Skocz do zawartości

[rower]Potrzebna pomoc w konfiguracji roweru

MichaLKRK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Ostatniego czasu stałem się szczęśliwym posiadaczem, jakże cieszącego mnie roweru Kelly's scarpe 2009.

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-scarpe-grey-2009.html

Kiedyś ( w wieku 12-14 lat ) strasznie dużo jeździłem na rowerze, później już nie było na to czasu, i zawsze marzyłem o powrocie do jazdy. Teraz zakończyłem edukację, pracuję i postanowiłem wolny czas pożytkować właśnie na rower.

Najbardziej cieszy mnie jazda po leśnym terenie, również górskim. Interesują mnie też zjazdy po takim właśnie terenie, jednak to dopiero z biegiem czasu. Jest to bodajże downhill, jednak nie znam się na kategoriach jazdy rowerowej - po prostu lubię jeździć ;) Ale wróćmy do tematu...

Chciałbym teraz zmodernizować lekko ten mój rowerek, tak aby nadawał się do ostrzejszej jazdy w terenie. W pierwszej kolejności myślę nad kołami, gdyż obecne już się rozcentrowały a wcale nie jeździłem jakoś hardcor'owo. Kilka szybkich zjazdów po leśnych wzniesieniach ( ścieżkach ale nie równych ), i kilka krawężników w mieście. Ważę 75 kg, rower mam 3 tyg. Interesują mnie koła do 200 zł za sztukę razem z piastami, a zależy mi tylko na wytrzymałości.

Dodatkowo chciałbym zmienić opony na jakieś lepsze. Wiem, że są opony które po mocnym na pompowaniu nadają się znakomicie do jazdy po szosie, a po upuszczeniu powietrza do jazdy w terenie. Cena najlepiej do 100zł za sztukę, ale nie obrażę się na tańsze ;) Jeżdżę też dłuższe trasy ( jak na razie maks 35km ale planuje więcej ),

Co jeszcze radzicie mi wymienić w tym rowerze w pierwszej kolejności, aby zwiększyć jego wytrzymałość ??

Wiem, że zalałem was pytaniami, ale pracuję pon-sob po 12h, i prawie cały czas wolny spędzam na jeździe :) Staram się czytać jak najwięcej forum, jednak przy tak ograniczonym czasie nie jestem w stanie ogarnąć tylu informacji, a wiem, że po roku nie będę miał ich tyle co nie jeden z was :)

Z góry dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi, i pozdrawiam.

Michał

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ja bym Ci proponował amortyzator jakiś lepszy jak masz kase chciałbym dodać, że jestem póki co żółtodziobem jeśli chodzi o rowery, ale mam taki sam amortyzator i wczoraj po jezdzie w lesie wyskoczyly mi uszczelki błoto dostało się do amortyzatora, a ten się zablokował i teraz trzeba będzie rozbierać i czyścić ;] zobaczymy co restza bikerów o tym powie;]

Napisano

Geometria tego roweru raczej nie sprzyja ostrej jeździe a na pewno nie downhillowi.

Po pewnych modyfikacjach będziesz mógł spokojnie śmigać w XC, ale o dh zapomnij.

Na początek zajmij się zmianą amortyzatora. Jeżeli masz niewielki budżet to polecam RS Dart(chyba 2 bo 3 będzie za twarda),a jeżeli masz większy budżet to bierz RS Revelation.

Opony: Continental Race King 2.2(ok.50zł)

Koła:Mavic Crossride Disc(500zł za komplet)

Napisano
Za 30 zł zyskujesz ponad 300gram na kierze i uzyskujesz lepsza pozycję (prosta kiera zamiast giętej)

Dlaczego prosta?

Na giętej ma lepszą kontrolę nad rowerem, gięta kierownica absorbuje wstrząsy.

Prosta jest wygodniejsza w rowerach miejskich.

Napisano

piterforce co ty za glupoty gadasz O.Oprosta wygodniejsza w rowerach miejskich? <sciana>

Na poczatku proponuje zmienic amortyzator i rzeczywiscie ta kierownice.

Napisano

Co wy się tak z tym amorem uczepiliście!!!

Wystarczy zrobić mu serwis i na początek da rade! Koła chyba są ważniejsze.

1. Obrócił bym mostek aby mieć bardziej "sportową pozycję", lub kupił komplecik http://allegro.pl/item1171202939_kierownica_mostek_truvativ_dh_super_cena_od_ss.html

2. Amorek wyczyścił nasmarował i zalał olejem (na forum jest dokładnie opisane jak zalać (na przykładie xcm'a)

3. Mavic są drogie (wychodzi ok 300zł za sztukę, a mamy 200). Może coś z Alexrims'a?? np: http://allegro.pl/item1171508643_kola_mtb_deore_26_alexrims_pc19_nowe.html na piaście deore moim zdaniem dadzą rade.

4. Oponki to może Kenda Karma?? http://allegro.pl/item1162641183_opona_kenda_karma_26_2_2_dtc_kevlar.html

Razem ok. 420zł

PS PiterForce5 opanuj się trochę. Proponujesz autorowi tematu amor przekraczający wartość jego roweru!

już lepiej by był sprzedać tego kellysa za 600 dołożyć te 1600 i kupić lvl a6. I prosta kiera w miejskich??

Chyba nie masz pojęcia o czym piszesz.

POMYŚL!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...