monet2004 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witam forumowiczów: ) Pod koniec zeszłego sezonu stałem się szczęśliwym posiadaczem krossa level a6 który wybrałem kierując się głównie opiniami z tego forum. Niestety po przejechaniu ok 300-400 km zacząłem słyszeć dziwne odgłosy strzelania(stukania?) z okolic suportu poszedłem więc do serwisu na smarowanko(jak się okazało rower nie był przesmarowany w ogóle:/). Po serwisie wybrałem się na przejażdzkę i niestety znów to samo: strzelanie + dodatkowe skrzypienie/piszczenie którego wcześniej nie było. Zima złapała rower więc wyczyściłem i do piwnicy. W tym sezonie pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy nadal słychać te nieszczesne odgłosy - o dziwo skrzypienie/piszczenie ustało ale strzelanie słychać dalej. Udałem sie znów do serwisu na ponowne smarowanie i powiedziałem serwisantowi, że usterka nie ustąpiła. Ten przesmarował rower ponownie i powiedział mi że wszystko było ok a jeśli problem będzie sie powtarzał konieczna może być nawet wymiana korby. Pierwszy wypad na rower w tym sezonie i dalej niestety słysze strzelanie. Dodam jeszcze, że to strzelanie występuje dość regularnie przy podjazdach/szybszej jeździe itp. w tych samych punktach podczas wykonywania pełnego obrotu i czuc lekkie drżenie na nodze podczas tych trzasków - coś jakby lekki przeskok. Model korby to TRUVATIV FIREX 3.3 GXP. Prosze forumowiczow o porade co mam począć w tej systuacji bo nerwica może wziąć jak jedzie sobie człowiek w ciszy i spokoju a tu mu napierdziala jakies nie wiadomo co:) Nie jestem także pewien czy to na pewno korba w końcu była ona bardzo mało eksploatowana na dzień dzisiejszy przejechałem moze jakies 600km. Byc moze to coś z pedałami? Wszelkie porady i sugestie mile widziane Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 10 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Skoro przeskakuje łańcuch a rower jest w miare nowy to (wykluczając zużycie napędu) może doszło do ułamania/skrzywienia jakiegoś ząbka w koronkach korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Pedał łatwo wykluczyć - pożycz od kogoś i zamień. Albo jeśli nie masz od kogo - pokręć pedałami na jednej stronie, a potem na drugiej - skoro mówisz, że problem jest zawsze w tej samej pozycji korby to jeśli będzie się powtarzał niezależnie od ustawienia pedała - to nie one. Odnośnie korby - to również łatwo wykluczyć. Korba to kawał metalu bez części ruchomych - w niej wszystko jest widoczne. Obejrzyj wszystkie blaty, rozkręć jeśli się da i poszukaj nieścisłości. Ułamany ząbek - możliwe.. Pokręć samą lewą korbą, samą prawą.. Szkoda, że nie piszesz, czy masz spd. Na mój gust - może po prostu zajechałeś już suport. Mało prawdopodobne przy takim przebiegu, ale skoro rower w ogóle nie był nasmarowany (co jest bardzo dziwne - nowy rower?) to może... Na Twoje szczęście suport jest tańszy niż porządna korba. Problem występuje tylko przy nacisku? Na który pedał - lewy czy prawy? Czy przy jeździe po płaskim na wysokiej kadencji też się powtarza? Czy na zjazdach przy małym nacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Raczej suport, te od firexa czesto padają. Nie wiem jak w truvativie ale do shimano można dokupić łożyska za pare zł bez wymiany suportu na nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monet2004 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Ok dziekuje za odpowiedzi Co do pedałów to musze potruć znajomych ale myslę, że uda mi sie skombinowac jakies zastępcze i przetestowac na nich rower - nie korzystam z spd. Z korba tez popróbuje dodam tylko, że nigdy jeszcze się za to nie zabierałem mam nadzieje, że z imbusem uda dokonać mi sie tych oględzin:) Tak problem występuje tylko przy nacisku - im większy tym wyraźniejsze odgłosy. Przeskoki sa odczuwalne po prawej i odgłosy tez dobiegają z prawej strony, ogólnie cieżko to stwierdzić podczas jazdy ale wydaje mi sie że z lewej też cos słychać tylko są to odgłosy mniej wyraźne. Ogólnie jeżdże na wysokiej kadencji i strzelanie słychać zawsze niezależnie czy jade po poziomej drodze czy pod górkę poprostu im bardziej przycisne tym wyrażniej słychać strzelanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Strzelanie sugeruje problem z łożyskami.. No ale to już sam zobaczysz. Tak jak pisał Puklus: w Twoim suporcie łożyska można wymienić same - bez konieczności wymiany całego suportu - widziałem coś