prostynick Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Hej, nie wiem nawet czy dobrze [otagowałem], bo nie wiem do końca czy chodzi mi o korbę W każdym razie po kupnie roweru sprzedawca powiedział, żebym po każdej jeździe (zanim wrócę do nich na przegląd po 500km) dokręcił sobie... korbę?... pedały?... no żeby luzu nie było potem. W każdym razie chodzi mi o to miejsce, do którego są przyczepione pedały Mam tam dziurkę na imbuls 8mm w każdym razie. No i w sumie to nie wiem, w którą stronę mam kręcić, żeby je dokręcić (lub przynajmniej spróbować, bo może nic się nie luzuje). Czy mam dokręcać w tę stronę, w którą normalnie bym pedałował (wtedy stawia opór), czy w przeciwną (w przeciwną, to mi nic nie stawia oporu, bo po prostu zaczyna się kręcić cały mechanizm)? Sorry za łopatologiczne objaśnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeżeli jest to śruba w osi obrotu suportu (to co siedzi w ramie), to z obu stron przykręca się zgodnie z obrotem wskazówek zegara (prawe gwinty). W prawym pedale masz gwint lewy jedynie i w nakrętce suportu po lewej stronie, ale to nie ma związku z tymi śrubami o których mówisz. A z tym dokręcaniem to bym nie przesadzał. Nic się samo odkręcić nie powinno, jak usłyszysz jakieś trzaski, poczujesz luzy, to wtedy możesz działać. Kontrolnie możesz po każdej jeździe kluczem SPRAWDZIĆ dokręcenie śrub, czy po prostu się nie poluzowały, ale to nie znaczy, że musisz te ciasno siedzące śruby co każdą jazdę dokręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prostynick Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeżeli jest to śruba w osi obrotu suportu (to co siedzi w ramie), to z obu stron przykręca się zgodnie z obrotem wskazówek zegara (prawe gwinty). W prawym pedale masz gwint lewy jedynie i w nakrętce suportu po lewej stronie, ale to nie ma związku z tymi śrubami o których mówisz. Tak, to ta. Więc łopatologicznie - z prawej strony jest łatwo, bo mam opór jak dokręcam, a z lewej gorzej, bo jak chcę dokręcić, to kręci się cały mechanizm, więc muszę sobie przytrzymać jakoś. Zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 tak, łapiesz ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prostynick Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dzięki za info. To usuwamy temat, bo wstyd mi za moje wypociny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 6 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Po zmianie suportu tak samo zaleca się po jeździe jeszcze raz czy dwa dokręcić korby. Potem już jest spokój. Cycu - z tymi lewymi gwintami w pedałach i suporcie jest odwrotnie - lewy pedał lewy gwint, prawa miska suportu lewy gwint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Kurde racja Odi, wyobraźnia mnie zawodzi Suport - prawa strona lewy gwint Pedał - lewa strona lewy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 na to jest bardzo prosty sposob dokrecasz pedal w ta strone w ktora jedziesz na rowerze : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Yyy no właśnie, jednak wyobraźnia mnie nie zawiodła wcześniej. Pedały tak jak suport się odkręcają w czasie pedałowania, a nie dokręcają . To oczywiście się zgadza z tym co napisałeś, ponieważ pedał względem korby obraca się przeciwnie do kierunku pedałowania. Z angielskiej Wikipedii The right-side (usually the drive-side) pedal spindle is right-hand threaded, and the left-side (usually the non-drive-side) pedal spindle is left-hand (reverse) threaded to help prevent it from becoming loose by an effect called precession. Although the left pedal turns clockwise on its bearing relative to the crank (and so would seem to tighten a right-hand thread), the force from the rider's foot presses the spindle against the crank thread at a point which rolls around clockwise with respect to the crank, thus slowly pulling the outside of the pedal spindle anticlockwise (counterclockwise) because of friction and thus would loosen a right-hand thread. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Cycu nie będę się mieszał do Twojej wyobraźni, ale lewy pedał ma na 100% lewy gwint Oczywiście jeśli staniesz z drugiej strony roweru i będziesz go odkręcał imbusem a nie kluczem płaskim to będziesz musiał kręcić w lewo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prostynick Napisano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Słuchajcie, tak namieszaliście, że znowu mam mętlik w głowie. Powtórzę więc moją ostatnią sentencję: Więc łopatologicznie - z prawej strony jest łatwo, bo mam opór jak dokręcam, a z lewej gorzej, bo jak chcę dokręcić, to kręci się cały mechanizm, więc muszę sobie przytrzymać jakoś. Zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 8 Maja 2010 Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Tak, trzymasz ręką za korbę. Odi Tak, z lewej jest lewy gwint. Chodziło o to, że właśnie dlatego podczas kręcenia pedały się wykręcają, a nie dokręcają, co mnie zdziwiło, bo myślałem, że jest inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek10020 Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A ja mam pytanie jak dokręcić obluzowany pedał jakim kluczem ? czy tam jest 1 czy 2 klucz i jaki kształt ? . Bo mi żaden nie pasuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek10020 Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Czy ktoś mi może pomóc i odpowiedzieć jaki tam klucz idzie bo jest bardzo mały otwór a nic nie pasuje jak próbowałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Nikt nie wiem jakie masz pedały. Płaska 15, albo imbus 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek10020 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Union Type 659 one są oryginalne pedały tego roweru mają już 10 lat pietnastka i 6 nimbus odkręcają pedał od łapy a mi chodzi go dokręcić do bloku czy jak to tam się nazywa do tej rurki co jest w środku pedała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Nie zrozumiałem kompletnie nic z tego, co napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek10020 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 No jak jest pedał z jednej strony jest łapa dokręcona do pedała a z drugiej strony jest mały otwór i tam jest coś próbowałem to dokręcić kombinerkami śrubokrętem płaskim krzyżykowym pilnikiem różnego typu krzyżykami które mam i nic nie idzie a jak się pytałem faceta z serwsu to mi powiedział że to trzeba dokręcić bardzo małym kluczykiem ale nie powiedział jakim więc tu pytam jaki to dokładnie jest powyżej podałem jaki model mam pedała i z przed ilu lat jest ten pedał . Może to pomoże dojść co tam jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Łatwiej by było jakbyś wrzucił zdjęcie, albo po prostu zmierzył nakrętkę, która się tam znajduje. Prawdopodobne jest, że będzie to "dziewiątka". Odkręcisz kluczem rurkowym o cienkich ściankach. Wykręć pedał u wybierz się do sklepu narzędziowego dopasować odpowiedni klucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek10020 Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Oto zdjęcie robione komórką w nocy Śruba ma okrągłą nakrętkę w środku z dziurą i jest na głębokości około 2,5 cm i tam chyba jeszcze są 2 podkładki jak dobrze widzę . W Dzień poszukam dziewiątki i sprawdzę bo chyba gdzieś powinnem mieć a jak nie to mam nie daleko sklep z narzędziami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek10020 Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dziewiątka jest za mała dziesiątka dobra ale nie łapie tylko się ślizga jedenastka za duża jest ledwo wchodzi w otwór . Jakie inne klucze mogą być do tego pedała zdjęcie wyżej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.