axis Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Powoli zaczynam się rozglądać za nowym rowerem dla siebie. Chcę na ten cel przeznaczyć około 5000 zł. Dylemat oczywisty, co wybrać. Czy lepiej zainwestować w sprzęt nowy, czy może poczekać na okazję z używanym rowerem? Wymagania mam dosyć proste: rower ma być możliwie lekki, do 12 kg [nieważne czy rama aluminiowa czy karbonowa, wydaje mi się, że ważniejszy jest osprzęt] klasyczna rama 21,5-22" [mam 192 cm] najlepiej chyba widelec powietrzny, skok 80-100 mm możliwie najlepszy napęd hamulce najlepiej V-brake'i Z modeli które przeglądałem najbardziej pasuje mi KTM Race Comp, ale chętnie zapoznam się z innymi modelami. Będę wdzięczny za podesłane pomysły. Przeznaczenie asfalt, las, drogi polne.
ukaniex Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 MBIKE Renegade Evo 4999zł Author Revolt 5099zł Zaletą tego drugiego jest TYLKO rama. MBIKE przewyższą Authora osprzętem. :-)
Rulez Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Author Revolt 5099zł Nie występuje w pożądanym rozmiarze.
Sol Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Jeżeli w "około 5000" mieszczą się kwoty podchodzące pod 6 tys zł, to zajrzyj do ostatniego Bb - jest tam szczegółowy test kilku modeli. Generalnie jako rowery dla dużych panów wskazano np. Cube Reaction i Treka 6700. Przy twoim budżecie raczej nie trafia się na słaby osprzęt, więc koncentrowałbym się na ramie.
Rulez Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 A myślałeś nad czymś takim : http://www.ssc.pl/gf2010/X-Caliber.html
axis Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 6000 zł też może być, chociaż nie wiem czy jestem aż takim fanatykiem Przejrzałem wszystkie podane modele, mbike i cube mi się podobają. Niestety chyba nie znajdę sklepu w którym mógłbym przetestować wszystkie modele... Jeżeli ktoś jeszcze ma inne propozycje to bardzo prosze się podzielić, zakup planuję dopiero w sierpniu/wrześniu, może na koniec sezonu cena trochę spadnie Dziękuję za odpowiedzi Z tego co widzę, w tych modelach figuruje albo Deore XT albo Sram X7/X9, nie miałem okazji testować biegów Sram, one są chyba ciut lepsze od Deore?
Sol Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Z tego co widzę, w tych modelach figuruje albo Deore XT albo Sram X7/X9, nie miałem okazji testować biegów Sram, one są chyba ciut lepsze od Deore? Bo ja wiem czy lepsze ... Obiegowa opinia jest taka, że SRAM działa bardziej zdecydowanie, a Shimano aksamitnie, więc wybierasz co ci bardziej pasuje. To i to w każdym razie daje radę bez problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.