seb2k6 Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam. Ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie mojego hamulca Avid BB5 (tył). Mianowicie przy hamowaniu pojawiają sie straszne wibracje w tylnej części roweru. Normalnie czuć jakby koło/rama albo wszystko po trochu się trzęsło. Towarzyszy temu oczywiście mocne piszczenie hamulca ale o dość niskim, wibrującym, głośnym tonie. Można to czasami porównać do trzeszczenia zawiasów w starych drzwiach jak się powoli zamykają. Myślałem, że coś się poluzowało ale wszystkie śruby skręcone jak trzeba. Tarcza 160mm. Co to może być? ps. Jak zacisnę hamulec to tylnym kołem mogę jeszcze trochę poruszyć przód/tył. Tzn nie widać ruchu klocka na tarczy tylko to jest jakiś ruch na piaście albo gdzieś w tych okolicach. Czy to normalne? W przednim kole też tak mam ale dużo mniej no i na przedni hamulec nie narzekam. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seb2k6 Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Pod latarnią najciemniej Poluzowałem zacisk, ustawiłem ponownie, dokręciłem i chyba jest ok. Testowałem tylko przed domem na paru metrach więc jak wyjdę na konkretną jazdę to się okaże czy wibracje ustały. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajgon007 Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Mam identycznie - powiedz czy wszystko już gra jak przyjedziesz z dłuższej trasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seb2k6 Napisano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Wszystko wróciło do normy czyli samo ponowne ustawienie zacisku rozwiązało problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.