Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy]słaby

Dawisiek21

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki masz hamulec ? ( Jaka marka )

Czy coś próbowałeś samemu wyregulować ?

Klocki ?- Jakie ? ( pół-metaliczne, metaliczne itp. itd. )

post-129519-1273515131,34_thumb.jpg

Wiem ze sie bedziesz śmiać ale tylko chce wiedzieć co z tym hamulcem, bo jak nie to bedzie dzialac cos

hm, wygląda na jakiś bezimienny hamulec, prawdopodobnie jest to w takim przypadku produkt promax albo tektro.

to prawda, że w nowym hamulcu muszą się dotrzeć klocki i tarcza, trwa to róznie, zależnie od hamulca i rodzaju klocka. ja dałbym mu szansę.

jeśli nie obudzi się to zacząłbym od sprawdzenia jakiej jakości jest linka - jeśli jest kiepska to tarcie wzrasta i więcej siły trzeba użyć by "aktywować" hamulec.

jeśli to nie pomoże - pojechałbym do sklepu rowerowego, takiego prawdziwego, nie marketu, poprosił o sprawdzenie jakie klocki ma ten hamulec i nabył zamienniki.

no tak >> faktycznie na tym zdjątku coś widać :), jeżeli jeszcze mało jeździłeś to się musi dotrzeć, a jeżeli czujesz taką "miękkość klamki" kiedy klocki dotykają już tarczy to tak jak napisał tobo możesz mieć słabej jakości linki

Przyczyna leży raczej w klockach hamulcowych, a dokładnie w za małej powierzchni klocka w stosunku do siły która na niego działa, zapewne materiał okładziny jest bliższy tekturze niż okładzinie hamulcowej, a zamienniki będą niedostępne.

Przyczyna leży raczej w klockach hamulcowych, a dokładnie w za małej powierzchni klocka w stosunku do siły która na niego działa, zapewne materiał okładziny jest bliższy tekturze niż okładzinie hamulcowej, a zamienniki będą niedostępne.

Nie zawsze po stronie klocka leży przyczyna, kiedyś serwisowałem tego typu rower i dopiero po wymianie tarczy zacisk shimano (nowy) zaczął hamować poprawnie

Mając 4 lata temu rower na typowych pseudo tarczówkach firmy Access pokuszę sie o stwierdzenie że ten rower podobnie jak mój marketowy nie będzie miał wymiennych klocków hamulcowych, co więcej klocki były bardzo małej powierzchni, efekt tarcza się strasznie nagrzewała a hamowania nie było, nic nie pomagało, szczeście w nieszczęsciu że go ukradli, rowerek to był Active Fire DH 26" - dostępne rowerki tej "firmy" w Makro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...