Dawisiek21 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Siemka, ostatnio kupiłem nowy rower i moj hamulec tarczowy jest troche słaby. Tata mowi ze klocek sie musi dotrzec. Powiedzcie mi czy to jest wina klocka, tarczy, czy to jakis sh*t. Z góry Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajgon007 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Jaki masz hamulec ? ( Jaka marka ) Czy coś próbowałeś samemu wyregulować ? Klocki ?- Jakie ? ( pół-metaliczne, metaliczne itp. itd. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawisiek21 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Jaki masz hamulec ? ( Jaka marka ) Czy coś próbowałeś samemu wyregulować ? Klocki ?- Jakie ? ( pół-metaliczne, metaliczne itp. itd. ) Wiem ze sie bedziesz śmiać ale tylko chce wiedzieć co z tym hamulcem, bo jak nie to bedzie dzialac cos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 hm, wygląda na jakiś bezimienny hamulec, prawdopodobnie jest to w takim przypadku produkt promax albo tektro. to prawda, że w nowym hamulcu muszą się dotrzeć klocki i tarcza, trwa to róznie, zależnie od hamulca i rodzaju klocka. ja dałbym mu szansę. jeśli nie obudzi się to zacząłbym od sprawdzenia jakiej jakości jest linka - jeśli jest kiepska to tarcie wzrasta i więcej siły trzeba użyć by "aktywować" hamulec. jeśli to nie pomoże - pojechałbym do sklepu rowerowego, takiego prawdziwego, nie marketu, poprosił o sprawdzenie jakie klocki ma ten hamulec i nabył zamienniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 no tak >> faktycznie na tym zdjątku coś widać , jeżeli jeszcze mało jeździłeś to się musi dotrzeć, a jeżeli czujesz taką "miękkość klamki" kiedy klocki dotykają już tarczy to tak jak napisał tobo możesz mieć słabej jakości linki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Przyczyna leży raczej w klockach hamulcowych, a dokładnie w za małej powierzchni klocka w stosunku do siły która na niego działa, zapewne materiał okładziny jest bliższy tekturze niż okładzinie hamulcowej, a zamienniki będą niedostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawisiek21 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Dzieki wszystkim, zobacze czy sie obudzi. POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Przyczyna leży raczej w klockach hamulcowych, a dokładnie w za małej powierzchni klocka w stosunku do siły która na niego działa, zapewne materiał okładziny jest bliższy tekturze niż okładzinie hamulcowej, a zamienniki będą niedostępne. Nie zawsze po stronie klocka leży przyczyna, kiedyś serwisowałem tego typu rower i dopiero po wymianie tarczy zacisk shimano (nowy) zaczął hamować poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 W takim hamulcu nigdy nie będzie działał poprawnie, co najwyżej znośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Mając 4 lata temu rower na typowych pseudo tarczówkach firmy Access pokuszę sie o stwierdzenie że ten rower podobnie jak mój marketowy nie będzie miał wymiennych klocków hamulcowych, co więcej klocki były bardzo małej powierzchni, efekt tarcza się strasznie nagrzewała a hamowania nie było, nic nie pomagało, szczeście w nieszczęsciu że go ukradli, rowerek to był Active Fire DH 26" - dostępne rowerki tej "firmy" w Makro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawisiek21 Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ehem, a hamulec jest z ZOOM'a dla zainteresowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Tym gorzej dla hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ehem, a hamulec jest z ZOOM'a dla zainteresowanych W takim razie nie liczyłbym na skuteczne hamowanie tym bardziej przedniego hamulca, i nie mam żadnych uprzedzeń co do firmy! Poprostu to jest pseudo hamulec i pisze to w pełni świadomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.