OneStep Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 Cześć. Ostatnio kupiłem duala SIGN DS2, jestem z niego zadowolony, i wbrew pozorom amortyzator RST Space Jump nawet przy dropach 1,5-2m sie nie łamie . Ale przejdzmy do sedna. Na razie żeby łatwiej było wczuć wam się w moją sytuację to troche danych: mam rocznikowo 15 lat, nie sram forsą, oprócz roweru kupiłem kask sixsixone full face, i mam zamiar kupic także ochraniacze z tej firmy, ewentualnie dartmoor'a, na rece i nogi i rekawiczki, i nie wiem czy to nie jest zbędne, bo mam w planach zacząc zbierac na rower do DH/FR i nie wiem też jak mają się ceny, bo ramy widziałem od 1000zł do nawet (bardzo dużo) nawet bez amortyzatora (po prostu sama rama amortyzowana ale bez- rozumiecie). Podobnie jest z przednim amortyzatorem, niby jest ten sun triple duro za 400 zł, ale coś mi nie pasuje i mam wątpliwości czy to się nie popsuje. Co do zbierania, to tak sobie myśle że 100 zł na miesiąc mógłbym odkładac, a zbliżają się wakacje, więc może na sadzie zarobie na zbieraniu truskawek( możliwe ze nawet 70 zł/doba) i nie wiem jaki rower kupic do DH dla siebie żeby był w miarę dobry, ale nie za drogi, możliwosci są takie że wezme troche osprzętu na początek z tego signa ds2, najbardziej zalezy mi na ramie i tych amortyzatorach przod/tył. Z góry dzięki za rady, linki itp.
finch Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 Na początek jak nie masz dużo kasy to może być sztywniak, coś alu, np. Dart Streetfighter, albo trochę drożej NS Surge. Do przodu jakieś Z1 z tłumikami HSCV, ewentualnie Pike, trochę droższy Domain, max 160 skoku, bo więcej w sztywniaku mija się z celem. Hamulce hydrauliki Shimano 595 za 500 zł z tarczami, jakieś przyzwoite kółka na piastach Novateca, obręcze w zależności od wagi. Reszta osprzętu wedle uznania, przerzutka tył Sora (krótki wózek), korba Ruktion/Hussefelt, zestaw Truvativa kiera+mostek. To jest minimum do przyzwoitej jazdy, a nie zastanawiania się czy amor się złamie dziś czy jutro. Pozdro
OneStep Napisano 9 Maja 2010 Autor Napisano 9 Maja 2010 @up Już mam sztywniaka. Proszę, czytaj uważniej. Specyfikacja tego roweru który mam teraz, może coś z tego dałoby się wykorzystac w tym do dh na początek Widelec: RST Space Jump (100 mm) Stery: VP-A74F Mostek: Truvativ Hussefelt Kierownica: Truvativ Hussefelt Sztyca: Truvativ XR Piasty: Joy Tech Obręcze: Alex Rims DM24 Opony: Schwalbe Table Top 26x2.25 Manetki: SRAM X.5, Trigger Przerzutka przód: napinacz Truvativ Boxguide XR Przerzutka tył: SRAM X.7 Dźwignia hamulca: Tektro Auriga Comp Hamulce: Tektro Auriga Comp, tarczowe, hydrauliczne Korby: Truvativ Hussefelt, 36-24 z. Środek suportu: Truvativ Howitzer XR Pedały: VP 558 Łańcuch: KMC Kaseta: SRAM PG-830, 11-32 z.,8 b.
finch Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 Napisz ile chcesz przeznaczyć kasy, nie zamierzam przeliczać ile zarobisz zbierając truskawki
OneStep Napisano 9 Maja 2010 Autor Napisano 9 Maja 2010 Piszę nastepny post bo temtego już więcej razy edytować nie mogę, do tych którzy nie czytali uważnie. ja na ten do DH zbieram i pytam o części do DH, a nie jakiegoś streeta, dirta, duala, czy bmx, pytam o części konkretnie pod dh. Ten capslock po to żeby rzucało się w oczy. Tak poza tym to ja go nie chce kupic teraz, tylko na niego ZBIERAM @up: Myślę, że około 2000zł + ten sprzet co teraz mam to może da sie wykorzystać.
finch Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 No to zbieraj dalej bo za 2000 zł nie kupisz roweru do dh. To co Ci podałem to najlepsza konfiguracja, ale wyniosła by Cię około 2,5k zł. Fulla za tą kasę nie kupisz, nawet samej ramy i amora. Ramy, które się do czegokolwiek nadają kosztują około 2 tysięcy, czyli Big hit, jakieś Norco.
