Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] shimano, regulacja

fermat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wzialem sie tego sezonu w koncu za konserwacje swojego sprzetu. Hamulce i centrowanie juz opanowalem, jednak przerzutki mnie pokonaly - na razie spoczalem przy przedniej.

Problem jest tego typu, ze rozpoczynajac jej regulacje ustawilem lancuch na najmniejszej z przodu i najwiekszej z tylu, a nastepnie wodzik wyregulowalem srubkami H i L tak zeby jego wewnetrzna czesc byla 1mm od lancucha. Wszystko fajnie, zauwazylem, ze mi sie w ten sposob linka biegnaca przy rurce podsiodlowej poluznila, wiec uzywajac imbusa naciagnalem ja i przykrecilem.

Zadowolony ze swojej pracy przeszedlem nastepnie do sprawdzenia jej efektow. Niestety efektow nie bylo. Wodzik pomimo tego, ze sie nawet porusza sprawnie, to jednak nie powoduje przejscia lancucha z najmniejszej na srodkowa zebatke przedniej tarczy.

Co zrobilem nie tak albo co jest do poprawy? Prosze o pomoc.

sorki za temat w zlym miejscu :)

odnosnie tematu:

wykrecilem srube barylkowa, dalej nie wskakuje "wyzej" na przedniej, a linka wydaje sie byc bardzo napieta w takim ustawieniu. Jak naciagnac linke jeszcze bardziej? Na wkreconej maksymalnie srubie barylkowej to robic?

Wkręć Baryłkową, odkręć linkę i przesuń wodzik ręką nieco w stronę największego blatu i przykręć linkę. Tym sposobem napniesz ją mocniej. Jak odchylisz za mocno, to odchyl drugi raz mniej. Potem baryłką sobie elegancko ustawiasz i jazda.

Pozdrawiam i życzę powodzenia z regulacją. Z tym patentem nie powinieneś mieć problemów z odpowiednim napięciem linki. Ja tak z resztą zawsze robię, bo jak się przykręci linkę na "luźno" to nie starcza baryłi, by to poprawnie napiąć.:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...