supergdynia Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 witam mam taki mały problemik , generalnie chodzi o to że po przycięciu rury sterowej i wbiciu głębiej gwiazdki , ona jakby minimalnie krzywo weszla .Widać to po tym jak nakladam kapselek na góre mostka i wkrecam śrube własnie w gwiazdkę;Srubka troszke schodzi na 1 strone , jest to minimalne ale zawsze moze powodować jakieś minimalne luzy? Można próbować ją z 1 strony punkąć czy nie za bardzo?Zeby nic nie zepsuć
Rulez Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Można, przyłóż śrubokręt do wcięcia po przeciwnej stronie i stuknij młotkiem, na pewno da się wyprostować.
Mod Team michuuu Napisano 5 Maja 2010 Mod Team Napisano 5 Maja 2010 Gwiazdkę można przepchnąć przez rurę i spróbować wbić jeszcze raz. Rura sterowa jest otwarta więc przejdzie tak jak ją wbijałeś (nie pod włos). Pytanie czy niewielkie skrzywienie powoduje coś niepokojącego, masz tylko wykasować luzy na sterach a resztę trzyma mostek.
Cycu85 Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Rura sterowa jest otwarta więc przejdzie tak jak ją wbijałeś O ile jest otwarta . Lepiej spojrzeć od spodu, żeby sobie nie narobić problemów z wyciąganiem wbitej do końca gwiazdki.
supergdynia Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 Problem jest taki , że ten kapsel troszke krzywo jest zakręcony , i może nie leży na mostku jak powinien ; ale tego do końca nie wiem , bede probowal postukać troszke mlotkiem z 1 strony i srubokretem
gornylewykiel Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 Też się nad tym zastanawiałem gdy krzywo wbiłem kapsel budując budżetowe ostre koło przy użyciu sprzętów dostępnych w piwnicy. I dzień później przyjrzałem się mojej meridzie do xc serwisowanej i składanej w profesjonalnym (no raczej;) ) serwisie. Zauważyłem, że w niej kapsel też nie siedzi idealnie symetrycznie w misce utworzonej przez mostek. Doszedłem wtedy do wniosku, że (abstrahując od tego, że kapsel przecież sam w sobie ściąga stery tylko w trakcie montażu - potem działa mostek) kapsel ma właśnie po to od spodu stożkowaty kształt. Dzięki temu jego działanie jest skuteczne pomimo pewnych (pewnie w określonych granicach) odstępstw w liniowości nabicia gwiazdki.
Sandacz Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 wkręć długą śrubę, by mieć sporą dźwignię. Pukając w łeb śruby z odpowiedniej strony łatwiej "wypoziomujesz" gwiazdkę.
rainier Napisano 8 Maja 2010 Napisano 8 Maja 2010 patent z długą śrubą działa dobrze, sam to praktykuje i jest ok,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.