Skocz do zawartości

[korba] jaka 100- 200 zl

jaszczur82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupilem kasete Sram 5.0 ( 11-28 ) i lancuch sram PC-830 i czas,by wymienic obecna korbe Shimano FC-M 442 kwadrat na nowa,dlatego prosze o podpowiedzi,co kupic i czy warto doplacac,czy pozostac przy obecnej. Z obecnej korby bylem zadowolony, brakowalo mi moze na asfalcie wiekszej najwiekszej zebatki,sztywnosc byla ok,choc na LX czy XT nigdy nie jezdzilem. jezdze jednak amatorsko,glownie po szosie i w lesnych terenach,wiec chyba nie ma co sie szarpac.

dzieki wielkie

Porozglądaj się za korbą Deore na rok 2010 - na alledrogo chodzą w okolicach 200zł. Korba będzie o niebo sztywniejsza - zintegrowana z osią suportu. Sam na taką zbieram :)

Ewentualnie Truvativ Firex - również ze zintegrowaną ośką.

Wiesz, jeżdżę teraz z korbą na kwadrat, w SPD poczułem, że to jednak nie wystarcza, na podjeździe odnosiłem wrażenie, że przy depnięciu łańcuch ociera o prowadnicę przedniej zmieniarki. A u znajomego, jak jechałem, tego nie było, mimo podobnej ramy (moja 17" Level A2 '09, kolega 19" Level A4 '08), problemu, jakby nic nie 'pływało' :) Może i w pewnym sensie i placebo, nie przeczę, ale łańcuch nie ocierał o zmieniarkę na podjeździe, więc coś w tym jest, zwłaszcza, że większość poleca zintegrowaną ośkę :thumbsup:

a ten wklad suportu jest ok ? jesli bedzie jeszcze bardziej sztywna ,to faktycznie warto dolozyc kilkanascie zlotych i bedzie jeszcze wieksza przyjemnosc :)

Mocowanie na kwadrat jest najmniej sztywnym połączeniem, lepiej wypada własnie sztywna oś lub octalink, isis. na pewno warto pomyśleć nad tą Deore 2010.

a ten wklad suportu jest ok ? jesli bedzie jeszcze bardziej sztywna ,to faktycznie warto dolozyc kilkanascie zlotych i bedzie jeszcze wieksza przyjemnosc :)

System Hollowtech II jest o niebo sztywniejszy od kwadratu, a do tego znacznie lżejszy i bajecznie prosty w czyszczeniu.

tak zrobie,jestem juz nastawiony na tego deora.

Dzieki za mozliwosci kontaktowe,jednak wole nowy sprzet z nizszej polki niz uzywany. Jako amator wypraw rowerowych,zadkich wypadow w gory bede z deora wystarczajaco zadowolony.

pzdr i dzieki exocet za checi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...