adanio7 Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Cześć! Dłuższy czas szykuję się do zakupu roweru. Głównie będę się nim przemieszczał po mieście i lasach. W cięższy teren nie mam zamiaru się zapuszczać. Wstępnie zrobiłem przegląd rowerów na rynku i myślę, że rozsądnie będzie kupić rower z zeszłego sezonu (2009) oczywiście ze względu na rabaty. Wpadły mi w oko dwa modele- Kona Fire Mountain i Merida Matts 40-D. Oba rowery są w podobnych cenach i można je jeszcze kupić z zeszłego roku. O Meridzie przeczytałem wiele pozytywnych opinii. Podobno jedyny mankament to słaba powłoka matowego lakieru ramy, ale to akurat mi nie przeszkadza. Na temat Kony nie znalazłem żadnych wypowiedzi. Mam 183cm wzrostu i myślę, że rama w wielkości 18 cali powinna być dobra. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Fire Mountainem? Merida ma przewagę w postaci hydraulicznych hamulców, które podobno bardzo dobrze sobie radzą (jak mówiłem nie mam zamiaru pływać w błocie). Proszę o Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeśli masz 1600 zł to rozejrzyj się za Meridą Matts XC TFS 100-V. Hydraulików raczej nie potrzebujesz bo V-braki całkowicie ci starczą. Model roweru, który proponuję posiadam sam i jestem zadowolony. Mam 177 cm ale ramę wolałem 20". Ważę też 65 kg i amortyzatory ustawiony na najmiększy jest super. Nie wiem ile ty ważysz, ale jak nie więcej niż 90kg to amorek będzie spoko(no może 85 ) Dodam jeszcze, że całkiem nie dawno widziałem modele z 2009 roku(na reymonta w Warszawie oczywicie). Są one lepsze niż z 2010, bo mają lepszą ramę. Jedyny plus modelu z 2010 nad 2009 jest to, że ma większy skok w amorku o 20mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adanio7 Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Ważę 72kg. Wczorak jeszcze szukałem informacji o Konie. Na jej plus przemawia amortyzator. Najniższy model Rock Shoxa jest podobno o niebo lepszy niż amortyzatory RST czy ST. Dlatego jestem zdziwiony Twoim postem ale raczej pozywywnie. Ehh teraz to już nie wiem co robić... ciężki wybór, ale chętnie bym jeszcze przeczytał coś na temat Kony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Amorek naprawdę się sprawdza. Dodam jeszcze, że wstępne naprężenie mam ustawione na najmiększe przy moich 65kg(więc przy twoich 72 na bank nie będzie gorzej bo 7 kg to nie taka różnica) I co najważniejsze jest Lockout. Nie miałem go w poprzednim rowerku i przy wstawaniu na pedały i jeździe przy szosie uważam, że jednak jest niezbędny http://www.dobrerowery.com/product_info.php?cPath=121_114&products_id=5500 czy to ten rower? Jeżeli tak to lepiej Meridę i to bez zastanawiania się. Lepszy osprzęt, lżejszy cały rower o 1/2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shkuli Napisano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Jestem tu nowy więc pragnę wszystkich serdecznie powitać Podłączę sie pod temat bo również chcę nabyć rower za taka kwotę. Mam 182cm 75kg. Byłem w sklepie w którym gościu zaproponował mi ten rower http://www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.php?products=product&prod_id=1087 Przejechałem się i uważam że jest ok ale wolę spytać was czy w tym sklepie nie dostałbym za ta cenę czegoś ciekawszego. Przyznam że kompletnie się na tym nie znam dlatego proszę was jako fachowców czy za cenę do 1600zł nie ma tam czegoś lepszego. Jakby komuś chciało się pogrzebać po stronce tego sklepu i sprawdzić czy nie mają czegoś ciekawszego za tą kwote byłbym wdzięczny Rowerek ma służyć do jazdy po mieście, oraz do dość częstych i długich wycieczek po lesie z pagórkami i lekkim terenie (jak to lasy i łąki). Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.