Skocz do zawartości

[piasta] piasta, a singiel speed

TheLiszaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Już od paru dni szukałem odpowiedzi na moje pytanie i sądzę, że to właśnie tu je znajdę. Otóż:

Posiadam rower Unibike Underground Z.O. Rower typowo streetowy. Od dłuższego czasu zaczeły denerwować mnie słabe przerzutki w nim. Chciałbym je zdjąć i wstawić jedną zębatke na tył. I teraz moje pytania:

1.Czy aby zamontować SS, będę musiał wymieniać piaste, czy może aktaulna wystarczy? [ Quando ] ( Czytałem, że wystarczy włożyć podkładki)

Ps. Wiem, że mam pionowe haki i będę musiał zamontować napinacz, aby łańcuch mi nie spadał.

Bardzo proszę o odpowiedź.

SS możesz zrobić na każdej piaście, stosując właśnie podkładki na bębenek. Napinacz też konieczny przy pionowych, ale może uda Ci się dobrać takie przełożenie, że obejdzie się bez niego. Rozwiązań napinaczy do SS jest sporo (przy kasecie, na środku łańcucha, przy blacie korby). Przy odrobinie umiejętności i warunków warsztatowych powinno Ci się udać zmajstrować samemu z użyciem jednego z kółek od przerzutki. Jeśli linia łańcucha przebiega pod tylnymi widełkami mniej więcej na środku, to tam bym robił napinacz. Oczywiście od dołu nie od górnej strony łańcucha :blink:.

PS. Single speed :thumbsup:

Ufff... już się bałem, że skończy się na kupnie nowej piasty. Zrobię tak jak mówisz - pojeżdże i zobacze czy napinacz będzie potrzebny. A nie wiesz może ile ten zabieg będzie mnie kosztował? Rozumiem, że wystarczy zdjąć po prostu kasete, nałożyć podkładki oraz zębatkę i możemy śmigać?

Przepraszam za moją niewiedzę, ale niektórzy już mi tak namieszali, że wolę być pewny :blink:.

Ps. Tak, tak single speed - zmęczenie :thumbsup:

No tak, ale tych podkładek to pewnie tyle nie masz, będziesz musiał zakupić. Możesz taki set np. http://www.allegro.pl/item1024770192_redukcja_single_speed_dmr_16t_gratis.html

http://www.allegro.pl/item1017237286_bop_reduktor_8_9_na_singlespeed_bikestudio.html

Odnośnie napinacza to koszt zrobienia samemu 0zl, zakup nie wiem, musisz szperać po necie :blink:

Niesądziłem, że to takie proste. Rozumiem, że posiadając 8 rzędową kasete to reduktor 8/9 wejdzie jak ulał? W takim razie mam jescze taki pytanko. Jakie przełożenie doradzasz? Myślałem nad czymś w stylu 32:16, 32:18. Zależy mi w miare na normalniej jeździe i nie chcę, żeby było zamiękko (oczywiście wiem, że nie można wymagać, żeby było idelanie wszędzie)

Właśnie po napisaniu poprzedniego postu i dokładniejszym zastanowieniu się doszedłem dokładnie do tego samego wniosku ;) A co z łańcuchem? Posiadam stary z zapinką, więc była by możliwość wybijania ogniw, aż będzie pasowało. Czy może lepiej zaopatrzyć się w jakiś specjalny do SS? Hmm? ;)

w zasadzie do SS jaki byś łańcuch nie kupił będzie ok ;). Puki co, zostawiłbym obecny, tylko skrócił, jak podpasuje Ci SS to wtedy możesz się rozejrzeć za czymś solidniejszym, co wytrzyma dłużej.

Tu masz przykład łańcucha do SS

http://www.allegro.pl/item989928488_lancuch_dartmoor_core_1_8_bialy.html

Jednak nic o nim powiedzieć nie mogę, bo nie używałem. Myślę, że będzie dużo wytrzymalszy, więc jak już jesteś pewny odnośnie SS to taki łańcuch przedłuży życie napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...