afly Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ale po smarowaniu tą kropelką na jedno ogniwo należy po jakimś czasie odstania wytrzeć dokładnie łańcuch szmatką. Zgadza się, bo to co masz na łańcuchu to nie błoto tylko smar + piach gdybyś miał błoto, i odstawił rower to duże prawdopobienstwo że po zaschnięciu błota łańcuchem byś na początku nie ruszył - zresztą łańcuch ubrudzony błotem inaczej wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Panowie łańcuch jest zawsze smarowany wieczorem a następnego dnia wycierany szmatką. Zdjęcie zrobiłem zaraz po przyjeździe do domu. Wracałem mokrymi asfaltami w lesie na których moje slicki chlapią w każdą stronę, najbardziej na przednie zębatki gdzie pracuje łańcuch. Potrafię smarować łańcuch. Ale nie odbiegając od tematu: Czy są szanse że nowy łańcuch się przyjmie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Może być problem. Na kasecie widać zużycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Błoto przylepione do oleju , a później od tego piachu zęby się wycierają i płacz , że "tak szybko się wyrobił" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Hmmm, nie wiem czy ryzykować i kupić sam łańcuch czy od razu łańcuch z kasetą(SLX)? I co z przednimi zębatkami? Też nowe? Rulez, siedź cicho jak masz zamiar dalej gadać o "błocie z olejem" i nic nie wnosić pożytecznego do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Musiałbyś pokazać zdjęcia. Zależy prawdopodobnie od Twojej preferowanej kadencji czy masz do wymiany środkową czy blat i środkową . Możesz też nic nie mieć do wymiany na korbie, jeśli masz twarde zębatki. Wiem, że boli taka wymiana za każdym razem, gdy zużyje się łańcuch, więc pomyśl o 2-3 łańcuchach tym razem. Zaoszczędzisz dwie kasety przyszłościowo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Myślę że na początek kupie kasetę z dwoma lub trzema łańcuchami i zobaczę czy korba przyjmie nowy łańcuch. Co ile zamieniać te łańcuchy? 1kkm? ;> Postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić zdjęcia kasety i korby, ale to wieczorem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 zdecydowanie częściej. Nie wiem czy słyszałeś o tej metodzie. Zmieniasz często i odwieszasz ostatnio używany łańcuch, zakładasz ten który najdłużej wisiał, znowu odwieszasz i zakładasz ten najstarszy itd. To nie jednorazowe używanie łańcucha, tylko jazda na 3 często zmienianych . Jeśli masz spinkę, to możesz nawet co dwie jazdy, czasu to przecież nic nie kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Myślę że na początek kupie kasetę z dwoma lub trzema łańcuchami i zobaczę czy korba przyjmie nowy łańcuch. Co ile zamieniać te łańcuchy? 1kkm? ;> Postaram się jeszcze dzisiaj wrzucić zdjęcia kasety i korby, ale to wieczorem ; ) Ja zmieniam łańcuchy w zależności od warunków w jakich jeżdzę, jeżeli ubłoce jeden łańcuch to szejk i zakładam drugi, przeważnie nie przekraczam 300km na jednym łancuchu, niektórzy do 500km na jednym jeżdzą i zmiana. Zidentyfikowany zmień technike smarowania łańcucha, bo na kasecie widać nadmiar smaru, a jednak łączenie łańcuch - kaseta powinno pozostać suche, albo za dużo nakładasz, albo źle przecierasz łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekr89 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ja mam w tej chwili 3600km na jednym napędzie i mi łańcuch przeskakuje po kasecie przy większych przeciążeniach : / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 ok, mam zdjęcia. Zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Myślę, że nowy łańcuch się przyjmie, Masz zadziory na środkowej, jak łańcuchowi będzie się zdarzało zaklinować i podciągać na korbie, to będziesz musiał nieco zeszlifować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 jaki łańcuch proponujesz kupić? Ten sam co miałem do tej