Marcin13 Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Więc zakupiłem nowiutki Unibajk Zethos http://www.unibike.pl/zethos.html ,facet w serwisie mi go wyregulował. Gdy jadę, podczas zmiany, niektóre biegi przeskakują cichutko, a inne podczas zmiany dosyć mocno strzelają, staram się wtedy nie pedałować ale i tak słyszę strzał. Czy to normalne, takie strzały, czy też coś jest nie tak z regulacją? Dodam, że staram się jeździć tak, aby każdej przedniej zębatce odpowiadały 3 tylnie (czy w ogóle trzeba tak jeździć, aby przerzutki jak najdłużej mi służyły?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 a skąd mniej więcej wydobywa się strzał i jak brzmi? w moim LX czyli odpowiedniku SLX też strzelało, ale było to spowodowane mocną sprężyną, która po prostu z taką siłą ściągała prowadnice, że ta twardo uderzała w blokadę tworząc metaliczny dźwięk, jak gdyby kamieniem walnąć w ramę. taki strzał jest jak najbardziej normalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin13 Napisano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 To mój pierwszy rower, więc trudno mi dokładnie ocenić skąd jest odgłos. Jest to odgłos raczej nie metaliczny, bardziej taki strzał jakby np. łamana gałąź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 To raczej jest normalne bo zalezy w którym momencie zmieniasz bieg, raz trafisz idealnie w wyciecia w kasecie i jest cicho raz nie zupełnie i strzeli. Moj LX tez czasem strzeli ale nie ma sie co przejmować, chyba ze to nie taki dźwiek jak ja mysle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 8 Maja 2010 Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 strzaly sa normalne dodatkowo lancuch ulozy sie z napedem i powinien plynniej pracowac nic tylko jezdzic : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrvars Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 U mnie to samo, zakupiony nowy rowerek na deore i przeskakiwanie w przerzutkach. Zastanawia mnie tylko czy nie uszkodziłem ich podczas jazdy ze sklepu za nim przeczytałem instrukcję i dowiedziałem się o optymalnych przełożeniach. Jechałem chwilę na ustawieniu największa z przodu i najmniejsza z tyłu a większość czasu na najmniejsza z przodu i przedostatnia z tyłu(7/8). Przejechałem około 4km i nie obciążałem za bardzo roweru.W moim 20 letnim rowerze górskim marki huffy nie było tego problemu stąd moja niewiedza. Chyba wszystko wyjdzie na przeglądzie po 3 miesiącach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 nic nie uszkodziles, duzy przekos poprostu zle wplywa na lancuch, na pewno tez lancuch ocieral ci o przednia przerzutke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrvars Napisano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 jasskulainen dziękuję za odpowiedz, będę spokojniejszy:-). Fakt, na ostatnim przełożeniu tj. przód 1,tył 8 ocierał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.