Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskawanie łańcucha po zmianie przerzutki

xitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zaznaczę że FAQ już widziałem, wyszukiwarki używałem, ale jakoś odpowiedzi na moje pytanie nie potrafię znaleźć.

Mianowicie bawię się w odnowę mojego Gianta GSR 400.. Wymieniłem manetki na shimano tourney. Wymieniłem tylną przerzutkę na Shimano Tourney http://www.bikeonlineshop.de/images/24204_large.jpg - identyko. Wymieniłem łańcuch na nowy - jakiś tani o 106 ogniwach bo tyle samo było w starym. No i niestety chciałem pojeździć a łańcuch strasznie przeskakuje, wręcz co 2 ogniwo to jest przeskok.. Kaseta zużyta? No bo co innego może być? ;)

Druga sprawa to mając z przodu bieg 3 z tyłu za chiny nie da się wrzucić biegu większego niż 3.. Po prostu przerzutka nie pozwala na to, strasznie się rozciąga a i tak nie chce wskoczyć.. Fakt, ten Tourney cały ma większe kółka niż wcześniejsza przerzutka, czyli logicznie rzecz biorąc za krótki łańcuch?

Z góry dzięki za porady, pozdrawiam.

ehhh, sory Projec, pomyłka... oczywiście chodzi o mniejsze biegi niż 3.. 1 i 2 w ogóle nie chcą wejść..

czyli do wymiany jeszcze kaseta i kolejne kupno łańcucha rozwiąże już ten problem? dobrze, ale jaki łańcuch teraz? 116 ogniw?

A po co wrzucać na mniejsze biegi? Łańcuch jest sztywny (co wcale nie jest poważną wadą) i nie może iść na skos.

A przerzutka dobrze wyregulowana? tzn. czy po wrzuceniu 5 na manetce faktycznie od razu wbija na 5tą zębatkę i nie nic ociera? A skoro łańcuch przeskakuje to chyba jest za długi/słabo napięty. I daj fotę tej kasety czy ona się jeszcze do czegoś nadaje.

Nie o to chodziło chyba Mgc24`owi - po co wrzucać największe zębatki z tyłu przy włączonej największej zębatce z przodu - to powoduje przekos łańcucha, jeśli masz z przodu najmniejszą zębatkę - z tyłu używasz największych, przednia środkowa - środekowe tylnej, przednia największa - najmniejsze z tyłu - i wtedy łańcuch nie niszczy się, w innym przypadku będzie hałasować/strzelać/przeskakiwać szybciej się zużywa a i jak w Twoim wypadku nie zatrybi czasem

Lbx, no niby tak, ale lepiej niech działa a nie ma przeskakiwać..

Dzisiaj byłem w garażu, trochę testowałem i odkryłem właśnie że przeskakuje tylko jak jest łańcuch na skos czyli np na 2-1 i to skacze non stop, a nie co jakiś czas. Popatrzyłem i zobaczyłem też że spinka dobrze nie wchodzi w zęby kasety bo jest za wielka.. Zdjęcia kasety, przerzutek dawnych i obecnych są dokładnie TU

zęby ma strasznie spiłowane.. Czyli nadaje się tylko do wymiany? Jaki polecacie kupić łańcuch do tego? i ewentualnie kasete/wolnobieg (chyba wolnobieg :thumbsup: )

Dzisiaj po wielokrotnych testach napiszę o moich spostrzeżeniach..

Biegi:

1/1, 1/2 - działa idealnie, 0 przeskoków, wjeżdżałem nim pod górkę i nic.

2/4, 2/5 - 2 przeskoki w ciągu 15 minut jazdy

3/7 - ideal, przejechałem na nim 5km i 0 przeskoku...

zmiana na 3/4, 3/5 = przeskoki praktycznie non stop..

Z tego co zauważyłem też łańcuch nie do końca wchodzi na każdą tarczę z trybami przy moim wolnobiegu. Po prostu brakuje mu 1mm do dołu. To zjawisko występuje tylko jak łańcuch jest pod skosem.. na np. 2/7...

Chcę ten rower zrobić jak najtaniej żeby pojeździć nim miesiąc i później znów wywieść na działkę bo kupuję coś nowego na wakacje. Mój ojciec powiedział że najprawdopodobniej kupiłem jakiś lewy łańcuch który nie dość że jest za wielki to ma za szeroką spinkę. Zwykły łańcuch za 10zł.. On radzi mi kupić jakiś lepszy i dłuższy..

Co radzicie Wy? Czy to rzeczywiście łańcuch i kupić jakiegoś lepszego i dłuższego dziada ? Tylko jaką długość? 116 ogniw?

Pozdrawiam.

