Skocz do zawartości

[klocki] ktore najmocniejsze

olek123

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam klockow metalicznych, przedewszystkim liczy sie sila, nastepnie modulacja, oraz niespadajaca albo w malym stopniu sila w trudnych warunkach (deszcz, bloto). Klocki moga glosno piszczec itp.

Cena najlepiej do 60 zl. Mialem kupowac Kool-Stopy ale nie wszystcy sa nimi zadowoleni.

Moje typy:

JAGWIRE - http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=1167

ASHIMA - http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=26_213&products_id=4344

ACENT METALICZNE

KOOL-STOP

SHIMANO XTR METALICZNE

Dodam, ze mam hamulec slx, tarcze xt rt79 160mm

to ja sie podlacze pod pytanie czesciowo.

duzo tych rodzajow klockow;

organiczne

metaliczne

polmetaliczne

spiekane

zywiczne

moglby mi ktos nakreslic znaczace roznice miedzy roznymi okladzinami?

ktore maja najwieksza sile itp?

Żywiczne i organiczne to chyba to samo.

Największa siła - metaliczne i spiekane

Najmniejsza siła - żywiczne

Półmetaliczne to kompromis pomiędzy żywicą a metalem.

@olek123

Jeśli chodzi o siłę to Kool Stop

Osobiście nie jeździłem ale producent zaleca je do FR i DH z racji tego że szybko osiągają swoją maksymalną moc.

Shimano bym już na wstępie zdyskwalifikował.

Jest na forum test zamienników. Znajdź, poczytaj. Co do niezadowolenia z KS to zawsze znajdzie się grupka niezadowolonych (prawo statystyki). Nie przejmuj się.

Jeżeli chodzi o Kool Stopy to z nimi wcale nie jest tak różowo. Skusiłem się na nie bo ludzie zachwalali i jestem rozczarowany. Siła hamowania zauważalnie słabsza niż na Accentach spiekanych. Podejrzewam, że to co u nas sprzedają czyli czerwone klocki to są półmetaliki a nie metaliki jak niektórzy mówią. Jak już kupować KS to te złote.

naprawdę polecam metaliczne klocki Zeit`a, właśnie takie kupiłem do swojego elixira i siła oraz modulacja jest dwa razy taka jak na standardowych klockach, a jeszcze się nie dotarły :)

Pozdrawiam

W Magurach oryginaly-dosc takie,BBB-wyraznie gorsze,Jagwire-porownywalne z oryginalami,ale ciut slabsze,Accent-szkoda slow.

Avid-oryginal-gut,ale dosc szybko schodzi,Kool-stopy - 150% wieksza zywotnosc,lepsza modulacja,troche wieksza sila.Wieksza sila na morkrym niz oryginal.Niestety od pewnego momentu wyja.

Formula-oryginal gut,BBB wyraznie gorsze,Jagwire -wyraznie gorsze.Obydwa porownywalne pomiedzy soba.

Zeity nie probowalem,nie wiem.Koolstopy zatrzymuja moje +100kg wszedzie i zawsze,nawet jak mam dym z tarczy.Zero spadku mocy,a tarcza z tylu mala.

Kolejna negatywna opinia o Kool-Stopach. Chyba ich nie bede bral, zastanawiam sie teraz nad metalami Accenta, XTR,a i Ashimy.

Ma ktos porownanie klockow metalicznych XTR'a i Accenta?

używam kool stopy czerwone. są coraz mocniejsze. i mam drugie xtr metaliczne (są super tylko głośno hamują i piszczą niemiłosiernie)

następne kupię kool stopy złote.

są testy na forum poszukaj

To ja troche ekonomiczniej, kupowalem TE bo wydawanie 3-4x wiecej na klocki uwazalem za nieporozumienie.

Wrazenia, problemy na poczatku z przerazliwymi dzwiekami, to jedyny minus, tak poza tym to killery.

I zapewne jak skoncza sie oryginalne to bede szukal czegos w podobnym stylu, bo jak mi nie spasuja to w cenie swiss topow, bede mogl wyprobowac 3-4 rodzaje tychze klockow :icon_mrgreen:

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...