Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] Jaki wybrać do 200zł z rurą 1 cal?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam rower Kross Hexagon X1 (link) i chciałbym wymienić w nim przedni amortyzator, a nie bardzo się na tym znam. Szukałem trochę, ale nie dało mi to odpowiedzi co wybrać. Amortyzator musi być na 1". Ważę ok. 67kg i mam 180cm wzrostu i jeżdżę w każdym terenie. Chciałbym się zamknąć w kwocie 200zł.

Pozdrawiam

Napisano

A która wersja będzie najlepsza, bo są 2010, 2008, V2 itd.?

I w jakim stopniu oraz jak (pozytywnie/negatywnie) wpłynie ta zmiana na geometrię roweru?

Napisano

A która wersja będzie najlepsza, bo są 2010, 2008, V2 itd.?

I w jakim stopniu oraz jak (pozytywnie/negatywnie) wpłynie ta zmiana na geometrię roweru?

ta rama łyknie 100mm. ale jak ci pęknie czy coś innego się wydarzy to nie uznają ci gwarancji mówiąc że naruszyłeś zasady bezpieczeństwa i geometrii.

nic się nie stanie, przód pójdzie ci troszkę w górę. prawdopodobnie xcm jest dłuższy od tego co masz.

2010 wiadomo

Napisano

Skoro ma w swoim obecnym rowerze amortyzator to chyba cięzko byłoby mu się przesiąść na sztywny widelec :icon_mrgreen: Chociaż, za kwotę 200 zł czy nawet mniej nie kupi się bardzo dobrego amorka ale przy normalnym użytkowaniu wytrzyma długo, a raczej powinien.

Napisano

Wezmę XCM'a, ale dzięki za propozycję :)

Gdzieś wyczytałem, że XCM ma od osi koła do pierwszego pierścienia steru (czy jakoś tak) 49cm. Mój ma ~45,5cm (foto), duża zmiana w geometrii? Będzie odczuwalna podczas jazdy (jeżeli tak, to w jaki sposóB)?

• Mod Team
Napisano

O ile masz rozstaw osi 110cm to zmiana kąta wyniesie 2.3* a to dość sporo, rower stanie sie mułowaty ciezki do skręcania. Pomiar nie uwzględnia SAGu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...