No właśnie nie dało bo patrz. Ustawiając 3/3 - skacze. Ustawiając 1/7 - skacze. Ustawiając 3/7 - 0 skoków. Tak samo z przełożeniami 4,5 - z przodu jest 1/3 - skacze, a na 2 z przodu raz skoczy na ruski rok. Też tak myślałem jak Ty, ale to było by tak że jak łańcuch idzie na wprost - nie skacze, byle jaki skos - lata jak oszalały. Więc na wolnobieg/kasetę mi to zbytnio nie wygląda bo by skakało na wszystkich przełożeniach. Wolnobieg 7 koronkowy mam.

xitt: to wolnobieg / kaseta i nie kłóć się, bo tak jest :D Nie musi Ci przeskakiwać w każdej kombinacji - w zasadzie to może tylko w niewielu.

Postępuj zgodnie z zasadą, że jak wymieniasz łańcuch to zrób to razem z kasetą / wolnobiegiem (nie zawsze ale w Twoim przypadku - na pewno).

Ponadto kup łańcuch zgodny z osprzętem - w tym przypadku Shimano UG. I wyreguluj porządnie przerzutki - jak Ci coś nie wskakuje bo brakuje milimetra czy dwóch to pewnie będziesz musiał pokręcić śrubkami i sobie podregulować zakres latania przerzutek. Zdziwiłbyś się, ale Shimano Tourney to bardzo porządna przerzutka jak na tą cenę - i można ją spokojnie bardzo dobrze wyregulować.

Wolnobieg kup taki: http://allegro.pl/item1024861247_wolnobieg_shimano_14_34t_7_z_oslona_nowy.html albo taki: http://allegro.pl/item1021034874_wolnobieg_shimano_7_biegow_mf_tz21od_bikeserwi.html - w zależności od potrzeb.

Odnośnie długości łańcucha - jest kilka patentów na pomiar tego jaki długi powinien być. Jedna z nich to: bierzesz rozkuty łańcuch (masz rozkuwacz?), omijając tylną przerzutkę zakładasz go na największą tarczę w wolnobiegu a z przodu na największą. Łączysz ze sobą teraz łańcuch palcami i do miejsca połączenia dodajesz 2 ogniwa.

Poczytaj też tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81a%C5%84cuch_rowerowy

Więc tak. Sprawdzałem ten łańcuch (mam spinkę ;) ), z przodu na największą, na wolnobiegu też największa koronka. Wyszło że brakuje dosłownie 3 ogniw do sztywnego zamknięcia łańcucha. Czyli wychodzi około 111 ogniw po +2 ogniwa dla pewności.

Znalazłem taki łańcuch: http://www.allegro.pl/item1027055879_lancuch_shimano_ug_51_ze_spinka_od_bikeserwis.html

Będzie dobry wraz z Shimano Tourney z tyłu (są już dobrze wyregulowane, chociaż zdarza się że nie chce wejść bieg)oraz takim: http://allegro.pl/item1021034874_wolnobieg_shimano_7_biegow_mf_tz21od_bikeserwi.html

lub takim:

http://allegro.pl/item1034480218_wolnobieg_shimano_14_34t_7_z_oslona_nowy.html (który polecacie?)

wolnobiegiem?

PS. Ile może kosztować zmiana wolnobiegu w serwisie rowerowym?

Z góry dzięki za odpowiedzi oraz wytrwałość ze mną :icon_mrgreen:

Sory za post pod postem, ale chłopaki poratujcie mnie bo nie wiem czy dobrze kupię czy znów źle wybiorę (czego bym nie chciał.. ;x) a jutro już chciałbym to wszystko zamówić żeby na weekend wyjechać w jakąś trasę.. B)

Łańcuch ok, wolnobieg weź dowolny - jak się nie możesz zdecydować to weź sobie ten bez mega range'a.

Jak nie masz klucza do wolnobiegu to niech Ci to zamontują w serwisie - czasami robią to za darmo - weź tylko samo koło i poproś o zdjęcie starego wolnobiegu (sam możesz zamontować stary bez klucza - dokręcasz ręką ile się da a reszte załatwi łańcuch podczas jazdy).

Jakbyś miał klucz do wolnobiegu to też nie jest takie hop-siup, bo jak wolnobieg jest zapieczony to jego ściągnięcie samym kluczem może być niewykonalne. Ja np. mam go osadzonego na sztywno w bardzo sporym imadle, dzięki czemu nakładam na nie całe koło i mam bardzo duże ramię do wykonania obrotu - dzięki czemu wystarczy się zaprzeć i szarpnąć mocno :)

i najprawdopodobniej ją wybiorę, ale powiedzcie mi.. czy wszystko to z sobą będzie idealnie współgrało?

z tyłu tourney, łańcuch shimano ug 51, z przodu ten altus i przerzutka shimano tourney... nie będzie żadnych niespodzianek?

Sorry, za zwloke w odpowiedz - jakos tak wyszlo :)

Odnosnie korby - ja w rowerze treningowych mam Tourneya - ale akurat w wersji trekkingowej (48 zabkowa na duzym blacie).

Odnosnie niespodzianek...

Upewnij sie, ze pojemnosc przedniej przerzutki odpowiada korbie: http://download.bikeboard.pl/pdf/porady_poj_napedu.pdf

Manetki masz Tourney.. wiec raczej nic zlego Cie nie czeka :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...