Skocz do zawartości

[tarcze] Wybór tarcz do shimano deore hydraulic

accentinferno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam hample shimano deore br m-535 hydraulic i planuje wymiane tarcz. Obecnie mam tarcze shimano deore na 6 śrub ale ich waga i kształt są tragiczne, a już sie zużyły i tarcze i klocki. Klocki to żywiczne shimano. Kiedyś kupiłem tarcze accent blade która podobała mi się zewnętrznie, ale po zamontowaniu jej okazało się że po 3 hamowaniach zniszczyła mi całe klocki. Nie wiem czy jest to wina tarczy czy tego że klocki były żywiczne a nie metaliczne. Jak myślicie?? i drugie pytanie jakie wsadzić tarcze do tych deorek i jakie klocki? Tarcze chce żeby miały jakis finezyjny kształt i wage max 100g sztuka. Rozmiar to 160mm na przód i 140mm lub 160mm na tył. Z góry dz za odpowiedzi:) Chodzi mi o to żeby tarcza byla ładna i dzialala z shimano deore

no włsnie o takich tarczach mówie:) ale 3 hamowania to chyba przesada . blade po prostu porwała mi te klocki w ciagu 3 hamowań:( a jak będą pracować te tarcze z metalicami? chodzi mi szczególnie o tego dartmoora nano i tego aligatora:http://www.allegro.pl/item1029508011_tarcza_hamulcowa_alligator_aries_160_mm.html#gallery

• Mod Team

Dartmoor Nano to w zasadzie Ashima AiRotor. Klocki metaliczne zwiększą siłę hamowania, ale niestety pogorszy się w nieco modulacja .

Jeśli nie jeździsz często w górach ( o które w Łodzi raczej trudno), to w mojej opinii w zupełności wystarczą półmetaliki ( Jagwire, Kool-Stop ). Prywatnie metalików używam tylko podczas wypadów w góry lub przy "błotnych" wyjazdach ( do tarcz Shimano). Do codziennego jeżdżenia zakładam półmetaliki ( do tarcz Shimano) lub metaliki *( do tarcz Ashima - jeśli jest bardzo sucho) . Różnice wynikają stąd,że tarcze Shimano mam założone na kołach do ostrzejszej jazdy, tarcze Ashima są założone na kołach do jazdy "suchej" .

Inna sprawa,że klocki Shimano żywiczne to dramat.

Pamiętaj o tym,że zaciski Shimano wykorzystują mniejsza powierzchnię roboczą tarcz typy Blade czy Nano- niektórzy zauważyli spadek siły hamowania .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...