Skocz do zawartości

[rower] Giant Terrago-3

Amphetamyne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Miłośnikiem 2 kółek jestem od zawsze, choć dotychczas był/jest moto - chopper - ale do rzeczy:

roweru w zasadzie nie wybierałem, ponieważ dostałem w prezencie - Giant Terrago-3 (rama L). Wygląda dość solidnie (ale mogę się mylić). Mam 180 cm wzrostu i ważę 105 kg. Roweru będę używał raczej do jazdy po asfalcie i ew mniej lekki offroad (to chyba już nie jest do końca zgodne z przeznaczeniem tego roweru?? )

Mam kilka pytań - wsiadłem na rower i miałem wrażenie, że wzorki od manetek odbiją mi się na kościach śródręcza. Czy to normalne, że ciężar ciała w tak dużym stopniu opiera się na kierownicy ? Manetki mają dość głęboki bieżnik, więc po godzinie miałem doskonale odbite wzorki na rękach. Czy można to jakoś skorygować ? może założyć rogi ??

Kolejna rzecz to widelec. Rock Shox Dart 2 - wiem, ze nie cieszy się dobrymi opiniami na forum (a przynajmniej czytam, ze w tej cenie są inne, lepsze) Doszedłem już, że ma blokadę amortyzacji, ale do czego służy to drugie pokrętełko ? Jak mam je wyregulować, o ile w ogóle je ruszać ?

W zasadzie ten post wyczerpuje moje pytania po pierwszych kilometrach. Na pewno pojawią się nowe.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Piotr

Napisano

Amorek: jedno z pokręteł (prawdopodobnie na lewej goleni) służy do regulacji twardości amortyzacji; drugie, jak już sam zauważyłeś, służy do całkowitego zablokowania skoku

Ręce: rozumiem, że chodzi Ci o CHWYTY, a nie o manetki (manetki to urządzenia do zmiany przełożeń, chwyty to zwykle gumowe lub piankowe elementy, na których opierasz dłonie). Co do tego to może być tak, że geometria ramy nie do końca pasuje do Twojej budowy ciała. Możę być też tak, że masz za wysoko ustawione siodło.

Jednak przede wszystkim poleciłbym zakup rękawiczek rowerowych - powinno pomóc. Dla Twojej wagi (ja też ważę ok 105kg) polecałbym coś solidniejszego. W najtańszych rękawiczkach brak jest miękkiej warstwy (np. żelu) dobrze chroniącej dłonie.

Napisano

Amorek: jedno z pokręteł (prawdopodobnie na lewej goleni) służy do regulacji twardości amortyzacji; drugie, jak już sam zauważyłeś, służy do całkowitego zablokowania skoku

Ręce: rozumiem, że chodzi Ci o CHWYTY, a nie o manetki (manetki to urządzenia do zmiany przełożeń, chwyty to zwykle gumowe lub piankowe elementy, na których opierasz dłonie). Co do tego to może być tak, że geometria ramy nie do końca pasuje do Twojej budowy ciała. Możę być też tak, że masz za wysoko ustawione siodło.

Jednak przede wszystkim poleciłbym zakup rękawiczek rowerowych - powinno pomóc. Dla Twojej wagi (ja też ważę ok 105kg) polecałbym coś solidniejszego. W najtańszych rękawiczkach brak jest miękkiej warstwy (np. żelu) dobrze chroniącej dłonie.

Ok, więc to czym jest - mam wyjaśnioną - teraz powiedz mi, czy regulować to jakoś do wagi, czy po prostu do ... swojej wygody ?

Następny temat - z tego co piszesz - tak - chodzi mi o chwyty :( (w moto są to manetki i stąd ta nazwa) Mają bieżnik jak w Kamazie (choć jak się ręce spocą, to się przydaje) - ok, czyli muszę zainwestować w rękawiczki z żelem na dłoniach ?

Urodziło mi się jeszcze jedno pytanko - a nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem. Jak myć rower ? Dziś jeździłem i upeiprzyłęm go troszkę. Błoto też dostało sie do tego mechanizmu od przełożeń (w zasadzie przy obu)

Czy to można wodą (np - Karcherem) czy też jest jakiś inny sposób (szczoteczka i jedziemy ? )

Dzięki za odpowiedź

Piotr

Napisano

Generalnie nie zaleca się mycia Karcherem, bo woda która jest pod sporym ciśnieniem, może się dostać tam gdzie nie trzeba.

Powierzchownie można obmyć, ale z głową. Reszta z użyciem szczoteczek i szmatek.

Napisano

Uważam że do Twojego wrostu bardziej posowała by rama w rozmiarze "M"

Być może - nie mam porównania, ale tak jak pisałem - nie wybierałem.

Szmit - dzięki za odp, mam jasność co do mycia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...