Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] Problem z odpowietrzaniem

Adish

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem ze jest taki watek na forum. Pytanie w tym watku takie padlo ale bez odpowiedzi.

Robie wszystko wedlug instrukcji:

1. ustawiam klamke poziomo i zdejmuje pokrywke z membrana

2. zakladam strzykawke z wezykiem na zacisk

3. odkrecam srubke na zacisku...

4. i tu jest problem. mam teraz wcisnac strzykawka plyn, ale on za nic tam nie wejdzie. moge wyciagnac plyn i to duza sila po czym i tak wessie mi tlok z powrotem.

o co chodzi ?

tak na pewno to odkrecalem. powietrze moge sila wyciagnac ale i tak wessie je z powrotem albo wessie plyn jezeli powietrze wejdzie w gore strzykawki

a czy mozliwe jest to ze po prostu w tylnym hamulcu ten plyn tak wolno idzie ?

wydaje mi sie ze to zbiorniczek wyrownawczy nie daje dalej plynu. jakby byl zablokowany...

Więc tak, zrób trochę inaczej. Bez strzykawki.

Kup plastikową rurkę + jakiś woreczek. Rurkę połącz z woreczkiem za pomocą zipu. Klucz oczkowy 7 mm załóż na śrubę do odpowietrzania, a za kluczem załóż drugi koniec rurki. Odkręć dekielek przy klamce i wyjmij uszczelke. Dalej delikatnie otwórz śrubę odpowietrzającą. Płyn wraz z powietrzem będzie wędrował do rurki. Gdy powietrze przestanie wypływać dokręć śrubę. Oczywiście w między czasie dolewaj oleju do zbiorniczka. Gdy będziesz to robił wyjmij klocki, bo możesz je zafajdać.

Potem, gdy już wszystko pójdzie ok, zdejmij woreczek, i odkręcaj śrubę odpowietrzającą na 0,5 sec i zamykaj. Powtórz to 3 razy. Dolej płynu do końca, załóż uszczelke i dokręć. Finito !

zrobilem to jakos... zmienilem skok klamki i jakby zbiorniczek zareagowal. wszystko poszlo tak jak powinno... tylko ze... zakrecam srubke odpowietrzajaca i ######! zlamala sie w srodku :( co ja mam teraz zrobic? jedyne rozwiazanie to chyba kupno nowego zacisku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...