Poczwar Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam!!! Ostatnio zakupiłem hamulce hydrauliczne shimano slx i w związku z tym ,że są to moje pierwsze tarczówki mam kilka pytań. 1. Jak rozpoznać ,że się przegrzało hamulec?? 2. Jak rozpoznać ,że układ jest zapowietrzony?? Jestem w fazie docierania i boję się ,że mogę je przegrzać.. (tarcze 160mm). 3. Czy hamulce łatwo jest przegrzać??? i ostatnie 4.Im większa tarcza i im więcej ma otworów tym mniejsze prawdopodobieństwo przegrzania,tak?? PoZdRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Nie tyle więcej otworów co większa powierzchnia tarczy i mniejsze siły potrzebne do hamowania przez większy promień tarczy. Zapowietrzone hamulce objawiają się miękką klamką (idealnie twarda nigdy nie będzie), w skrajnościach klamka dochodzi do chwytu a hamowanie mizerne lub brak. O przegrzaniu się nie wypowiem bo mi się nie zdarzyło . Nie obawiaj się tak przegrzania, o to naprawdę trzeba się postarać, dopiero przy długich lub stromych zjazdach możesz mieć problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.