Skocz do zawartości

[rower] Cross 28" czy MTB 26" w teren z dzieckiem w foteliku?

PiterM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tytułem wstępu: aktualnie jeżdżę na rowerku Unibike Viper na kołach 28" (opony Schwalbe BlackJack 1.90") a w foteliku (Hamax) jeździ ze mną córka (wiek 4.5, waga około 18kg). Ja mam 186cm i 90kg. Jeździmy w ogromnej większości w terenie (las, leśne dróżki, piasek, żwir, kamienie itp.) a latem obowiązkowo 2 tygodnie w Beskidach lub Bieszczadach. Dwa lata temu jeździło mi się w takiej konfiguracji bardzo komfortowo, w zeszłym roku już czułem zmianę środka ciężkości i musiałem w górach mocno uważać. W tym roku wygląda to jeszcze gorzej... z uwagi na wzrost córeczki musiałem lekko podnieść mocowanie fotelika i lekko odsunąć go w tył abym mógł swobodnie pedałować. Środek ciężkości wysoko, mocny nacisk na tył. Generalnie bardzo kiepski balans...

I teraz pytanie nr1: czy zmiana na rower z kołami 26" przyniesie poprawę komfortu jazdy w terenie? Jakby nie patrzeć jest to obniżenie środka ciężkości + lepsza manewrowość na mniejszych kołach. Oraz większe kapcie oczywiście.

I pytanie nr2: czy rower CUBE Acid to dobry wybór na rower w teren i lekkie górki? Żadne ekstrema, raczej pagórkowaty las niż prawdziwe MTB. Zresztą z dzieckiem w foteliku to się raczej jeździ spacerowo a nie eXtremalnie, to chyba oczywiste.

Z góry wielkie dzięki za pomoc, szczególnie w temacie czy do fotelika lepiej rower na obręcze 26 czy 28 cali. To dla mnie podstawowy na dziś dylemat...

Napisano

Moim zdaniem lepiej zostać przy 28" i może spróbować założyć troszkę szerszą oponę. Dlaczego? Nawet na chłopski rozum większe koło łatwiej pokonuje przeszkody - ma mniejszy opór gdy coś stanie mu na drodze. Jest też stabilniejsze. Czyli to się przekłada na ogólny komfort Twój i dziecka. Dodatkowo przy mniejszym kole środek ciężkości przesunie się chyba jeszcze bardziej do tyłu - wyobraź sobie, że zakładasz taki fotelik do roweru z kołem 20", wsiada dziecko i...ja sobie wyobrażam, że od razu przednie koło się podnosi...?

Napisano

Nacisk na tył w rowerze z kołami 26" na pewno się nie zmniejszy (a nawet zwiększy - krótsze tylne widełki) , najlepiej (jeśli się zmieszczą) założyć opony od 29"-er jakieś 2", ewentualnie zmienić korbę, na korbę MTB.

Zwrotność w terenie o jakim piszesz ma marginalne znaczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.