Skocz do zawartości

[rower] Pomoc w wyborze MTB, około 5000 zł

axis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powoli zaczynam się rozglądać za nowym rowerem dla siebie. Chcę na ten cel przeznaczyć około 5000 zł. Dylemat oczywisty, co wybrać. Czy lepiej zainwestować w sprzęt nowy, czy może poczekać na okazję z używanym rowerem?

Wymagania mam dosyć proste:

rower ma być możliwie lekki, do 12 kg [nieważne czy rama aluminiowa czy karbonowa, wydaje mi się, że ważniejszy jest osprzęt]

klasyczna rama 21,5-22" [mam 192 cm]

najlepiej chyba widelec powietrzny, skok 80-100 mm

możliwie najlepszy napęd

hamulce najlepiej V-brake'i

Z modeli które przeglądałem najbardziej pasuje mi KTM Race Comp, ale chętnie zapoznam się z innymi modelami.

Będę wdzięczny za podesłane pomysły. Przeznaczenie asfalt, las, drogi polne.

Napisano

Jeżeli w "około 5000" mieszczą się kwoty podchodzące pod 6 tys zł, to zajrzyj do ostatniego Bb - jest tam szczegółowy test kilku modeli. Generalnie jako rowery dla dużych panów wskazano np. Cube Reaction i Treka 6700.

Przy twoim budżecie raczej nie trafia się na słaby osprzęt, więc koncentrowałbym się na ramie.

Napisano

6000 zł też może być, chociaż nie wiem czy jestem aż takim fanatykiem :)

Przejrzałem wszystkie podane modele, mbike i cube mi się podobają. Niestety chyba nie znajdę sklepu w którym mógłbym przetestować wszystkie modele... Jeżeli ktoś jeszcze ma inne propozycje to bardzo prosze się podzielić, zakup planuję dopiero w sierpniu/wrześniu, może na koniec sezonu cena trochę spadnie :P

Dziękuję za odpowiedzi :)

Z tego co widzę, w tych modelach figuruje albo Deore XT albo Sram X7/X9, nie miałem okazji testować biegów Sram, one są chyba ciut lepsze od Deore?

Napisano

Z tego co widzę, w tych modelach figuruje albo Deore XT albo Sram X7/X9, nie miałem okazji testować biegów Sram, one są chyba ciut lepsze od Deore?

Bo ja wiem czy lepsze ... Obiegowa opinia jest taka, że SRAM działa bardziej zdecydowanie, a Shimano aksamitnie, więc wybierasz co ci bardziej pasuje. To i to w każdym razie daje radę bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...