takiego na Allegro jakiś czas temu - co prawda do ceramicznego suportu w bardzo wysokiej cenie, ale to i tak dobry znak dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Strzelanie sugeruje problem z łożyskami.. No ale to już sam zobaczysz. Tak jak pisał Puklus: w Twoim suporcie łożyska można wymienić same - bez konieczności wymiany całego suportu Każdy suport ktory jest na maszynach, ma możliwość wymiany łożysk tylko czasami jest to dość ciężkie bez ściągacza Ostatnio to przerabialem, suport strzelał, wydarłem łożyska i sie okazało ze lewe jest ok ale prawe było padnięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 W GXP nie można wymienić łożysk na jakieś ogólnodostępne, bo rozmiar jest niestandardowy. Są firmy produkujące same łożyska, ale komplet najtańszych kosztuje 20$ plus koszty wysyłki. Jeśli to faktycznie suport, to już lepiej go wymienić w całości. Np. na Accenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kerons19 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam wszystkich Mam podobny problem jak kolega. Tego roku 13 maja zakupiłem krossa level A6 V-Brake 2009. Po przejeździe ponad 500 km pojechałem dzisiaj do serwisu na smarowanie i wyregulowanie przerzutek (głównie przedniej, bo lekko mi obcierała przy 3x9), lecz wracając do domu zauważyłem, że coś mi w korbie strzela przy naciskaniu na lewy pedał, ale działo się to tylko wtedy, kiedy na przedniej przekładni miałem drugi bieg a tył był bez różnicy. W domu zmieniłem pedały, sprawdziłem zębatkę czy nie ma żadnych ułamań, skrzywień a także łańcuch i wszystko jest w porządku, ale problem w dalszym ciągu się pojawia. Dodatkowo w trakcie jazdy na biegu 3x9 mam lekkie luzy w korbie - w serwisie powiedziano mi, że to jest normalne zachowanie sprzętu. Proszę bardzo o pomoc bądź poradę jak rozwiązać mój problem. Poniżej załączam opis sprzętu: Przerzutka przód: Shimano Deore Deore SLX Przerzutka tył: Shimano Deore Deore SLX Manetki: Shimano Deore Deore SLX Korba: Trvativ FIRE-X 3.3 Suport: Truvativ Łańcuch: Shimano CN-HG53 Kaseta: Sram PG-950 9-speed Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Jeżeli dzieje się tak tylko na 2 z przodu to możliwe, że albo któryś ząb wykrzywiony/ułamany, ale jak mówisz, że nie, to popatrz również, czy któryś ząb/zęby na blacie(największej koronce) nie są wykrzywione Ustaw na 2 z przodu i bardzo powoli kręć korbą patrząc czy nic nie ociera o łańcuch któryś z zębów. Mój kolega miał też tak, że na 2 mu coś pstrykało, nie głośno, ale pstrykało i nie wiedział co..... Po oględzinach okazało się, że jak miał na 2 z przodu to w jednym miejscu z tej koronki był wygięty lekko ząb, minimalnie, a na blacie była naklejka firmy shimano i za każdym obrotem łańcuch zaczepiał o tą naklejkę, tak jakby odklejając jej róg kawałek za każdym razem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exist Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Mi niedawno też coś strzelało w okolicach korby/suportu. Szczególnie jak naciskałem mocniej lewym pedałem. Po zmianie pedałów, problem minął (zepsute łożyska, ew. zabrudzone) Jeśli odgłosy są regularne to może być coś innego niż pedał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Miałem to samo i smarowanie prawego pedału pomogło. Sprawdz jeszcze czy sztyca do siodełka nie jest zabrudzona piaskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kerons19 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Tak jak wyżej napisałem zrobiłem to, co mogłem i nic nie pomogło, więc pojechałem prosto z pracy do serwisu, siedziałem tam ponad 1.5 godziny z facetem i walczyliśmy z rowerem, napiszę może, co robiliśmy żeby inni wiedzieli: pierwsze, sprawdził łożyska i przesmarował na nowo korbę/suport + zębatkę czy nie ma wyszczerbionych bądź krzywych zębów - efekt żaden; drugie, wymieniliśmy pedały - w dalszym ciągu nic; trzecie, przełożyliśmy nowe koło tylnie z nowego modelu - w dalszym ciągu nic. Po jakieś godzinie kombinowania zobaczyłem u gościa już brak pomysłu, no, ale się nie poddał. Ostatnią rzeczą, co zrobił to było jeszcze raz sprawdzenie zębatki przedniej, i co się okazało, że ma ona śrubkę luźną, dodatkowo zostały naciągnięte szprych w przednim i tylnim kole, aby wykluczyć to, co się da i to rozwiązało cały mój problem strzelania, tylko pytanie mi się jeszcze nasuwa, czy to wina była szprych czy tej śrubki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.