Skocz do zawartości

[V-brake] Jak wyregulować?

swiesiul

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno oddałem rower do naprawy:) gdy zrobiłem nim jazdę próbną okazało się, że hamulca brak:):thumbsup: Tylny V-brake nie hamuje... i nie odbija klamka... Co może być tego przyczyną? Jak pojechałem do tego faceta co to robił powiedział ze mam sobie przetrzeć obręcz papierem ściernym... Myślicie, że to pomoże?

Niedawno oddałem rower do naprawy:) gdy zrobiłem nim jazdę próbną okazało się, że hamulca brak:);) Tylny V-brake nie hamuje... i nie odbija klamka... Co może być tego przyczyną? Jak pojechałem do tego faceta co to robił powiedział ze mam sobie przetrzeć obręcz papierem ściernym... Myślicie, że to pomoże?

Nie pomoże, albo linka jest za długa albo spręzyny nie naciągnięte(ew koncowka sprezyny przy montazu hamulca nie jest wsadzona w odpowiedni otwor w ramie, przez co sprezyny zawsze beda za luźne. - Piwoty maja z reguły 3 otwory pod montaż spręzyny. Powinna być zamontowana na środkowym)

Zakladam ze gosciu nie wyjmowal samych szczek. Spróbuj naciagnac sprezyny przy szczekach.

Tu masz podstawy regulacji:

http://rowery.zbooy.pl/vbrejki.html

http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=426

wymień linkę i pancerzyk jeszcze raz albo rozbierz cały hamulec i złóż go od nowa powinno pomóc :D

Dopiero jesli okaże się że tamta linka jest rozpruta a pancerz nie wymieniony, bo moze ten serwisant rzeczywiscie wymienil.

Wtedy nie ma sensu kupowac dwa razy nowego pancerza i linki.

linki i pancerze są w 100% nowe. rozebrałem i złożyłem jeszcze raz i tak nic nie pomaga... Są hamulce jeżeli b. mocno naciągne linke ale wtedy koło chodzi bardzo cieżko. Może kupić nowe?

Próbowałeś regulować siłe naciągu sprężyn w vałkach, wg opisów z linków ?

Dziwne podejście, coś nie działa, nie wiadomo czemu, to wymieniamy. Nie ma magii, z jakichś powodów nie odbija, musisz ustalić dlaczego, bo może się okazać, że nowe hamulce nic nie zmienią. Może klocki masz źle ustawione lub linka ma gdzieś duże tarcie. Dociskając rękami szczęki do obręczy dobrze odskakują? Jeśli sprężyny odciągają je bez problemu, to wina leży gdzieś po stronie linki lub klamki. Co do hamowania sprawa może być podobna jeśli linka ma gdzieś ogromne tarcie (klinuje się, duży kąt zgięcia) to również nie przełożysz przez klamkę odpowiedniej siły. Sprawdź dobrze prowadzenie linki. Może fajka jest zapchana/uszkodzona?

Jak już wcześniej pisałem pancerz i linka są w 100% dobre. Wczoraj wieczorem wpadłem na pomysł zeby je wyczyścić... Wiec rozłożyłem je na cześci pierwsze, wszystko ładnie umyłem, nasmarowałem i działają lepiej... Chyba kupie jeszcze nowe klocki bo ten co naprawiał mój rower powiedział, że je wymienił ale nie wymienił. Mam nadzieje ze teraz bedzie juz ok.

Co do obręczy może spróbuj je wyczyścić wodą i płynem do naczyń, wytrzeć papierem toaletowym - chusteczką (czymś suchym i nietłustym). a co do samych hamulców to czy jak zaciskasz/puszczasz to klocki może ocierają o oponę? mogą się o nią blokować.

Musze przyznać, że wytarcie obręczy papierem ściernym dało jakiś efekt :wub: nie jakiś powalający ale zawsze. Dzisiaj kupie sobie klocki i myślę, że będzie ok:):( Korzystając z okazji mam problem z przednim hamulcem tarczowym tarcza cały czas trze o jeden z zacisków no i siła hamowania można powiedzieć jest znikoma... Może czas żeby kupić nową tarcze?

Może sprawdź w czym przyczyny czyli: odkręć linkę od ramienia i sprawdź czy na "sucho" jak je ręką ściśniesz (szczęki) to czy same szybko odchodzą do obręczy; zdejmij jeszcze pancerz z linki i zobacz czy sama klamka też powraca do swojego miejsca. Jeśli szczęki i klamki dobrze działają do wina leży ze strony pancerza i/lub linki.

W ogóle bezpiecznie jest ścierać obręcze papierem ściernym, żeby się za bardzo nie porysowały i nie osłabiła się obręcz?

"cycu85"Hampel to domyślam się ze to jest coś z hamulca? (jestem laikiem w sprawach roweru)Ten hamulec jest jakis japan czy kazachstan czy jeszcze bóg wie co...

Wkońcu to nie było jakis ostry szlif obręczy tylko przetarcie:):P więc chyba nic złego nie powinno się dziać z tą obręczą.Klamka odbija dobrze, linki i pancerze są nowe.

Hampel to hamulec tak potocznie :P. Różnica między Japan a Kazachstan mogłaby robić ogromną różnicę (to tak półżartem ;) ). Miałem na myśli ewentualną wymianę hamulca na lepszy, jeśli faktycznie jest to "Kazachstan", bo to może w praktyce uniemożliwiać jakąkolwiek poprawę pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...