Skocz do zawartości

[Uphill Race] Śnieżka 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ORG informuje już od marca, że lada chwila, tuż tuż będą informacje, zapisy, itd. Jak widać mamy maj, a o Śnieżce ni widu ni słychu ;)

Żeby było śmieszniej będzie ograniczona liczba uczestników, a znając moje szczęście zapisy pojawią się w najmniej odpowiednim dla mnie czasie (brak neta, bycie w pracy, wyjazd itp) i z uphillu będzie ku...a

Napisano

Skoro już jesteśmy w temacie, powiedzcie, ciężko jest? Chciałbym się zjawić na takiej imprezie, nie wiem jeszcze czy w tym, czy może w przyszłym roku. Czego można się spodziewać, jak się nastawić. Na rowerze jeżdżę uważam dość często, jednak dopiero od tego sezonu zamierzam zacząć startować w zawodach. Na taką wspinaczkę nadają się tylko najlepsi, najmocniejsi czy każdy raczej jedzie. Nie nastawiam się oczywiście na wyścig, chciałbym dojechać powiedzmy w środku stawki, ewentualnie w 2/3.

Napisano

wg mnie trudnością jest to że non stop pedałujesz, praktycznie bez odpoczynku-jedynie jest jeden fragment zjazdowy ale tam i tak trzeba dokręcać co sił.

Kusi cię przejście na łagodniejszy bieg ale wiesz że wtedy będziesz się wspinał wolniej. Wysiłek jest bardzo równy na całej trasie, trzeba tylko mieć dobry rytm pedałowania by się nie ugotować na samym początku, to jest około 14km pod górę.

Napisano

Troszkę się spóźniłem w odpowiedzią, bo kolega madek dał linka do lepszego profilu trasy, ale poniższy jest z mojego przejazdu z 2008:

uphillrasesniezka200808.th.png

I jeszcze dorzucę do tego tracka z gps-u, jakby ktoś chciał

Uphill2008.zip

Napisano

Podjazd pod Śnieżkę jest bardzo ciężki, praktycznie przez 97% cały czas pedałujesz na maxa, momentami jest tak ostro, że wyrywa przednie koło do góry, najdłuższy "odpoczynek" jest przed samą Śnieżką. Nikt jednak nie pisze od powrocie, który to dopiero daje w kość. W zeszłym roku trwał godzinę!, czujecie jechać te 20km/h po tych kamieniach ?, tak trzęsło, że traciło sie czucie w dłoniach ;) .

Napisano

Vagrant, można wiedzieć jakiego urządzenia używasz GPS? Aktualnie noszę się z zamiarem kupna takiego sprzętu, jestem bardzo bliski urządzeniu Garmina, model Legend HCx. Pytam z ciekawości, fajny profil trasy wygenerowałeś, podoba mi się :laugh: Jeśli korzystasz z jakiegoś Garmina, napisz jakie funkcje posiada, czy jesteś zadowolony, może jakieś naprawdę irytujące wady podaj.

Z góry bardzo dziękuję:wallbash:

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Pewnie już wszyscy widzieli, ale od wczoraj ruszyły zapisy na Śnieżkę. Cena zaporowa, ale i tak jadę ;).

Napiszcie coś więcej o uphillu np. jak należy się ubrać, bo wiem, że na szczycie bardzo szybko zmieniają się warunki pogodowe.

Napisano

Ubrać odpowiednio na wyścig czyli przy letniej pogodzie na krótko, a zapakować sobie do plecaka ciepłe rzeczy do ubrania. Organizator takie plecaki wwozi autem na górę i jak tylko wjedziesz to możesz sobie odnaleźć swój bagaż i szybko się ubrać. Później na dół zabierasz go sam więc najlepiej plecak.

Ja jeszcze nie wiem czy pojadę bo kasa nie mała, zobaczymy jak będzie.

Napisano

No opłata faktycznie jest wysoka, w zasadzie bardzo wysoka, może to wynika z faktu, że ograniczona jest liczba uczestników do 350 osób. Ja mam inne pytanie, ktoś ma jakiś pomysł jak się dostać z Wrocławia do Karpacza nie posiadając samochodu? Z pociągami do Jeleniej jest średnio bo pierwszy przyjeżdża o godz 9.

• Mod Team
Napisano

Te opłaty startowe to jest złodziejstwo, chyba im się coś w głowach poprzewracało. Czy wiecie jak wygląda opcja wjechania na Śnieżkę za startującym peletonem jako osoba chcąca wjechać tam "rekreacyjnie" lub "nieoficjalnie" czyt. nie wnosząca opłaty :)?

Napisano

Pixon w zeszłym roku kumplowi nie udało sie zapisać i postanowił że i tak pojedzie, ale bez numeru startowego. Akcja ta się nie powiodła bo obsługa go zawróciła w połowie trasy.

Napisano

Według regulaminu, dostanie się nowe numery i czipy, więc tak łatwo nie wkręcicie się na wyścig, poza tym pomyślcie jak będą się czuć Ci co zapłacili wiedząc, że wśród startujących są cwaniaczki próbujący wbić się "na lewo" do wjazdu co ??

Napisano

prawda jest taka by powspinac sie powiedzmy przez 1h10m trzeba wydać

100zł na dojazdy

30 na nocleg

100zł na start

30 na żarcie + żele + napoje iso

wychodzi prawie 300zł...

Tak się napaliłem na to w zeszłym roku, chciałem poprawić wynik, ale chyba odpuszcze i pojadę Suchy Las Mararton (bike cross wlkp) ...

Napisano

Ja ten wyścig łącze ze Świeradowem Zdrój a koszty dojazdu dzielimy na co najmniej dwie części, jedynie jedzenie i nocleg to już sam pokrywam, więc dwudniowe zawody wychodzą nieco taniej.

• Mod Team
Napisano

Przepraszam Cię .Pavlo. faktycznie nie ma co wpuszczać cwaniaczków na trasę - nie stać ich niech siedzą w domu i nie przeszkadzają mnie vip'owi korzystania z dobrodziejstw na trasie. Bawcie się dobrze w swoim gronie. Myślę, że 100 zł za start to co najmniej 2x za dużo. Uważam, ze nie tylko ja będę miał takie odczucie.

Napisano

ale co komu przeszkadza cwaniaczek ? przeciez on nie bedzie sklasyfikowany, a nie wierze ze ktos jedzie uphill tylko po to bo normalnie sie nie da, a nie z checi rywalizacji... nie mowie ze ja jestem czy bede tym cwaniakiem, ale mi kompletnie by on nie przeszkadzal.

swoja droga cena tej imprezy rzeczywiscie z kosmosu.

• Mod Team
Napisano

Rzecz się toczy o kasę. Jeżeli pozwalaliby wjeżdżać ludziom bez numerków, jadącym sobie za peletonem to na drugi rok na uphill Śnieżka przyjechaliby tylko zawodowcy z zamiarem ścigania a reszta jechała by za nimi (bez opłacenia za start), aby tylko mieć możliwość wjazdu na najwyższy szczyt Karkonoszy.

Ponad to jeszcze jest problem taki, że na samym szczycie nie ma tak dużo miejsca, dlatego liczba uczestników została ograniczona do 350 osób. Teraz jakby do tego dodać jeszcze kogoś bez opłaty to mogło by dojść do sytuacji, że na samej górze się wszyscy nie pomieszczą. Choć to myślę, że jest sprawa drugorzędna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...