Skocz do zawartości

[napęd] Czy jeśli wymieniam napęd to muszę wymienić korbę?

Vexil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.. Chciał bym sie dowiedzieć czy jeśli wymieniam napęd (łańcuch, piasta, kaseta, przerzutka) to czy muszę wymienić kolbę pomimo tego, że jest w dobrej kondycji, nie jest za bardzo starta i wysztko chodzi ok. I oto moje pytanie, czy jeśli założe te nowe elementy to czy łańcuch nie bedzie mi przeskakiwal na starej kolbie?

Napisano

jeżeli łańcuch bęzie pasował do korby a zębatki w niej są w dobrym stanie to nie musisz jej wymieniać:( podeślij fotke korby i zaproponuj jaki chcesz włożyć do niej łańcuch i bęzie wszystko jasne:)

Napisano

Co wy tak wyolbrzymiacie?? Przecież od razu było wiadomo o co chodzi.

Jeśli jest w dobrym stanie to wszystko powinno pasować.

Napisano

na korbie nie, ale widze że nie jest to sprzęt najwyższej klasy wiec naprawde zacznij dbać o napęd bo to razem z hamulcami najważniejsza rzecz w rowerze. A z tego co ja widze i na łaćuchu i na korbie jest straszny syf:P

Napisano

Przerzutki na pewno nie, bo kupujesz nowy łańcuch i kasetę. Jedyne co mogłoby się dziać to problemy z dopasowaniem łańcucha do korby, ale w tym przypadku nie ma podstaw, żeby się martwić :)

Napisano

To zależy czy chcesz kasetę na 9 biegów czy mniej. Ten jest pod 8/7/6. Jeśli manetki nie masz pod 9 to nie kupuj kasety ani łańcucha pod 9.

Napisano

manetki tez mam w planach wymienić ale tylko na 8 przełożeń... A więc śmiało mogę kupować ten łańcuch, tak?

Napisano

zgadza się. Jednak jak sugerował Schwefel w innym temacie, łańcuchy lepsze ma Wippermann, co prawda te kilkanaście złotych drożej (model 800), ale z tego też będziesz zadowolony jeśli będziesz o niego dbał (smarowanie, czyszczenie).

• Mod Team
Napisano

W sumie teraz mam connexa 800 smarowidło używam ciągle to samo a jednak ten lancuch brudzi sie jak by mniej i rzadziej go trzeba czyścić ... Bynajmniej ciekawe ale mi pasuje :thumbsup:

Napisano

Jest to Kross SFX 050, wiem że fabrycznie nie nadaje sie do takich rzeczy, ale po wymianie amorków, napędu będzie można nim trochę pośmigać

Napisano

Odnośnie zbyt twardego łańcucha - była kiedyś taka dyskusja. Bzdury! Twardy łańcuch mniej się rozciąga, a tylko to niszczy kasetę. Nic się nie zeszlifowuje.

Napisano

Vexil nie skacz na tym rowerze dla własnego bezpieczeństwa ten rower to makrokesz na każdej hobce może w nim się urwać zawieszenie i nie ma znaczenia jaki włożysz amor i napęd ta rama to jedno wielkie głowno i tym rowerem jest strach wjechać do lasu a co dopiero skakać!!!!! Co do łańcucha i bzdur według cyca to proponuje mu włożyć kasete slx,a i łańcuch srama jakiś wyższy model i pojezdziić z tym powiedzmy 3 tysiące i zrobić taki sam manewr tylko że z łańcuchem shimano i porównać kasety:) POZDRAWIAM:)

Napisano

Abstrahując od przykładu, którego z wiadomych powodów teraz nie wykonam :icon_wink:, powiedz, dlaczego miałoby być tak jak piszesz? Łańcuchy im twardsze tym lepsze, zawsze łańcuch dopasowany do kasety będzie jej mniej szkodził niż taki, który traci z czasem swoje wymiary. Sugerujesz, że twardszy łańcuch będzie się bardziej wgryzał w kasetę :wallbash:?

Napisano

Podepnę się pod temat bo mam podobny dylemat:

mam napęd 8 rzędowy, zamiaruję wymienić korbę z obecnej FSA Dynadrive na coś lepszego: SLX lub jeżeli nie starczy kasy to Deore

z tyłu mam HG50 11-32 8 rzędów, łańcuch to Sram PC850, przerzutka tył Deore, przód Alivio, czy taki zestaw z korbą SLX będzie ze sobą współpracować bez problemów? nie bardzo chcę na razie przechodzić na napęd 9 rzędowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...