Skocz do zawartości

[pedaly] Czy pedały do butów szosowych i trekingowych są takie same?

neuropathic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :)

Jutro idę odebrać swój pierwszy poważny rower GIANT`A i są w nim pedała platformowe i chce je wymienić, dodam że rower jest trekingowy czyli opona 28 wąska moje pytanie jest takie jakie buty i jakie pedały. Osobiście podobają mi się buty do jazdy szosowej niż do mtb tylko tam są inne pedała chyba czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?

• Mod Team
Napisano

Tak, pedały szosowe i takie zwykłe wpinane są inne i stosuje się do nie inne bloki.

Co do butów, to do niektóre buty szosowe mają możliwość zamontowania zwykłych bloków na 2 śruby (szosowe bloki są mocowane na 3 śruby), chociażby Shimano R086.

• Mod Team
Napisano

Nie, raczej buty do MTB nie mają takiej możliwości, chyba ze względu na szerokość takiego bloku (blok jest szeroki a w butach MTB jest bieżnik na bucie uniemożliwiający montaż takiego bloku)

Pedał Szosowy Wellgo:

gd-asset_15101108.jpg

Blok Szosowy:

look%20bloki%20keo%20szare.jpg

Pedał wpinany MTB (Jest tu duża różnorodność, są pedały "ubijaki" firmy Crank Bross, pedały SPD)

Na zdjęciu jedne z najpopularniejszych pedałow SPD - Shimano M540

shimano-pd-m540-pedaly-s_1057.jpg

I blok Shimano:

shim_sh-56_spd_multi_rel_cl.jpg

Buty do których link podałeś powinny spełniać Twoje wymagania, część użytkowników forum je ma i z tego co czytałem to panują raczej pochlebne opinie. W podobnej cenie możesz poszukać jeszcze butów Shimano M076

Ile masz do wydania na pedały i buty? :>

Napisano

Już czytam wpierw jednak odp Ci, że mam do 350zł ale oczywiście wolał bym kupić tańsze.

To jakie kupić jak sądzisz, dodam tylko, że nie będę za bardzo chodził w nich no może tylko do sklepu na trasie po napoje :)

Podałeś super link do tych Shimano SH-M076 buty MTB czm się różnią od tych z mojego linku bo chyba niczym a różnica w cenie jest spora

A co sądzisz o tych butach?

http://allegro.pl/item1022032463_buty_szosowe_shimano_sh_r086_43_pedaly_pd_r540.html

Wezmę kupię chyba te.

.

Napisano

Cześć!

Buty SH R-076 (bardzo dobry wybór) można kupić za 194 zł w bikecenter.pl. W tym samym sklepie pedały SH M-540 są dostępne za 125 zł. W ten sposób masz porządny zestaw SPD z wysyłką za 340 zł. Najlepiej dobierz odpowiedni rozmiar w sklepie stacjonarnym. Gdybym sugerował się rozmiarami wkładki wg. Shimano ( oraz dł. stopy max i min) to wziąłbym 42 (w takich normalnie chodzę). W sklepie okazało się że 42 już są trochę za ciasne i wziąłem 43. Z butami lepiej nie postępować w ciemno.

Napisano

nie wiem jaką widzisz różnicę między szosowymi a MTB , dla mnie wyglądają praktycznie tak samo

pamiętaj że jeśli kupisz buty szosowe to będziesz miał mocno ograniczony komfort chodzenia

Napisano

Dokładnie. W zestawie szosowym za bardzo sobie nie pochodzisz. Chodzenie będzie niewygodne, a poza tym szybko załatwisz bloki. Jeśli to choć trochę ważne, to zastanów się jednak nad kompletem nieszosowym.

Jeśli myślisz nad butami Shimano, to możesz dobrać sobie po prostu górski odpowiednik - góra buta będzie taka sama, sztywnośc też, inne będzie mocowanie pedałów i "bieżnik" na podeszwie.

Poza tym - mówisz, że podobają ci się buty do jazdy szosowej, a dajesz link do butów górskich. Może masz po prostu na myśli buty sportowe? Bo w przypadku SPD (tzn. górskich) masz jeszcze do wyboru buty turystyczne. W SPD-R to już raczej tylko sportowe.

Napisano

Cześć!

Buty SH R-076 (bardzo dobry wybór) można kupić za 194 zł w bikecenter.pl. W tym samym sklepie pedały SH M-540 są dostępne za 125 zł. W ten sposób masz porządny zestaw SPD z wysyłką za 340 zł. Najlepiej dobierz odpowiedni rozmiar w sklepie stacjonarnym. Gdybym sugerował się rozmiarami wkładki wg. Shimano ( oraz dł. stopy max i min) to wziąłbym 42 (w takich normalnie chodzę). W sklepie okazało się że 42 już są trochę za ciasne i wziąłem 43. Z butami lepiej nie postępować w ciemno.

Dziękuje za podsunięcie tej strony@ mają wszystko to czego potrzebuje

nie wiem jaką widzisz różnicę między szosowymi a MTB , dla mnie wyglądają praktycznie tak samo

pamiętaj że jeśli kupisz buty szosowe to będziesz miał mocno ograniczony komfort chodzenia

Tak czytałem o tym jedyne gdzie będę w nich chodził to tylko z 3 piętra z rowerem i do sklepu w trasie po napoje zimne także nie martwię się tym za bardzo,

Panowie już wiem co chce zamówić ale mam do wyboru dwóch dostawców i 2 modele mianowicie

http://allegro.pl/item1018257084.html

i

http://bikecenter.pl/index.php?p3029,shimano-sh-r076-popielate-buty-szosowe

Proszę doradźcie

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja jeżdżę kolarzówką ale zamierzam nabyć buty MTB + pedały. Wprawdzie dużo chodzić w nich nie będę ale chyba więcej niż zaawansowany kolarz :icon_mrgreen: no i nie chcę zaraz zjechać bloków, tymbardziej, że rowerem nawet do pracy jeżdżę więc tego chodzenia trochę jest. Byłabym wdzięczna za opinię na temat takiego kompletu http://www.allegro.pl/item1039117517_buty_mtb_shimano_sh_m086_pedaly_pd_m520_329pln.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...