zł łożyska żalezy co chcemy jak kupimy SKF z metalowym uszczelnieniem przeżyją rower, koszt ok 5-9zł za sztuke. Reasumując ściągacz + łozyska wychodzi ok 50zł a dobry suport na Octalink ponad 70zł i przejedzie ok 2kkm po czym trzeba bezie wymienić na nowy za koljene 70zł ... i tak w koło panie macieju. Jak komus nie szkoda pieniędzy prosze bardzo. Jak ktoś dużo jeździ myśle ze to jest rozsądna opcja. Można sobie poradzić nawet w domowych, blokowych warunkach bez warsztatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 12 Maja 2010 Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Łożysk w octalinku nie wymienisz, gdyż są tam łożyska nietypowe, niedostępne w sprzedaży. Jedynym suportem, w którym daje się wymienić łożyska jest zewnętrzny suport do korb ze zintegrowaną osią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Jak byś był zorientowany mozesz sobie samemu wymienić łożyska za ok 2-5zł za komplet. Rozebranie to ok 15min. jak sie ma czym No właśnie jak się ma ;] http://allegro.pl/item1002196803_nowy_sciagacz_do_lozysk_2_ramiona_75mm_fv_vat.html 22zł łożyska żalezy co chcemy jak kupimy SKF z metalowym uszczelnieniem przeżyją rower, koszt ok 5-9zł za sztuke. Reasumując ściągacz + łozyska wychodzi ok 50zł a dobry suport na Octalink ponad 70zł i przejedzie ok 2kkm po czym trzeba bezie wymienić na nowy za koljene 70zł ... i tak w koło panie macieju. Jak komus nie szkoda pieniędzy prosze bardzo. Jak ktoś dużo jeździ myśle ze to jest rozsądna opcja. Można sobie poradzić nawet w domowych, blokowych warunkach bez warsztatu. taa, tyle że ja mam na kwadrat ;P dzwoniłem do rowerowego i zalożą mi nowy za 15 zł. To jaki wkład polecacie na kwadrat? Opłaca się w ogóle szaleć z tą częścią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 http://allegro.pl/item1002196803_nowy_sciagacz_do_lozysk_2_ramiona_75mm_fv_vat.html 22zł łożyska żalezy co chcemy jak kupimy SKF z metalowym uszczelnieniem przeżyją rower, koszt ok 5-9zł za sztuke. Z metalowym? W sensie 2Z albo 2ZR?? Nigdy do suportu, to są uszczelnienia bezstykowe do dużych prędkości - w warunkach rowerowych niczego nie uszczelnią i łożyska się posypią baardzo szybko. Kupować tylko 2RS lub 2RSR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Za 15zł suportu nie bierz bo przejedziesz w porywach do 500km i bedzie potrzebna wymiana. Weź sobie np VP albo FSA choć i ten długo nie wytrzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha09 Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 http://allegro.pl/item1022071437_suport_vp_kwadrat_68_113_bsa_277g_maszyny_tanio.html kolega miał i dawał rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Jeżeli będzisz jeździł w próżni to każdy da rade Wszystko zależy od tego w jakich warunkach sie jeździ, ja czesto smigam w pyle i syfie i długo nie wytrzymują ale VP jest w miarę dobry, FSA jest kapke lżejszy. Ale łzyska maja inne wiec inna pewnie będzie wytrzymałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.