pory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Do wyboru łańcucha się nie wypowiem, bo od dłuższego czasu nie śledziłem rynku i sam stoję przed podobnym wyborem . Póki co kierunek connex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Elo Masz do wyboru kilka opcji, pierwsza to kupno łańcucha taniości strasznej np. KMC Z-51 który zapewne szybko się dostosuje do nadużytej już kasety (ok. 30-40km) Druga opcja to kupno lepszego łańcucha i zajechanie całego napędu aż do śmierci tylko pytanie czy nie będzie przeskakiwał na koronce środkowej z przodu- Będziesz musiał podszlifować I co ważne dbaj by tyle tego piachu nie było na łańcuchu szkoda każdego napędu Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Potwierdzam KMC-Z52 u mnie szybko się układa, z tym że kiedy kupiłem Wippermanna 800 i założyłem na napęd który miał przejechane 650km+, na ułożenie łancucha czekałem ponad 50km.... Jeżeli napęd 2k km ma przejechane to naprawdę sie pomęczysz z nowym łańcuchem, a to przeskakiwanie jego naprawdę nie zachęca do jazdy (w pewnej chwili już miałem wywalic Connex`a i jeździć tylko na oryginalnym łancuchu), łatwo miał nie będziesz, u mnie w korbie FSA środkowa zębatka wyglądała gorzej więc tutaj bym się nie obawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Myślałem nad 2 opcjami. 1 Kupuję KMC-Z52 i jeżdżę zbierając na nowy napęd. Korba, kaseta, manetki, łańcuch - SLX 2 Kupuję kasetę SLX i łańcuch SLX - tylko czy to się przyjmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 1 opcja jest realniejsza potem Wymienisz cały napęd i nie Będziesz miał powodów do niepokoju że coś będzie nie tak 2 opcja ryzykowna-nowy łańcuch będzie pożerany przez koronki z przodu. Pożarty łańcuch będzie zjadał nową kasetę SLXa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Myślałem nad 2 opcjami. 1 Kupuję KMC-Z52 i jeżdżę zbierając na nowy napęd. Korba, kaseta, manetki, łańcuch - SLX 2 Kupuję kasetę SLX i łańcuch SLX - tylko czy to się przyjmie. Osobiście wbrałbym drugą opcję, ale ponieważ wiele tematów tego typu było poruszane to wspomne to co napisali inny użytkownicy, że podobno lepiej zamiast kasety SLX wziąć kasete XT i łańcuch HG-53/HG-73 - podobno HG-53 jest "słabszy" ale tańszy i lepiej wypada dzięki temu, oczywiście pasuje liczyc 2/3 łańcuchy - szkoda że tak mało przejechałeś na obecnym napędzie, bo skoro skacze to nawet zajechać na pewno go się nie chce i tutaj się nie dziwie. P.S. Biorąc 1 opcje ryzykujesz, naprawdę niezłym "szarpaniem" łancucha - KMC jest "plastyczny" ale nie licz że mniej jak 70km przejedziesz zanim się ułoży - i nie ma pewnosci ze się uda to też wcześniej jak 100km, zresztą skoro ten łańcuch obecny skacze, to następny nie zacznie po czasie tak samo>? Dodatkowy argument to jednak to że korba wcale źle nie wygląda, jak pisałem moja była gorsza a wszystko na korbie ładnie się zgrało, ale no własnie jest to napęd i też nie mogę wykluczyć jednak większego zużycia niż wygląda to na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Hmmmm... Zobaczę jutro dokładnie na jakich przełożeniach skacze. Bo generalnie problem pojawił się jak założyłem jakiś tydzień temu slicki i zacząłem używać blatu. Tak to śmigałem w terenie na 1 i 2 koronce najczęściej. Pewnie łańcuch się ułożył głównie pod 2 koronkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Sprawdziłem. Przeskakuje tylko na blacie. Na 1 i 2 koronce normalnie. Może będę jeździł tylko na tych 1 i 2 koronce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Po prostu łańcuch rozciągnął się i ułożył do najbardziej używanych tarcz, ponieważ rozstaw ogniw nie apsuje do mało wyrobionego blatu, to pod obciążeniem przeskakuje. Jeśli byś kupił nowy łańcuch, koniecznie musiał byś zmienić tarcze na których nie przeskakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.