ander67 Napisano 13 Maja 2010 Autor Napisano 13 Maja 2010 Pojechałem wczoraj z kołami do serwisu rowerowego w słupsku. Pierwsze sprostpwanie z tyłu mam kasete nie wolnobieg a poza tym stwierdził że nie widzi podstaw do wymiany koła ponieważ jest w dobrym stanie i on by go nie zmieniał, wiec zostyawiłem do wycentrowania. Podjełem decyzje że ten sezon przejeżdze na tych kółkach a na następny dozbieram kasy i kupie coś zajefajnego:) Teraz kwestia klamkomanetek jakie kupić, czy może kupić oddzielnie klamki oddzielnie manetki jak radzicie? Suport do wymiany tylko jaki i to samo pytanie jaki łańcuch poroponujecie?
Martinii Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Cokolwiek masz z tylu to jest na 7 biegow. Nie wiem czy jest sens ladowac kase w nowe komponenty napedu na 7 biegow... Lepiej wymienic ta niby kasete na 8-rzedowa - o ile uda sie ja zalozyc na piaste...
Hetman Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Pojechałem wczoraj z kołami do serwisu rowerowego w słupsku. Pierwsze sprostpwanie z tyłu mam kasete nie wolnobieg a poza tym stwierdził że nie widzi podstaw do wymiany koła ponieważ jest w dobrym stanie i on by go nie zmieniał, wiec zostyawiłem do wycentrowania. Podjełem decyzje że ten sezon przejeżdze na tych kółkach a na następny dozbieram kasy i kupie coś zajefajnego:) Teraz kwestia klamkomanetek jakie kupić, czy może kupić oddzielnie klamki oddzielnie manetki jak radzicie? Suport do wymiany tylko jaki i to samo pytanie jaki łańcuch poroponujecie? A na tym zdjęciu, prawie idealnie na dole, tylne koło: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e092c711e757d1b3.html co to jest, nie zbita obręcz? Daj jakieś zbliżenie ale dobre. Nie chce mi się teraz zaznaczać i uploadować, ale widać chyba o co mi chodzi. Jeśli tak to Twój serwis jest, ekhem... Jeśli masz kasetę to fajnie, ale generalnie ciężko będzie kupić kasetę na 7 - najprawdopodobniej musisz kupić na 8 i zdjąć najmniejszą koronkę, nic nie stracisz bo masz dużą korbę; całej nie założysz bo bębenek jest mniejszy a nie wiem czy opłacalna wymiana i czy dostaniesz akurat pasujący (jeśli obręcz jest dobra oczywiście). Manetki też jeśli nie na 7 to na 8 kupuj, niby w późniejszych wersjach była minimalna różnica rozstawu ale ona mieści się w luzie regulacyjnym, przetestowane przy przeróbce manetek 7 na 8 . Co innego 9 - tam jest inny rozstaw, więc kaseta+manetki+bębenek(+łańcuch). Natomiast jeśli kaseta nie jest zużyta, to oczywiście nie musisz jej ruszać. Łańcuch raczej tak (choć też możesz sprawdzić, może ten rower w ogóle nie jeździł?). Oddzielnie manetki i klamki to jasne że lepiej (większa swoboda wyboru i uniwersalność) ale drożej - Twój wybór, nie wiem czy opłaca Ci się szarpać bo na hydrauliczne tarcze i tak nie będziesz przechodził . PS: kaseta jest już na szczęście HG więc bębenek standardowy, założysz nową a i powinien się dać wymienić na większy jeśli dostaniesz (standard shimano). PS2: błąd zrobiłeś z tym rzuceniem się na v-brake'i, miałeś dobre jakościowo canti, tylko wymienić linki i pancerze, bloczki, może klocki i do rekreacyjnej jazdy byłby wypas. Teraz masz na celowniku wydatki. A propos, co z linkami i pancerzami do wszystkiego? W tak starym rowerze to podstawa.
ander67 Napisano 13 Maja 2010 Autor Napisano 13 Maja 2010 To koło tylko tak na zdjęciu wyszło:) Serwis raczej solidny dwóch gości od 15 lat tych samych, renome też ma raczej dobrą. Kasety z tyłu nie ruszam jest dobra może wimienie pozniej ale to z całymi kołami na coś solidnego. Canti założe do roweru nażyczonej(taniocha za 500 zł) bo jej wogle nie hamują. Przy zakładaniu v-ałek zmieniłem linki i pancerze. Przy przerzutkach zmienie jak kupie manetki tyle że w tej kwesti nie wiem co wybrać. Łańcuch już kupiłem shimano cnhg40.
Hetman Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Skoro to tylko zdjęcie to ok. Choć się przyjrzałem jeszcze raz i coraz więcej takich "cosiów" na tej obręczy widzę, no ale to zdjęcie... Więcej rad nie mamy Ci co dawać bo już wszystko w temacie dostałeś, jak coś to pytaj konkretnie.
ander67 Napisano 13 Maja 2010 Autor Napisano 13 Maja 2010 Przepraszam cię Hetman i przyznaje ci rację. KOŁO JEST DO DUPY!!!!! A ja kupiłem i zamątowałem klamkomanetki pod śiedem biegów (v-ałki działają rewelacyjnie) Co radzicie MOże macie jakieś koło tylne na sprzedaż lub coś polećcie Czy to koło nadaje sie pod V-ałki bo doczytałem sie że niby tylko pod tarsze a koło jest z mojej miejscowoći i już wsumoe dogadałem sie co do niego? http://www.allegro.pl/item1019253905_kola_single_track_26_polecam.html
Hetman Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 A jednak mnie wzrok nie zmylił. Nie nadaje się, nie ma szlifowanych boków pod klocki - patrz na obręcze pod tym kątem, czy masz za co chwytać przy hamowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.