Skocz do zawartości

[góral] reanimować czy nie

ander67

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojechałem wczoraj z kołami do serwisu rowerowego w słupsku. Pierwsze sprostpwanie z tyłu mam kasete nie wolnobieg a poza tym stwierdził że nie widzi podstaw do wymiany koła ponieważ jest w dobrym stanie i on by go nie zmieniał, wiec zostyawiłem do wycentrowania. Podjełem decyzje że ten sezon przejeżdze na tych kółkach a na następny dozbieram kasy i kupie coś zajefajnego:) Teraz kwestia klamkomanetek jakie kupić, czy może kupić oddzielnie klamki oddzielnie manetki jak radzicie? Suport do wymiany tylko jaki i to samo pytanie jaki łańcuch poroponujecie?

Napisano

Cokolwiek masz z tylu to jest na 7 biegow. Nie wiem czy jest sens ladowac kase w nowe komponenty napedu na 7 biegow... Lepiej wymienic ta niby kasete na 8-rzedowa - o ile uda sie ja zalozyc na piaste... :D

Napisano

Pojechałem wczoraj z kołami do serwisu rowerowego w słupsku. Pierwsze sprostpwanie z tyłu mam kasete nie wolnobieg a poza tym stwierdził że nie widzi podstaw do wymiany koła ponieważ jest w dobrym stanie i on by go nie zmieniał, wiec zostyawiłem do wycentrowania. Podjełem decyzje że ten sezon przejeżdze na tych kółkach a na następny dozbieram kasy i kupie coś zajefajnego:) Teraz kwestia klamkomanetek jakie kupić, czy może kupić oddzielnie klamki oddzielnie manetki jak radzicie? Suport do wymiany tylko jaki i to samo pytanie jaki łańcuch poroponujecie?

A na tym zdjęciu, prawie idealnie na dole, tylne koło: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e092c711e757d1b3.html co to jest, nie zbita obręcz? Daj jakieś zbliżenie ale dobre. Nie chce mi się teraz zaznaczać i uploadować, ale widać chyba o co mi chodzi. Jeśli tak to Twój serwis jest, ekhem...

Jeśli masz kasetę to fajnie, ale generalnie ciężko będzie kupić kasetę na 7 - najprawdopodobniej musisz kupić na 8 i zdjąć najmniejszą koronkę, nic nie stracisz bo masz dużą korbę; całej nie założysz bo bębenek jest mniejszy a nie wiem czy opłacalna wymiana i czy dostaniesz akurat pasujący (jeśli obręcz jest dobra oczywiście). Manetki też jeśli nie na 7 to na 8 kupuj, niby w późniejszych wersjach była minimalna różnica rozstawu ale ona mieści się w luzie regulacyjnym, przetestowane przy przeróbce manetek 7 na 8 ;) . Co innego 9 - tam jest inny rozstaw, więc kaseta+manetki+bębenek(+łańcuch).

Natomiast jeśli kaseta nie jest zużyta, to oczywiście nie musisz jej ruszać. Łańcuch raczej tak (choć też możesz sprawdzić, może ten rower w ogóle nie jeździł?).

Oddzielnie manetki i klamki to jasne że lepiej (większa swoboda wyboru i uniwersalność) ale drożej - Twój wybór, nie wiem czy opłaca Ci się szarpać bo na hydrauliczne tarcze i tak nie będziesz przechodził :) .

PS: kaseta jest już na szczęście HG więc bębenek standardowy, założysz nową a i powinien się dać wymienić na większy jeśli dostaniesz (standard shimano).

PS2: błąd zrobiłeś z tym rzuceniem się na v-brake'i, miałeś dobre jakościowo canti, tylko wymienić linki i pancerze, bloczki, może klocki i do rekreacyjnej jazdy byłby wypas. Teraz masz na celowniku wydatki.

A propos, co z linkami i pancerzami do wszystkiego? W tak starym rowerze to podstawa.

Napisano

To koło tylko tak na zdjęciu wyszło:) Serwis raczej solidny dwóch gości od 15 lat tych samych, renome też ma raczej dobrą. Kasety z tyłu nie ruszam jest dobra może wimienie pozniej ale to z całymi kołami na coś solidnego. Canti założe do roweru nażyczonej(taniocha za 500 zł) bo jej wogle nie hamują. Przy zakładaniu v-ałek zmieniłem linki i pancerze. Przy przerzutkach zmienie jak kupie manetki tyle że w tej kwesti nie wiem co wybrać. Łańcuch już kupiłem shimano cnhg40.

Napisano

Skoro to tylko zdjęcie to ok. Choć się przyjrzałem jeszcze raz i coraz więcej takich "cosiów" na tej obręczy widzę, no ale to zdjęcie...

Więcej rad nie mamy Ci co dawać :icon_lol: bo już wszystko w temacie dostałeś, jak coś to pytaj konkretnie.

Napisano

Przepraszam cię Hetman i przyznaje ci rację. KOŁO JEST DO DUPY!!!!! A ja kupiłem i zamątowałem klamkomanetki pod śiedem biegów (v-ałki działają rewelacyjnie) Co radzicie MOże macie jakieś koło tylne na sprzedaż lub coś polećcie

Czy to koło nadaje sie pod V-ałki bo doczytałem sie że niby tylko pod tarsze a koło jest z mojej miejscowoći i już wsumoe dogadałem sie co do niego?

http://www.allegro.pl/item1019253905_kola_single_track_26_polecam.html

Napisano

A jednak ;) mnie wzrok nie zmylił.

Nie nadaje się, nie ma szlifowanych boków pod klocki - patrz na obręcze pod tym kątem, czy masz za co chwytać przy hamowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...