tomke1 Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Taki luźny temat po weekendzie rowerowym w Pieninach i pierwszym rowerowym mandacie w życiu.. W ramach odpoczynku po trzech dniach pedałowania po Słowacji jedziemy z żoną ścieżką po słowackiej stronie Dunajca i jest tam taki odcinek gdzie Słowacy postawili niby zakaz jazdy na rowerze (900m) na obrazku niby namalowane że mam prowadzić ale jakoś wcześniej nie prowadziłem to po co mam teraz, a że dziś pusto to spokojnie sobie podjeżdżam pod górkę a tu panowie z Pienapu sobie łapankę zrobili i cud że miałem te 20 PLN (dla nich to 5 EUR) i się na tym skończyło ale straszyli policją i zabraniem rowerów jak kasy nie dam. Normalnie Janosik jakiś czy co.. A najlepsze w tym że z żona grzecznie gęsieko jechaliśmy nikogo nie taranowaliśmy, jak się dało to pełny "gaz" ale w ramach rozsądku a w niedzielę i poniedziałek, jak masa na wypożyczonych gratach tam szalała że aż strach patrzeć to ich nie było tylko normalnego muszą skasować... ehhh.. No to się wyżaliłem.. Też mieliście takie spotkania ?
Kubcak Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 W ktorym miejscu stoi ten znak? Ile km od Szczawnicy albo Sromowiec? Bo zaczynam sie sam obawiac ze taki cos mnie spotka;D
tomke1 Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 W ktorym miejscu stoi ten znak? Ile km od Szczawnicy albo Sromowiec? Bo zaczynam sie sam obawiac ze taki cos mnie spotka;D Hmm, nie patrzyłem na licznik gdzie to dokładnie było. Ale tak na oko to chyba bliżej Szczawnicy jest ta górka. Od strony Szczawnicy jest bardziej stroma, a od Sromowiec dłuższa i łagodniejsza, z obu stron jak jedziesz jest znak z obrazkami przekreślonego roweru i drugim obrazkiem że prowadzić trzeba na długość 900 m. W sumie jest dobrze widoczny, za pierwszym razem jak tą drogą jechaliśmy to nawet się przed nim zatrzymałem i dumałem po diabła taki zakaz i pojechaliśmy dalej Aha tak ku przestrodze, podobno się czepiają także braku kasku, w Słowacji jest chyba obowiązkowy, nas to akurat nie dotknęło bo od dwóch lat bez kasku na rower nie wsiadamy
michalj Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Wielokrotnie tamtędy przejeżdżałem, ale nigdy nie schodziłem z roweru. :/ Pamiętam te znaki. Nigdy nie miałem problemów, nawet na tych zjazdach się ścigaliśmy (jeździliśmy 20 os. grupą na obozach rowerowych). Po prostu pech.
blair7 Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Mowisz o trasie ze szczawnicy do czerwonego klasztoru. Dobrze wiedzec, bo ostatnio na zjazdach po bandzie tam jezdzielm. Ale z drugiej strony dziwie sie tobie bo ja bym im powiedzial zeby sie poszli dymac.
kello Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 w jeleniej gorze 50zl za jazde rowerem po peronie przed amp przesieka
tomke1 Napisano 5 Maja 2010 Autor Napisano 5 Maja 2010 Mowisz o trasie ze szczawnicy do czerwonego klasztoru. Dobrze wiedzec, bo ostatnio na zjazdach po bandzie tam jezdzielm. Ale z drugiej strony dziwie sie tobie bo ja bym im powiedzial zeby sie poszli dymac. Niestety nie byłem sam, żona była z tyłu i nawet jakbym chciał zwiać to by ją złapali, a że byli landroverem to mieli większe szanse niż my. I wcale im z chęcią tej kasy nie dałem, najpierw durnia udawałem, ale jak postraszyli policją i że rowery zabiorą to odżałowałem te 5 EUR bo to przynajmniej 200 krotności wartości obu rowerów
Jarod Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 powód do dumy to może być mandat za prędkość na rowerze Dostał ktoś taki?
arroyo Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Prędkość może nie, ale dostałem za wyprzedzanie rowerem radiowozu z prawej strony przy wyjeździe z ronda...
Mod Team Pixon Napisano 6 Maja 2010 Mod Team Napisano 6 Maja 2010 w jeleniej gorze 50zl za jazde rowerem po peronie przed amp przesieka Takie mandaty są dość często spotykane Tylko żeby nie zrobili obławy na nas koło tej Szczawnicy jak będzie zlot rowerowy
Mod Team IvanMTB Napisano 6 Maja 2010 Mod Team Napisano 6 Maja 2010 Tylko żeby nie zrobili obławy na nas koło tej Szczawnicy jak będzie zlot rowerowy No to zycze powodzenia Dwoch gutkow bedzie mialo do obslugi okolo 60 miesnia Ciekawe jakie przeslanki przyswiecaly tworcom/instalatorom zakazu dotyczacego tylko 900m? Jest tam jakis szlak pieszy? Rondo dla pielgrzymek? Przejscie dla niemowlakow do zlobka? Zarty, zarty... A co tam jest takiego ze postawili zakaz? Ja sam onegdaj dostalem 50PLN za przejezdzanie pasow. Szacunek... I.
