Skocz do zawartości

[Hamulce] Avid BB5 i wibrujący tył

seb2k6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie mojego hamulca Avid BB5 (tył). Mianowicie przy hamowaniu

pojawiają sie straszne wibracje w tylnej części roweru. Normalnie czuć jakby koło/rama albo wszystko po trochu

się trzęsło. Towarzyszy temu oczywiście mocne piszczenie hamulca ale o dość niskim, wibrującym, głośnym tonie.

Można to czasami porównać do trzeszczenia zawiasów w starych drzwiach jak się powoli zamykają.

Myślałem, że coś się poluzowało ale wszystkie śruby skręcone jak trzeba. Tarcza 160mm.

Co to może być?

ps. Jak zacisnę hamulec to tylnym kołem mogę jeszcze trochę poruszyć przód/tył. Tzn nie widać

ruchu klocka na tarczy tylko to jest jakiś ruch na piaście albo gdzieś w tych okolicach. Czy to normalne?

W przednim kole też tak mam ale dużo mniej no i na przedni hamulec nie narzekam.

Dzięki za pomoc.

Pod latarnią najciemniej :) Poluzowałem zacisk, ustawiłem ponownie, dokręciłem i chyba jest ok.

Testowałem tylko przed domem na paru metrach więc jak wyjdę na konkretną jazdę to się okaże czy wibracje ustały.

Pzdr :P

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...