wmaleszka Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Witam Bikerów-Forumowiczów! Bardzo proszę o przesłanie skanu testu fulla CUBE AMS PRO ER, umieszczonego w poprzednim numerze MAGAZYNU ROWEROWEGO (04/2010). Niestety przegapiłem i nie kupiłem gazetki. Teraz niestety nigdzie już nie mogę dostać, a bardzo mi na tym zależy. Mój e-mail: wmaleszka@wp.pl. Z góry bardzo dziękuję. Jednocześnie mam pytanie, czy macie może doświadczenia z CUBE-m?. Również za wszelkie opinie i recenzje byłbym wdzięczny. Noszę się z zamiarem zakupu fulla (ok. 7 tys.) i na razie najbliżej mi do CUBE-a AMS PRO ER. Dzięki, pozdrawiam. Miłym wojaży rowerowych!
Mod Team safian Napisano 8 Maja 2010 Mod Team Napisano 8 Maja 2010 Juz wysylam, nastepnym razem pisz w tym temacie : http://www.forumrowerowe.org/topic/23283-skan-artykul-z-gazety-mr-bb-ba/
Koen Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 Cube AMS to taki Specialized bez braina - położenie punktów obrotu jest praktycznie takie samo, inne jest tylko ustawienie dampera i w cube mniejszy skok. Takie ustawienie dampera jest pomocne bo dźwignia od pro-pedala jest zawsze w zasięgu ręki, ale z kolei nie ma gdzie chwycić jak chce sie podnieść rower. Przez takie umieszczenie dampera można też zobaczyć, że z wyłączonym propedalem zawieszenie pracuje podczas przyspieszania, za to z propedalem na minimum (fox rp23) nie buja ani troche a na nierównościach widać że pracuje. Wydając 7000 na rower wolałbym jednak przetestować jakiś rower z zawieszeniem VPP/Maestro (Anthem X) żeby mieć punkt odniesienia (sam nie miałem okazji).
pavlucha Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 hej, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;-). Sam stanąłem przed podobnym problemem mianowicie kupno pierwszego fulla - budżet nie był do końca ustalony ale wstępna diagnoza mówiła o 6k. Koniec końców stanęło na Cubie AMS Pro RX. Czy jestem zadowolony? Tak Czy mam porównanie z innym rowerem tej klasy? Nie. Ale oczywiście nie przeszkadza to podzielić się moimi wrażeniami z jazdy nowym rowerkiem. Rama - Cube ma chyba zaniżoną numerację - dla osoby o wzroście 175 nr 18 wydaje się być trochę za duży Reba Air U-Turn - miał być super... regulacja skoku 90 - 120mm, komora pozytywna, komora negatywana, reg. tłumienia cuda wianki... prawda jest jednak taka, ze nie jest to super czuły amorek, żeby był w miarę czuły musze go napompować sporo mniej niż podaje instrukcja - przy takim ciśnieniu amorek ze 120 mm skoku schodzi na 105mm, żeby wrócić do 120mm trzeba go podpompować ale wtedy tracimy czułość i zdolność wybierania małych nierówności. Sag przy niskim ciśnieniu wynosi około 30% co dodatkowo zmniejsza skok amorka... nie tak to miało wyglądać - a może moja Reba jest popsuta? Fox RP23 - brak zastrzeżeń, przy spokojnej jeździe zupełnie nie czuć wpływu pedałowania na amorek oczywiście przy otwartej platformie bo przy zamkniętej to nawet jadąc na stojąco amorek się nie ugina. Avid Elixir R - skuteczność i modulacja - rewelacja po przesiadce z V-brakow różnica jest naprawdę kolosalna. Problemem jest natomiast niesamowicie mała odległość klocków od tarczy co powoduje, że tarcza delikatnie obciera. Jest to takie specyficzne obcieranie które jest słyszlane tylko jak się podniesie rower i zakręci kołem i które nie powoduje że koło szybciej staje ale jak tylko tarcze trochę się powyginają a mają chyba do tego tendencje - może być źle... Kierownica - szerokość 700 mm - zdecydowanie jest to coś do czego trzeba się przyzwyczaić - w sumie to byłem już zdecydowany żeby ją skrócić do 650 mm ale wybieram sie w Alpki więc szeroka kiera może się przydać na zjazdach ;-) Podsumowując - Gdybym kupował go teraz pewnie kupiłbym model niższy - z przodu Fox - który powinien być bardziej czuły, z tylu ten sam fox RP23 tyle że bez Boost Valve (ale działania tego wynalazku nie udało mi się jeszcze przetestować) Hamulce Formula Rx - działanie podobne podobne a jest szansa ze nie będą obcierać ;-)
Rulez Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Reba nie jest popsuta, po prostu ten typ tak ma - czuły nurkuje, nie nurkujący jest tępy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.