Skocz do zawartości

[napęd] Problem przy pedałowaniu

michalbytom84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam mały problem z rowerem, podczas jazdy, gdy pedałuje, zaczyna trzeszczeć coś w rejonie pedała lub korby. Sytuacja ta występuje podczas silniejszego nacisku nogi na pedał (szczególnie podczas jazdy pod górę czy podczas rozpędzania). Sprawdzałem mniej więcej czy wszystko jest dokręcone i wydaje się być w porządku. Sytuacja ta występuje tylko na pedale prawym. Ma ktoś jakieś propozycje naprawy?

Napisano

jesli rower nie jest zakatowany to powinno wystarczy odkrecenie pedalow i korby(jesli masz na kwadrat)

i na miejsce polaczen polozyc warstwe smaru np Łt 43 za pare zł

Napisano

Na 90% masz po prostu mało sztywną korbę i dużo siły w nogach :P. Tak się niestety dzieje jak się mocno daje w pedały, to korba się lekko wygina i łańcuch trze o prowadnicę przedniej przerzutki. Rozwiązaniem może być kupno lepszej korby. 10% to za słabo dokręcona korba lub rozjechany kwadrat suportu.

Napisano

Są 4 możliwości łożysko pedała poszło się kochać,łożysko w korbie się rozsypało lub pękła obudowa wew.łożyska i rozwaliła łożysko lub łańcuch obciera o prowadnicę przedniej przerzutki ale jak stukanie słychać to to odpada.

Albo właśnie jak kwadrat suportu się wyrobił to mkoże pedało przeskakiwać

• Mod Team
Napisano

No jeżeli kwadrat to prawdopodobnie trzeba dokręcić ramie korby, tylko mocno nie kluczem tylko kluczem z rurką tak ok 50cm. Jeżeli chodzi o położczenie kwadrat-korba pod żadnym pozorem nie dawaj tam smaru. Jak masz czym ściąg, wyczyść ładnie i zakręć.

Korba skrzypi a suport tak charakterystycznie strzela, tak samo pedały które już mają dość. Tarcie o prowadnice przerzutki bardzo łatwo zaobserwować i można to wyeliminować śruba przy manetce.

Napisano

No dzięki za propozycję naprawy. Rozkręciłem, skręciłem i działa bez problemu - widocznie coś się poluzowało. Także łańcuch trochę tarł o prowadnicę ale zostało to poddane regulacji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...