Skocz do zawartości

[V-brake] Jak wyregulować?

swiesiul

Rekomendowane odpowiedzi

swiesiul zauważyłem, że masz tendencje taką jakbyś pracował w serwisie i chciał jak najwięcej zarobić... Nie działa, to trzeba na nowe wymienić .... Jak już ktoś pisał: to nie zawsze rozwiązuje problem, a w dodatku oszczędzoną kasę, jak się uda naprawić sprzęt, można wydać na coś innego :P Ale z twojego postępowania wnioskuje, że masz jej jak lodu :yes::)

SoKoL94gdynia przy hamulcach tak trochę z boku i od dołu masz taką śrubkę. Wkręcając ją powodujesz napięcie się z danej strony sprężyny przy hamulcu, co skutkuje jego mocniejszym odbiciem. Według mnie masz po prostu źle wyregulowane hamulce :P Przy tej stronie co Ci nie odskakuje hamulec wkręć śrubkę, lub wykręć z drugiej strony tak, żeby odskakiwały równo :)

Podepnę się pod temat jeśli można :)

Przede wszystkim witam jakże obszerną grupę forumowiczów, gdyż jest to mój pierwszy post :)

A teraz konkrety:

Przełożyłem stare V'ki (jeszcze z mocowaniem na trzpień i pomimo tego, że jeszcze działały w miarę jak należy) ze swojego roweru do roweru dziewczyny. Były tam jeszcze stare Cantilevery, które że tak powiem: miały porządny ABS :) U mnie hamulce działały ok, na drugim rowerze nie chcą. Klamka łapie strasznie późno i "lekko". Jaki może być tego powód? Klamkomanetki są takie same w obu rowerach a klocki po dobrych kilka latach umiem ustawiać :) Linki wymienione.

Drugie pytanie:

Czym w praktyce różnią się szczęki na przód i na tył? Bo wg mnie: niczym ;) Inne oznaczenie mają a parametry te same :)

Pancerze czyściłem przy zakładaniu linek, V'ki przełożyłem (teraz są bardziej napięte) i w sumie różnicy to nie widzę :/ Odnoszę wrażenie jakby linka się rozciągała, co w sumie jest niemożliwe bo drugą linkę założyłem do siebie i wszystko jest ok. Może być to wina zbyt długiej linki? A raczej zbyt długiego pancerza?

• 3 tygodnie później...

Podepnę się pod temat jeśli można :)

Przede wszystkim witam jakże obszerną grupę forumowiczów, gdyż jest to mój pierwszy post :)

A teraz konkrety:

Przełożyłem stare V'ki (jeszcze z mocowaniem na trzpień i pomimo tego, że jeszcze działały w miarę jak należy) ze swojego roweru do roweru dziewczyny. Były tam jeszcze stare Cantilevery, które że tak powiem: miały porządny ABS :) U mnie hamulce działały ok, na drugim rowerze nie chcą. Klamka łapie strasznie późno i "lekko". Jaki może być tego powód? Klamkomanetki są takie same w obu rowerach a klocki po dobrych kilka latach umiem ustawiać :) Linki wymienione.

Drugie pytanie:

Czym w praktyce różnią się szczęki na przód i na tył? Bo wg mnie: niczym :rolleyes: Inne oznaczenie mają a parametry te same :)

Pancerze czyściłem przy zakładaniu linek, V'ki przełożyłem (teraz są bardziej napięte) i w sumie różnicy to nie widzę :/ Odnoszę wrażenie jakby linka się rozciągała, co w sumie jest niemożliwe bo drugą linkę założyłem do siebie i wszystko jest ok. Może być to wina zbyt długiej linki? A raczej zbyt długiego pancerza?

Nie przyjrzałem się dokładnie klamkom, na jednych jest oznaczenie V a na tych drugich nie, to tego obręcze są prawie gładziutkie :/

Klamki zmieniłeś? Prawdopodobnie, nie. Klamki od canti są inne. Ciągną mniej linki przy tym samym skoku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...