OneStep Napisano 9 Maja 2010 Autor Napisano 9 Maja 2010 Na allegro widziałem big hity po 800 zł nawet. @edit: jednak zamiast moich 2000zł zmieniam na 3000zł
Mod Team sznib Napisano 9 Maja 2010 Mod Team Napisano 9 Maja 2010 Za 3 koła to najlepiej używki szukać, kupowanie na części drożej wyjdzie. W tej cenie można spokojnie znaleźć coś fajnego, np: http://www.allegro.pl/item1027630906_duncon_akita_and_888vf.html ale nikt Ci nie przytrzyma roweru dopóki nie zbierzesz truskawek, więc proponuję szukać jak już będziesz miał fundusze .
jelen Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 Ramy, które się do czegokolwiek nadają kosztują około 2 tysięcy, czyli Big hit, jakieś Norco. Bzdury Panie, bzdury. a nawet ABEZEDURA! Kojarzysz takiego bajkera z polskiego światka dh jak Gitara? wiesz na czym zdobył 3cie miejsce w rankingu? na Kross FR2 - rama za 700 z damperem(który idzie do śmieci) używka za 400 pln. na start jak znalazł. do tego jakaś Vanilka, a na przód stary ~2000 rok Boxxer z 178 skoku i będzie gucio. no, albo Pike, coby bardziej triczący rower był. a co do autora tematu, to polecam Ci ochraniacze firmy krk, cenowo sytuacja wygląda lepiej niż 661 a wg mnie i dużej ilości osób ochronki są lepsze niż 661. amen.
DAMIAN24 Napisano 10 Maja 2010 Napisano 10 Maja 2010 tu jest nie najgorsza maszyna złożona na tej ramie http://www.pinkbike.com/photo/4953881/ , ale ja jakoś nie mam przekonania >> to jest rama bez przyszłości, kąt główki ma przyrąbany, jakość też daleka od ideału. No ale cóż od czegoś trza zacząć
jelen Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 OneStep: oczywiście, że się nada. tylko kupić musisz w dobrym stanie. lagi nieporysowane etc etc. a skok 178 dlatego właśnie DAMIAN24 żeby zniwelować kąt owej główki...
kello Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 za 3 kola moglbys sie zaczac rozgladac za uzywkami w stylu http://www.allegro.pl/item1023758930_gt_dhi_boxxer_wc_race_face_syncros_dh_fr.html mozna pewnie utargowac z 400zl
Artursx1 Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Boxxera do lat 2006 STANOWCZO ODRADZAM !!!!! Miałem RACE 2004 , niby spoko ale ten amor to poprostu kupa złomu ... serwis co 2 mies , pluł olejem , walił się tłumik - a najgorsze to że to wszystko było wymienione . Przykład kolegi , miał Teama 2005 chodził tak samo jak mój , a był w stanie idealnym ... Dopiero boxxery zmieniły się z wprowadzeniem Motion controlu . Sign na początek może być . Amor do tego najlepiej 888 na płaskich półkach lub 66 polecam RC !
jelen Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Artrusx1: a czy ja napisałem 2004 rok? czytaj uważnie. roczniki ~1996 - 2002 nie miały jeszcze podziałki na rejs tim wc etc. i miały 178 skoku jak znajdziesz z dobrymi górnymi lagami i z dobrymi gwintami - to amor nie do zajechania. a to, że kupiłeś Race, czy team, to już nie moja wina. Pike trzeba było kupić, jak już jesteś fanem U-turna...
OneStep Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 Z tego co mi napisaliście, to najlepiej byłoby kupic rame specialized, armor do tyłu foxa vanile, do przodu 888, boxxera, albo bombera tak?
Artursx1 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Jeździłem też na 2002 i jak dla mnie nie było rewelacji .Polecam Marzocchi 66/88/ z tłumikami RC /RC2 / RC2x / RC3 , no i może shiverka ;d
blair7 Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Tego GT to mozna by kupic ale po to zeby na scianie zawiesic. Kross to dobry wybor ma poczatek, zwlaszcza ze mozna rame wyrwac za ok 400 zl, sam taka mialem prawie rok, a teraz jest tosa inu, z tym ze sama rama kosztuje wiecej niz ty chcesz na rower przeznaczyc
OneStep Napisano 12 Maja 2010 Autor Napisano 12 Maja 2010 @up, tak mi sie też wydaje że rama coś nie specjalnie "wygodna" by była ;< btw. ty masz 26 lat i łatwiej Ci pozbierac kase na rower niż mi, ja ewentualnie 100 zł moge dostac /mc od mamy, a Ty jak masz rodziców w domu to mozesz za miesiac 1000 zł zarobic i odłożyc :S @EDIT: A co sądzicie o univegach? bo kumpel składa fulla na jakiejś ramie z univegi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.