Skocz do zawartości

[amortyzator] poprawa pracy Skareba Super 80 oraz 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taka sprawa.

Mam w domu 2 amortyzatory Skareb Super TPC 2005. Jeden ma skok 80mm z niebieska sprężyną (60-70kg) drugi 100mm z czerwoną (standard ok 75-85kg). Ja natomiast ważę 65kg. I problem jest taki, że jak wsiadam na rower, nie ma praktycznie żadnego SAGu (dotyczy zwłaszcza 100mm). Pracują ciężko, nie wyłapują nawet średnich przeszkód. Golenie górne dobre (80mm) i bardzo dobre (100mm). Ślizgi też są w porządku. Jedyny szkopuł w tym, że jak nie wleję oleju do tłumika, to amory uginają się elegancko (odbijają błyskawicznie rzecz jasna). Uzywam Motorexa 5W zarówno do tłumika jak i smarowania goleni. Możliwe, że jak tłumik dłużej nie czyszczony, mógł się zabrudzić i nie przepuszcza dostatecznie szybko oleju, przez co strasznie zamula pracę? A może zarzucić do tłumika 2.5W?

Druga sprawa. Skareb 80mm nie wykorzystuje mi całego skoku (około 65mm). Być może jak go składałem, coś pominąłem, ale czytałem uważnie manuala, zerkałem na zdjęcia i niby wszystko jest na miejscu. Gdzie może leżeć problem?

To jeszcze jedno - skoro mam już dwa takie same, różniące się skokiem amory, lepiej jest wykorzystać dłuższy z większym SAGiem czy krótszy z mniejszym? Zależy mi na jako takim komforcie (głównie ścieżki leśne).

Link do zdjęcia obu amortyzatorów rozłożonych na części pierwsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...