michalbytom84 Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Mam mały problem z rowerem, podczas jazdy, gdy pedałuje, zaczyna trzeszczeć coś w rejonie pedała lub korby. Sytuacja ta występuje podczas silniejszego nacisku nogi na pedał (szczególnie podczas jazdy pod górę czy podczas rozpędzania). Sprawdzałem mniej więcej czy wszystko jest dokręcone i wydaje się być w porządku. Sytuacja ta występuje tylko na pedale prawym. Ma ktoś jakieś propozycje naprawy?
jasskulainen Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 jesli rower nie jest zakatowany to powinno wystarczy odkrecenie pedalow i korby(jesli masz na kwadrat) i na miejsce polaczen polozyc warstwe smaru np Łt 43 za pare zł
Cycu85 Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Na 90% masz po prostu mało sztywną korbę i dużo siły w nogach . Tak się niestety dzieje jak się mocno daje w pedały, to korba się lekko wygina i łańcuch trze o prowadnicę przedniej przerzutki. Rozwiązaniem może być kupno lepszej korby. 10% to za słabo dokręcona korba lub rozjechany kwadrat suportu.
kudlatty Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Tak samo jest u mnie. Łańcóch trze o prowadnicę przedniej przerzutki. Na 98% to jest to.
riley2pl Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Są 4 możliwości łożysko pedała poszło się kochać,łożysko w korbie się rozsypało lub pękła obudowa wew.łożyska i rozwaliła łożysko lub łańcuch obciera o prowadnicę przedniej przerzutki ale jak stukanie słychać to to odpada. Albo właśnie jak kwadrat suportu się wyrobił to mkoże pedało przeskakiwać
Mod Team Puklus Napisano 12 Maja 2010 Mod Team Napisano 12 Maja 2010 No jeżeli kwadrat to prawdopodobnie trzeba dokręcić ramie korby, tylko mocno nie kluczem tylko kluczem z rurką tak ok 50cm. Jeżeli chodzi o położczenie kwadrat-korba pod żadnym pozorem nie dawaj tam smaru. Jak masz czym ściąg, wyczyść ładnie i zakręć. Korba skrzypi a suport tak charakterystycznie strzela, tak samo pedały które już mają dość. Tarcie o prowadnice przerzutki bardzo łatwo zaobserwować i można to wyeliminować śruba przy manetce.
michalbytom84 Napisano 13 Maja 2010 Autor Napisano 13 Maja 2010 No dzięki za propozycję naprawy. Rozkręciłem, skręciłem i działa bez problemu - widocznie coś się poluzowało. Także łańcuch trochę tarł o prowadnicę ale zostało to poddane regulacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.