Slash0r Napisano 8 Maja 2010 Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Jako nowy użytkownik witam wszystkich Potrzebuję alternatywy dla klocków z tematu do hamulców Shimano M421. Nie mogę znaleźć oryginalnych S65T i szukam w miarę taniej (jeżdżę dość trochę, ale rekreacyjnie) alternatywy o podobnych właściwościach. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhaH Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Szukajcie a znajdziecie Oznaczenie: S70T Marka: Shimano Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 1000km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie na mokro: 3 Głośność: 5 Uwagi: klocki fabrycznie dodawane do Deorek. Samo Shimano poleca je na suche warunki i w takich sprawdzają się dobrze. Na mokro radzą sobie zdecydowanie gorzej i znikają w szybkim tempie w trakcie jazdy po błotnistym terenie. Czy polecam: komuś, kto nie zjeżdża z asfaltu czy polnych dróg polecam. Jeśli taplasz się troche w błotku, nawet tylko od czasu do czasu, rozważ inne klocki. Oznaczenie: S65T Marka: Shimano Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 3000km Hamowanie na sucho: 3,5 Hamowanie na mokro: 2,5 Głośność: 5 Uwagi: fabryczne klocki dodawane do Acery. Tak jak opisane powyżej Deore te także polecane są na suche warunki. 10mm krótsze od Deore co daje dużo mniejszą siłe hamowania. Używałem ich w sezonie gdy było sucho jak pieprz. Jak pojawiła się woda i w konsekwencji błoto to zaczęły się szybko ścierać i pewnego pięknego dnia wróciłem z dodatkowym rowkiem na obręczy. Czy polecam: nie. Nazwa: 3-Function Marka: Accent Odpowiedniki: Ashima Przejechany dystans: 4000km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie namokło: 4 Głośność: 6 Uwagi: moje pierwsze niefabryczne klocki. Błoto im nie straszne. W zimie troche szybciej zaczęły mi znikać. Dobre właściwości w każdych warunkach. Czy polecam: tak. Oznaczenie: JS909T Marka: Jagwire Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 300km Hamowanie na sucho: 2,5 Hamowanie na mokro: 1 Głośność: 4 Uwagi: aktualnie męczone przeze mnie na tyle. Trafiły do mnie z przymusu – kupione bratu, a on kupił sobie nowy rower na tarczówkach. W mokrych warunkach klocki te spowalniają, nie hamują. Na sucho poniżej średniej. Czy polecam: nie Oznaczenie: CP500 Marka: Clarks Odpowiedniki: brak Przejechany dystans: 1500km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie na mokro: 5,5 Głośność: 1 Uwagi: czerwone Clarksy to chyba najlepsze z klocków jakich używałem na mokre warunki. Na sucho także radzą sobie bardzo dobrze. Niestety ich dźwięki jakie wydają podczas hamowania i to, że nie mogłem nic na nie poradzić skutecznie mnie odrzuciły od tych klocków. Czy polecam: za hamowanie tak, za głośność nie. Nazwa: Hard Brake Marka: Merida Odpowiedniki: Autor, Futura Przejechany dystans: 1800km Hamowanie na sucho 4,5 Hamowanie na mokro: 4,5 Głośność: 4,5 Uwagi: aktualnie używane przeze mnie w przednim hamulcu. Uniwersalne, zapewniają dobre własności w każdych warunkach, a do tego są ciche. Posiadam ich drugi komplet na zapas. Czy polecam: tak. Nazwa: ? Marka: Avid Odpowiedniki: ? Przejechany dystans: 1300km Hamowanie na sucho: 4,5 Hamowanie na mokro: 3,5 Głośność: 3 Uwagi: klocki fabrycznie dodawane do SD3. Po około 1000km zaczęły wydawać nieprzyjemne dźwięki, z którymi nie dałem rady i klocuszki poszły do wymiany chociaż jeszcze z drugie tyle kilometrów mogły by przejechać bez problemów. Czy polecam: średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.