neuropathic Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 Witam wszystkich to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość Jutro idę odebrać swój pierwszy poważny rower GIANT`A i są w nim pedała platformowe i chce je wymienić, dodam że rower jest trekingowy czyli opona 28 wąska moje pytanie jest takie jakie buty i jakie pedały. Osobiście podobają mi się buty do jazdy szosowej niż do mtb tylko tam są inne pedała chyba czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
Mod Team safian Napisano 9 Maja 2010 Mod Team Napisano 9 Maja 2010 Tak, pedały szosowe i takie zwykłe wpinane są inne i stosuje się do nie inne bloki. Co do butów, to do niektóre buty szosowe mają możliwość zamontowania zwykłych bloków na 2 śruby (szosowe bloki są mocowane na 3 śruby), chociażby Shimano R086.
neuropathic Napisano 9 Maja 2010 Autor Napisano 9 Maja 2010 A czy buty MTB posiadają możliwość przykręcenia bloków od butów szosowych? I bloki do butów szosowych są bardziej wysunięte do przodu niż w butach MTB zgadza się? Prosił bym o chociaż link do zdjęć takich pedałów jednych i drugich bo już się w tym gubię I co myślicie o tych butach? http://allegro.pl/item1033264863_buty_rowerowe_shimano_mtb_spd_sh_m122_wa_wa.html
Mod Team safian Napisano 9 Maja 2010 Mod Team Napisano 9 Maja 2010 Nie, raczej buty do MTB nie mają takiej możliwości, chyba ze względu na szerokość takiego bloku (blok jest szeroki a w butach MTB jest bieżnik na bucie uniemożliwiający montaż takiego bloku) Pedał Szosowy Wellgo: Blok Szosowy: Pedał wpinany MTB (Jest tu duża różnorodność, są pedały "ubijaki" firmy Crank Bross, pedały SPD) Na zdjęciu jedne z najpopularniejszych pedałow SPD - Shimano M540 I blok Shimano: Buty do których link podałeś powinny spełniać Twoje wymagania, część użytkowników forum je ma i z tego co czytałem to panują raczej pochlebne opinie. W podobnej cenie możesz poszukać jeszcze butów Shimano M076 Ile masz do wydania na pedały i buty? :>
neuropathic Napisano 9 Maja 2010 Autor Napisano 9 Maja 2010 Już czytam wpierw jednak odp Ci, że mam do 350zł ale oczywiście wolał bym kupić tańsze. To jakie kupić jak sądzisz, dodam tylko, że nie będę za bardzo chodził w nich no może tylko do sklepu na trasie po napoje Podałeś super link do tych Shimano SH-M076 buty MTB czm się różnią od tych z mojego linku bo chyba niczym a różnica w cenie jest spora A co sądzisz o tych butach? http://allegro.pl/item1022032463_buty_szosowe_shimano_sh_r086_43_pedaly_pd_r540.html Wezmę kupię chyba te. .
MieszkoI Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Cześć! Buty SH R-076 (bardzo dobry wybór) można kupić za 194 zł w bikecenter.pl. W tym samym sklepie pedały SH M-540 są dostępne za 125 zł. W ten sposób masz porządny zestaw SPD z wysyłką za 340 zł. Najlepiej dobierz odpowiedni rozmiar w sklepie stacjonarnym. Gdybym sugerował się rozmiarami wkładki wg. Shimano ( oraz dł. stopy max i min) to wziąłbym 42 (w takich normalnie chodzę). W sklepie okazało się że 42 już są trochę za ciasne i wziąłem 43. Z butami lepiej nie postępować w ciemno.
iras76 Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 nie wiem jaką widzisz różnicę między szosowymi a MTB , dla mnie wyglądają praktycznie tak samo pamiętaj że jeśli kupisz buty szosowe to będziesz miał mocno ograniczony komfort chodzenia
bodziekk Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Dokładnie. W zestawie szosowym za bardzo sobie nie pochodzisz. Chodzenie będzie niewygodne, a poza tym szybko załatwisz bloki. Jeśli to choć trochę ważne, to zastanów się jednak nad kompletem nieszosowym. Jeśli myślisz nad butami Shimano, to możesz dobrać sobie po prostu górski odpowiednik - góra buta będzie taka sama, sztywnośc też, inne będzie mocowanie pedałów i "bieżnik" na podeszwie. Poza tym - mówisz, że podobają ci się buty do jazdy szosowej, a dajesz link do butów górskich. Może masz po prostu na myśli buty sportowe? Bo w przypadku SPD (tzn. górskich) masz jeszcze do wyboru buty turystyczne. W SPD-R to już raczej tylko sportowe.
neuropathic Napisano 10 Maja 2010 Autor Napisano 10 Maja 2010 Cześć! Buty SH R-076 (bardzo dobry wybór) można kupić za 194 zł w bikecenter.pl. W tym samym sklepie pedały SH M-540 są dostępne za 125 zł. W ten sposób masz porządny zestaw SPD z wysyłką za 340 zł. Najlepiej dobierz odpowiedni rozmiar w sklepie stacjonarnym. Gdybym sugerował się rozmiarami wkładki wg. Shimano ( oraz dł. stopy max i min) to wziąłbym 42 (w takich normalnie chodzę). W sklepie okazało się że 42 już są trochę za ciasne i wziąłem 43. Z butami lepiej nie postępować w ciemno. Dziękuje za podsunięcie tej strony@ mają wszystko to czego potrzebuje nie wiem jaką widzisz różnicę między szosowymi a MTB , dla mnie wyglądają praktycznie tak samo pamiętaj że jeśli kupisz buty szosowe to będziesz miał mocno ograniczony komfort chodzenia Tak czytałem o tym jedyne gdzie będę w nich chodził to tylko z 3 piętra z rowerem i do sklepu w trasie po napoje zimne także nie martwię się tym za bardzo, Panowie już wiem co chce zamówić ale mam do wyboru dwóch dostawców i 2 modele mianowicie http://allegro.pl/item1018257084.html i http://bikecenter.pl/index.php?p3029,shimano-sh-r076-popielate-buty-szosowe Proszę doradźcie
ania870 Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Ja jeżdżę kolarzówką ale zamierzam nabyć buty MTB + pedały. Wprawdzie dużo chodzić w nich nie będę ale chyba więcej niż zaawansowany kolarz no i nie chcę zaraz zjechać bloków, tymbardziej, że rowerem nawet do pracy jeżdżę więc tego chodzenia trochę jest. Byłabym wdzięczna za opinię na temat takiego kompletu http://www.allegro.pl/item1039117517_buty_mtb_shimano_sh_m086_pedaly_pd_m520_329pln.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.