SoKoL94gdynia Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 mam problem, moje hamulce a właściwie 1 nie odskakuje...linke mam napiętą dobrze wszystko cacy ale jedna strona zostaje mi przy kole a druga dobrze odskakuje. co mogę z tym zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 swiesiul zauważyłem, że masz tendencje taką jakbyś pracował w serwisie i chciał jak najwięcej zarobić... Nie działa, to trzeba na nowe wymienić .... Jak już ktoś pisał: to nie zawsze rozwiązuje problem, a w dodatku oszczędzoną kasę, jak się uda naprawić sprzęt, można wydać na coś innego Ale z twojego postępowania wnioskuje, że masz jej jak lodu SoKoL94gdynia przy hamulcach tak trochę z boku i od dołu masz taką śrubkę. Wkręcając ją powodujesz napięcie się z danej strony sprężyny przy hamulcu, co skutkuje jego mocniejszym odbiciem. Według mnie masz po prostu źle wyregulowane hamulce Przy tej stronie co Ci nie odskakuje hamulec wkręć śrubkę, lub wykręć z drugiej strony tak, żeby odskakiwały równo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 tu jest filmik jak sie reguluje hamulce i wogole jak sie je zaklada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoKoL94gdynia Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 już mam odkręconą i wkręconą śrubkę i dalej, znaczy jest lepiej ale dalej nie odbija tak żeby nie obcierało koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luter Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Podepnę się pod temat jeśli można Przede wszystkim witam jakże obszerną grupę forumowiczów, gdyż jest to mój pierwszy post A teraz konkrety: Przełożyłem stare V'ki (jeszcze z mocowaniem na trzpień i pomimo tego, że jeszcze działały w miarę jak należy) ze swojego roweru do roweru dziewczyny. Były tam jeszcze stare Cantilevery, które że tak powiem: miały porządny ABS U mnie hamulce działały ok, na drugim rowerze nie chcą. Klamka łapie strasznie późno i "lekko". Jaki może być tego powód? Klamkomanetki są takie same w obu rowerach a klocki po dobrych kilka latach umiem ustawiać Linki wymienione. Drugie pytanie: Czym w praktyce różnią się szczęki na przód i na tył? Bo wg mnie: niczym Inne oznaczenie mają a parametry te same Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Czym się różnią to nie wiem, ale wiem, że powinieneś wyczyścić/ kupić nowe pancerze w rowerze dziewczyny Lub źle zamocowałeś V'ki (włożyłeś w złą dziurkę w ramie koniec sprężyny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luter Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Pancerze czyściłem przy zakładaniu linek, V'ki przełożyłem (teraz są bardziej napięte) i w sumie różnicy to nie widzę :/ Odnoszę wrażenie jakby linka się rozciągała, co w sumie jest niemożliwe bo drugą linkę założyłem do siebie i wszystko jest ok. Może być to wina zbyt długiej linki? A raczej zbyt długiego pancerza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luter Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Nie przyjrzałem się dokładnie klamkom, na jednych jest oznaczenie V a na tych drugich nie, to tego obręcze są prawie gładziutkie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 No zbyt długiej linki to nie jest wina. Tylko zbyt luźnego jej przykręcenia. Podciągnij linkę trochę bardziej przed jej przykręceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojpok Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 tu jest filmik jak sie reguluje hamulce i wogole jak sie je zaklada Dziadowski film Reklama narzędzi i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalfbialy Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Luter: jeżeli klamka łapie późno, to spróbuj ją wyregulować śrubką, która na niej się znajduje. Swiesiul: zmień serwisanta O regulacji hamulców możecie poczytać min. tutaj: Regulacja hamulców v-brake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Podepnę się pod temat jeśli można Przede wszystkim witam jakże obszerną grupę forumowiczów, gdyż jest to mój pierwszy post A teraz konkrety: Przełożyłem stare V'ki (jeszcze z mocowaniem na trzpień i pomimo tego, że jeszcze działały w miarę jak należy) ze swojego roweru do roweru dziewczyny. Były tam jeszcze stare Cantilevery, które że tak powiem: miały porządny ABS U mnie hamulce działały ok, na drugim rowerze nie chcą. Klamka łapie strasznie późno i "lekko". Jaki może być tego powód? Klamkomanetki są takie same w obu rowerach a klocki po dobrych kilka latach umiem ustawiać Linki wymienione. Drugie pytanie: Czym w praktyce różnią się szczęki na przód i na tył? Bo wg mnie: niczym Inne oznaczenie mają a parametry te same Pancerze czyściłem przy zakładaniu linek, V'ki przełożyłem (teraz są bardziej napięte) i w sumie różnicy to nie widzę :/ Odnoszę wrażenie jakby linka się rozciągała, co w sumie jest niemożliwe bo drugą linkę założyłem do siebie i wszystko jest ok. Może być to wina zbyt długiej linki? A raczej zbyt długiego pancerza? Nie przyjrzałem się dokładnie klamkom, na jednych jest oznaczenie V a na tych drugich nie, to tego obręcze są prawie gładziutkie :/ Klamki zmieniłeś? Prawdopodobnie, nie. Klamki od canti są inne. Ciągną mniej linki przy tym samym skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.