Skocz do zawartości

[rama] FR/DH problem z kupnem ramy...

pomidor100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chce kupić jakąś dobrą rame do DH/FR, powyżej 200mm skoku. Wybrałem już rame Specialized Big Hit III/3/Three. Teraz mam mały dylemat ponieważ niewiem kilku rzeczy.

Czy do Big Hita III wchodzi koło 26"?

Jeśli nie do każdego to od którego rocznika?

Jaka jest cena łożysk do tej ramy(prawdopodobnie bede kupował r.06-08) bo na allegro są po ponad 260zł i wydaje mi sie że to za dużo.

Jaki damper byłby do tej ramy najlepszy?

I czy wydanie 1200-1600zł za tą rame(zazwyczaj z damperem np.DHX 4.0/3.0, sztycą, sterami) to dobra inwestycja?

Oraz chciałbym poznać kilka opini o tej ramie oprócz wyglądu(mi się podoba i to wystarczy).

Napisano

Jaki damper byłby do tej ramy najlepszy?

I czy wydanie 1200-1600zł za tą rame(zazwyczaj z damperem np.DHX 4.0/3.0, sztycą, sterami) to dobra inwestycja?

Oraz chciałbym poznać kilka opini o tej ramie oprócz wyglądu(mi się podoba i to wystarczy).

Myślę, że jak rama jest w dobrym stanie, nie ma luzów i zawieszenie chodzi płynnie to tak. Jest dość popularna. Zamieść podobny temat na HCFR.pl, jest tam wielu użytkowników tej ramy więc więcej informacji tam zdobędziesz.

Napisano

A jakie koło ma niby wejść jeśli nie 26" ???

Co do ceny łożysk, trzeba je wyjąć z ramy, i odczytać numery (lub wymiary), wtedy można znaleźć tańsze.

Napisano

Zamienniki łożysk można dostać dużo taniej, jednak żywotność przy katowaniu ramy może być bardzo ograniczona.

Napisano

Big Hita z 2006 z Foxem DHX4 za 1600zł nie ma szansy kupić . Do zawieszenia najlepszą opcją co do dampera to tłumik na shimah ( FOX DHX 5/4/3 , Swinger ISX-6 , Elka stage . vividy ) jednym słowem , damper bez platformy lub z jej regulacją ale na pewno nie SPV bo strasznie muli w tych ramach . Łożyska są tanie .

Opinie o ramie :

Big Hit to rama 4 zawiasowa , nie usztywnia się na hamowaniu , nie kopie w korbę , łańcuch się nie naciąga , ma dobrą pracę (czuła ale nie dobija ) nie buja . Jest to stosunkowo lekka rama oraz naprawdę wytrzymała !

Napisano

Rulez może pojedyncze drogie nie są, ale jak trzeba te 12 łożysk kupić, to wychodzi grubo ponad 150zł, chyba, że taki sklep mamy we Wrocławiu.

Napisano
bo na allegro są po ponad 260zł i

Nawet ponad 150 zł. to chyba sporo taniej niż ... 260

A taki sklep z łożyskami to w każdym nieco większym mieście jest ...

Napisano

Mówiąc tanie, miałem na myśli, że można dostać komplet łożysk za jakieś 50zł od chińczyków. 150zł to już nie tak super tanio, ale to już kwestia umowna, mniejsza z tym, wiadomo o co chodzi.

Napisano

Co do łożysk to mam taki sklep w mieście więc dobrze. Na te 150/260zł co sezon(i tak myśle że łożyska dłużej potrzymają bo mam lekkie trasy a jakiś wyjazd czy coś to rzadko) to mnie będzie stać. rastatajm ma racje, chodziło o to że w starszych jest koło 24"... Za 1600zł z DHX 3, sztyca Titec i stetami byl 2 dni temu. Dzieki. Temat do zamkniecia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...