Koen Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Mój niechlubny, ale solidny debiut sprzed prawie 2 tygodni - 250zł - nie zachowanie bezpiecznej odległości za pojazdem i spowodowanie kolizji A to i tak mała część tego ile mnie całe zajście kosztowało...
Niedzwiedz1 Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Ja sam onegdaj dostalem 50PLN za przejezdzanie pasow. Mi chcieli za to 250 wcisnąć... zacząłem gadać i jak usłyszeli że na masę krytyczną jadę to stwierdzili żebym jechał Żeby to jeszcze czerwone było, ale nie na zielonym się przyczepili. A panowie z pienapu to kto? straż leśna? oni mogą mandaty wystawiać? a straszenie że zabiorą rowery to już można by zgłosić na policję jako próbę kradzieży/wyłudzenia
tomke1 Napisano 7 Maja 2010 Autor Napisano 7 Maja 2010 No to zycze powodzenia Dwoch gutkow bedzie mialo do obslugi okolo 60 miesnia W dni weekendowe ich tam nie widziałem, bo właśnie dużo ludzi było, więc jest szansa że jak zobaczą taką ilość to zwieją gdzie pieprz rośnie Ciekawe jakie przeslanki przyswiecaly tworcom/instalatorom zakazu dotyczacego tylko 900m? Jest tam jakis szlak pieszy? Rondo dla pielgrzymek? Przejscie dla niemowlakow do zlobka? Zarty, zarty... A co tam jest takiego ze postawili zakaz? Ja myślę że to taki zakaz co by było do czego przyczepić, bo górka jak górka, może i największa na tym 8km odcinku ale nic nadzwyczajnego. Tłumaczył mi wielce że potem jak dziadki jakieś jadą to nie mogą wyjechać i się przewracają i są wypadki. Jakby nie to że tego dnia wracaliśmy do domu i czas nas gonił to bym się może dłużej kłócił ale tak upartych dwóch pajaców dawno nie widziałem. Gorzej niż nasza straż miejsca a to tylko jacyś durni leśnicy albo ratownicy, sam nie wiem jaki straż pienapu ma status. Ale ładny bloczek na to dostałem więc nie poszło do ich kieszeni. A tak swoją drogą to zawsze uczciwy dwa razy traci. Jak szliśmy jednego dnia pieszo w góry i też kawałek wracaliśmy tą drogą to durni ratowaliśmy życie słowackim ślimakom przed rowerami... ehhh
rainier Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 z tego co pamiętam ten zakaz podyktowany jest względami bezpieczeństwa, niby ta górka nie jest stroma ale jest łuk i luźne kamienia a dla niektórych widocznie to już za wiele, pewnie były tam potrącenia pieszych, bo pieszych tam jak mrówek i słowacy zakazali jazdy,
tomke1 Napisano 7 Maja 2010 Autor Napisano 7 Maja 2010 z tego co pamiętam ten zakaz podyktowany jest względami bezpieczeństwa, niby ta górka nie jest stroma ale jest łuk i luźne kamienia a dla niektórych widocznie to już za wiele, pewnie były tam potrącenia pieszych, bo pieszych tam jak mrówek i słowacy zakazali jazdy, Masz rację na samym szczycie jest mały łuk, i na dole od strony Szczawnicy, ale kamieni to ja tam nie widziałem zbyt wiele. A jeśli by się mieli tak bardzo obawiać o bezpieczeństwo ludzi to jest na tym krótkim odcinku parę innych górek i zakrętów z których łatwo przy dużej prędkości wylecieć prosto do rzeki Że nie wspomnę o sypiących się skałach niczym nie zabezpieczonych. No chyba że za te mandaty potem zrobią tam siatki to im wybaczam... A co do ilości pieszych to w weekend rzeczywiście, podjeżdzałem pod tą górkę slalomem między pieszymi a jak zapłaciliśmy to było pusto, nikogo w okolicy
rainier Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 nie miałem na myśli "kamsztorów" tylko luźne kamienie, kamyczki co i tak jest problemem dla ludzi na rowerach z wypożyczalni, co do dalszych odcinków to już na własną odpowiedzialność, walisz do dunajca bo nie panujesz nad rowerem Twój problem, spadające kamyki nie masz kasku- Twój problem, Swoją drogą to jedna z fajniejszych tras na rower, oczywiście nie w weekend, potem dobrze jest skręcić w kierunku pienińskiej chaty i cały czas prosto- dobry podjazd asfaltowy o nachyleniu 11" na długości 4-5 km, w słoneczny dzień mocno wykańczający,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.