Skocz do zawartości

[przerzutki] Strzelająca nowa przerzutka Deore SLX

Marcin13

Rekomendowane odpowiedzi

Więc zakupiłem nowiutki Unibajk Zethos http://www.unibike.pl/zethos.html ,facet w serwisie mi go wyregulował. Gdy jadę, podczas zmiany, niektóre biegi przeskakują cichutko, a inne podczas zmiany dosyć mocno strzelają, staram się wtedy nie pedałować ale i tak słyszę strzał. Czy to normalne, takie strzały, czy też coś jest nie tak z regulacją? Dodam, że staram się jeździć tak, aby każdej przedniej zębatce odpowiadały 3 tylnie (czy w ogóle trzeba tak jeździć, aby przerzutki jak najdłużej mi służyły?)

a skąd mniej więcej wydobywa się strzał i jak brzmi?

w moim LX czyli odpowiedniku SLX też strzelało, ale było to spowodowane mocną sprężyną, która po prostu z taką siłą ściągała prowadnice, że ta twardo uderzała w blokadę tworząc metaliczny dźwięk, jak gdyby kamieniem walnąć w ramę. taki strzał jest jak najbardziej normalny.

• Mod Team

To raczej jest normalne bo zalezy w którym momencie zmieniasz bieg, raz trafisz idealnie w wyciecia w kasecie i jest cicho raz nie zupełnie i strzeli. Moj LX tez czasem strzeli ale nie ma sie co przejmować, chyba ze to nie taki dźwiek jak ja mysle.

• 3 miesiące temu...

U mnie to samo, zakupiony nowy rowerek na deore i przeskakiwanie w przerzutkach.

Zastanawia mnie tylko czy nie uszkodziłem ich podczas jazdy ze sklepu za nim przeczytałem instrukcję i dowiedziałem się o optymalnych przełożeniach. Jechałem chwilę na ustawieniu największa z przodu i najmniejsza z tyłu a większość czasu na najmniejsza z przodu i przedostatnia z tyłu(7/8). Przejechałem około 4km i nie obciążałem za bardzo roweru.W moim 20 letnim rowerze górskim marki huffy nie było tego problemu stąd moja niewiedza.

Chyba wszystko wyjdzie na przeglądzie po 3 miesiącach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...