marcinn1210 Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witajcie, po przeczytaniu kilkunastu tematów stwierdziłem, że najlepszym typem roweru będzie dla mnie cross - jeżdżę głównie po asfalcie i drogach leśnych, rzadko wybieram się w trudniejszy teren. Stąd moje pytanie: czy za 1100zł można dostać w miarę dobry rower? Do tej pory poruszałem się na rowerze firmy Dema, kupionym kilka lat temu za ~700zł. Nie jestem więc jakoś specjalnie wymagający Czy mając 179cm wzrostu i 64kg wagi, rama 19" byłaby dla mnie najlepsza? Moje propozycje: Arkus C 1200 http://allegro.pl/item1030851821_arkus_c_1200_dobry_rower_cross_tanio_z_lublina.html Wheeler Cross 16 http://allegro.pl/item1018206236_wyprzedaz_nowy_rower_wheeler_cross_16_2009_ambike.html Bardziej jestem za pierwszym modelem, głównie ze względu na cenę i wygląd Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosmaan Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 ten pierwszy, a rama 19 jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn1210 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 A osprzęt w tym rowerze Arkusa jest dobry? Mam na myśli tutaj głównie hamulce i amortyzator, bo reszta wydaje się być na dobrym poziomie. Z tego co zauważyłem, to jest to trochę zmieniony model względem podanego na stronie Arkusa, gdzie ma on piasty Joytech'a i inne, lepsze siodło. Ale też odpowiednio więcej kosztuje Ktoś jeszcze wyrazi tutaj swoją opinię? edit. Jeszcze jedno pytanie: da radę w tym Arkusie wymienić chwyty i dokręcić rogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Hamulce w tym Arkusie to po prostu najtańsze V-ki. Jeśli uznasz, że kiepsko hamuja to wystarczy zmienić klocki na jakieś lepsze. Jeśli chodzi o amortyzatory, w obydwu tych rowerach to jedyne co można o nich powiedzieć dobrego to to, że ,,lepszy taki niż żaden''. Chwyty wymienić możesz zawsze. Natomiast co do rogów to: po pierwsze ta kierownica jest gięta, a po drugie to trzeba by zobaczyć jaką ma szerokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn1210 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Hamulce w tym Arkusie to po prostu najtańsze V-ki. Jeśli uznasz, że kiepsko hamuja to wystarczy zmienić klocki na jakieś lepsze. Jeśli chodzi o amortyzatory, w obydwu tych rowerach to jedyne co można o nich powiedzieć dobrego to to, że ,,lepszy taki niż żaden''. Chwyty wymienić możesz zawsze. Natomiast co do rogów to: po pierwsze ta kierownica jest gięta, a po drugie to trzeba by zobaczyć jaką ma szerokość. Dzięki za zainteresowanie Klocki na 90% bym wymienił, prawdopodobnie na Merida Hard Brake. Mam jeszcze takie pytania: 1. Czy wymiana amortyzatora na Suntour XCR mocno poprawi komfort jazdy? 2. A jak z rozmiarem ramy? Lepsza będzie 19" czy 20", przy wzroście 179cm, a od krocza 83-84cm? 3. Warto za taką kasę kupować tego Arkusa? Można dostać w tej kwocie lepszy rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 ad.1 Przecież XCR to amortyzator do rowerów MTB z kołami 26 cali, a my tu rozmawiamy o rowerach crossowych na kołach 28 calowych... Jak zmieniać to na coś z rodziny NCX ad.2 Myślę, że 19, ale dopytaj sprzedawcę. ad.3 W grę wchodzą jeszcze ewentualnie Krossy Crow. Przejrzyj sobie Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn1210 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 O rany, jaka pomyłka, zapomniałem że XCR jest do MTB, wziąłem go z pamięci, bo niedawno jeszcze szukałem właśnie roweru MTB A nawet ten najtańszy NCX będzie dobry? I jeszcze jedno, czy ten rower byłby dużo lepszy, warto dopłacić ~100zł, czy lepiej dorzucić do amora? http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-krosowy-merida-crossway-20-comfort-v-2009.html#fragment-2 Ten problem mnie strasznie nurtuje.. Chodzi o wielkość ramy, 19" czy 20". Wg. tej strony wychodzi 19" w przypadku roweru górskiego i 20" w przypadku roweru trekkingowego.. Które z tych danych powinienem uwzględnić przy wyborze ramy do roweru cross'owego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Wg mnie nie warto dopłacać. NCX jest przyzwoity, montują go w bardzo wielu crossach. To w zasadzie taki crossowy standard. Z tym, że jak już zmieniać to tylko na wersję sprężyna/olej lub powietrze/olej (droższy). Na 99% rama 20'' będzie zbyt duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn1210 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Ok, teraz już kończąc temat, to chciałbym się upewnić, czy Author Horizon nie jest warty 100zł dopłaty? Mój odnośnikhttp://allegro.pl/item1024768212_nowy_rower_author_2009_model_horizon_wys_gratis.html I po tej odpowiedzi znikam, już mnie nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn1210 Napisano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Dzięki wielkie za pomoc, nie pozostaje mi w takim razie nic innego jak zamówić Arkusa Ciekaw jestem jedynie tej giętej kierownicy, zawsze jeździłem z prostą. Ale jak coś będzie nie tak, to zawsze można wymienić. Raz jeszcze dziękuję, mam nadzieję że nie zawiodę się na tym rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.