Skocz do zawartości

[rower] Do około 1600zł, który lepszy: Giant Yukon czy Wheeler 900 Disc

remvd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję zakup roweru, na który zamierzam wydać maksymalnie 1600 zł. Zamierzam jeździć nim głównie po lesie: ścieżkach ale i trochę przełajowo, jak i na asfalcie - ale raczej mniej niż w lesie. Raczej w czasie dobrej pogody - ale wiadomo, mokra trawa czy desz może przytrafić się zawsze.

Po kilkudniowej lekturze forum i odwiedzeniu kilku sklepów rowerowych, póki co mój wybór padł na WHEELER 900 DISC lub GIANT YUKON <- tutaj także zastanawiam się czy kupić rocznik 2010, czy też szukać okazji z rocznika 2009 (na pewno będzie z 300-400 zł tańszy i chyba ma lepszą tylną przerzutkę z tego co mi się wydaje). Moje pytania:

1. Lepszy Wheeler 900 Disc czy Giant Yukon czy może jakaś inna propozycja w tym przedziale cenowym?

2. Jeśli Giant Yukon to 2010 czy 2009?

3. Czy na pewno potrzebuję DISCów? Czy w ogóle mechaniczne są sensowne?

Pozdrawiam,

Napisano

Siemka. A ja bym Ci proponował :

Kross Sign Panic ( na osprzęcie Sram ) cena około 1000 zł - sam go posiadam i sobie chwalę :icon_mrgreen:

Kross v6 cena około 100 zł :rolleyes:

Jakby Ci się nie podobały to napisz ;] coś innego się znajdzie :P

Napisano

Sorka , że Ci nie odpowiedziałem na twoje pytania ale otych rowerach co podałeś to nic nie wiem . A propo tarczówek to też myślałem żeby sobie kupić zwykłe v-ki ale jednak kupiłem kross sign panic z hamulcami tarczowymi avid bb5 i jak dla mnie są świetne.

Napisano

Tak, w zasadzie 39 PRO też byłby dobrym rozwiązaniem - napisałem o tym 900, bo widziałem, że jest tańszy, bo to model 2009.

CO do Krossów - to w sumie, w wielu postach ludzie zachwalają te rowery, w sumie nie pisząc dlaczego. Więc dlaczego Krossy są takie dobre? Czy chodzi o stosunek cena/jakość? No bo chyba Giant czy Wheeler to bardziej renomowane marki?

Napisano

Generalnie Kross ma dobry osprzęt w stosunku do ceny ale wiadomo że na czymś trzeba zaoszczędzić i w przypadku Krossów jest to rama:) W przypadku Gianta, w tych tańszych modelach płaci się dużo za markę.

Napisano

Tak, w zasadzie 39 PRO też byłby dobrym rozwiązaniem - napisałem o tym 900, bo widziałem, że jest tańszy, bo to model 2009.

CO do Krossów - to w sumie, w wielu postach ludzie zachwalają te rowery, w sumie nie pisząc dlaczego. Więc dlaczego Krossy są takie dobre? Czy chodzi o stosunek cena/jakość? No bo chyba Giant czy Wheeler to bardziej renomowane marki?

Tak chodzi o cena/jakość.

Co do renomowanych marek :rolleyes: To już inny temat ;p ( przykład ) można powiedzieć że BMW też jest bardzie renomowaną firmą niż Daewoo ( tak chodzi mi teraz o samochody ) ale BMW już nie dorównuje osiągami Bugatti. To samo w rowerach - temat można ciągnąć do nie skończenia może Wheeler jest bardziej renomowaną firmą niż Kross - ale nie jestem pewien na 100 % Ale Wheeler nie jest już być może tak dobrą firmą rowerów jak Wilier Triestina. Można wymieniać dobre firmy dziesiątkami . Lecz wracając do tematu patrząc na cenę około 1000 zł ( wiem , że chodziło o 1600 zł ) to Kross Sign panic jest dobry jakościowo do ceny . Lecz to tylko moje propozycje. Mam nadzieję , że jak już się zdecydujesz na rower czy to Gianta , Wheelera , Krossa czy może składaka :icon_mrgreen: To , że wybierzesz dobrze ;] :P

Napisano

Dokładnie - w tej samej cenie będziesz miał lepszy osprzęt. O przewadze jednej marki nad drugą nie ma co się rozwodzić przy tym poziomie cenowym. Rozejrzyj się za Level A2 XT 09, albo A4 z ubiegłych lat.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

I jak? wybór dokonany? Ja oglądałem Gianta Yukona i bardzo mi przypadł do gustu. Lepiej mi się na nim siedziało i świetnie się prowadził. No ale ta waga... Rama lekka, ale koła ciężkie. Warto poszukać rocznika 2009 - lepszy osprzęt i taniej. Przymierzałem też Cube - był piękny ale geometria mi nie przypasowała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...