Bekartwojny Napisano 8 Maja 2010 Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Witam, posiadam przednią przerzutkę SRAM X9 i manetki też X9, gdy przerzutka jest ustawiona na najmniejszym blacie w korbie to linka dochodząca do przerzutki posiada spory luz ( linka przerzutki przedniej idąca na górze rury górnej od ramy ma taki luz że mogę ją podnieść aby się naprężyła na wysokość jakieś 2,2 cm od ścianki górnej rury od ramy). Jeżeli zlikwiduje ten luz naciągając linkę w przerzutce to wtedy przy zmianie z małego blatu na średni przerzutka przesuwa się za daleko (między blat średni a duży) i żeby przerzutka pracowała prawidłowo między blatami musi być ten luz na lince gdy przerzutka jest na najmniejszym blacie). Czy ten luz jest dopuszczalny, czy da się coś z tym zrobić, bo ten luz jest dla mnie irytujący Z góry dzięki za wszelkie rady. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 8 Maja 2010 Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Linka nie powinna być luźna - ustawianie przerzutki generalnie zaczyna się od jej naciągnięcia (gdy łańcuch jest na najmniejszej zębatce korby i największej kasety). Jeżeli po naciągnięciu linki prowadnik wędruje za daleko i na średniej zębatce korby łańcuch obciera albo się klinuje, to musisz podregulować wychylenie przerzutki do wewnątrz (śruba L o ile pamiętam). Tu masz przydatne linki http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przedniej-przerzutki/ http://bikeboard.pl/index.php?art=425&d=porady&g=34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Maja 2010 Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 czy da się coś z tym zrobić, bo ten luz jest dla mnie irytujący Wystarczy odkręcić śrubę na przerzutce i naciągnąć linkę, oczywiście przerzutka w czasie naciągania ma być na najmniejszej tarczy, a regulator na manetce prawie całkowicie wkrecony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bekartwojny Napisano 9 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 zrobiłem tak jak mówi Rulez że wykręciłem śrubę na przerzutce i wtedy naciągnąłem linkę. Wtedy rzeczywiście prowadnik przesuwa się dobrze po innych blatach na korbie ( nie idze za daleko, ale odstęp ścianki wewnętrznej prowadnika od łańcucha, gdy łańcuch jest na największej zębatce na kasecie i na najmniejszym blacie na korbie wynosi jakieś ponad 1 cm i nie wiem czy to nie jest za duży odstęp (nie ma wtedy ograniczenia przed wypadnięciem łańcucha z małego blatu w stronę ramy), ale jeżeli później dokręcę śrubę przy przerzutce tak żeby wewnętrzna krawędź boczna prowadnika ograniczała możliwość wypadnięcia łańcucha z małego blatu w stronę ramy (odległość ścianki prowadnika od łańcucha jakieś 3mm) to wtedy znowu przy zmianie blatu z małego na średni prowadnik idzie za daleko i pomaga jedynie poluzowanie linki i wtedy znowu linka wisi na ramie. Nie mam pojęcia jak to zrobić. (chyba że dopuszczalny jest brak ograniczenia przed spadnięciem łańcucha w stronę ramy.) PS (wszystkie poradniki dotyczące regulacji przerzutki jakie znalazłem na necie czytałem i się stosowałem do nich ale nie mogę ustawić tego tak żeby nie było luzu na lince i zarazem była blokada przed wypadnięciem łańcucha z małego blatu w stronę ramy) Pozdro i proszę o jakieś rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.