Janusushi Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam, Zamierzam kupic pierwsze buty i pedaly SPD i bede wdzieczna o rady. Jade w wakacje na 1.5-miesieczna wyprawe po terenie gorzystym (Norwegia), glownie po asfalcie, ale miejscami tez po trudniejszym terenie - kamieniach, zwirze. Poza tym jezdze glownie rekreacyjnie po miescie (czyli po jeszcze trudniejszym terenie - ach te polskie drogi:D). Co do pedalow, na pewno zdecyduje sie na Shimano - 520 albo 540. Czytalam w wielu postach, ze 520 szybciej lapia luzy. Wiem, ze zalamie Was tym pytaniem, ale co to znaczy? Nigdy nie jezdzilam w spd i nie znam sie na tej terminologii:) Czy bardzo to przeszkadza i czy da sie to naprawic? Nie chcialabym wymieniac pedalow od razu po powrocie z wakacji albo w ich trakcie. Moj glowny dylemat to buty... Butow damskich (a takie najchetniej bym kupila z uwagi na lepiej dopasowany ksztalt)jest malo i nie widzialam jeszcze zadnych, ktore by mi pasowaly - najczesciej w ogole nie bylo mojego rozmiaru albo byly same buty z mieciutka podeszwa. Pewnie zostana mi meskie... Zalezy mi na dosc twardej podeszwie, ale tez nie jestem wyczynowcem i z nikim sie nie scigam, wiec nie potrzebuje butow z najwyzszej polki. Poniewaz spodziewam sie czestego deszczu, zalezy mi tez, zeby buty szybko schly i byly przewiewne (w zeszlym roku jezdzilam po Szwecji w za duzych sandalach:). Planowalam wydac na nie ok. 250-300 zl. Poki co znalazlam pare modeli: - Shimano 085 (ok. 300 zl w sklepie) - Shimano 122 (w sklepie 375 zl, na allegro 220 - wiec w sumie porownywalnie do 085) - Specialized Sport MTB (w okolicznym sklepie za 250) - przymierzalam je i buty dobre na dlugosc (42) byly troche za szerokie - mialam wrazenie, ze splaszczaja mi stope, jakby chcialy doprowadzic do plaskostopia:) Ale but mialam na nodze tylko przez chwile, moze po przejsciu paru metrow zmienilabym zdanie. Na pewno wybiore sie do sklepu jeszcze raz i ponownie je przymierze, bo poza tym wszystko mi sie w nich podobalo. Bede wdzieczna za opinie od kogos, kto mial do czynienia z tymi modelami i wie, czym sie od siebie roznia. Oczywiscie jesli macie inne propozycje, chetnie wezme je pod uwage. Przy czym zaznaczam, ze koniecznie chce przymierzyc buty przed kupnem, wiec namiary na sklepy (mieszkam w Warszawie) tez beda mile widziane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Luzy (nie tylko w pedałach) oznaczają, że coś lata na boki, góra-dół, etc. Da się je zlikwidować/zminimalizować, lecz po pewnym dystansie luz będzie narastał. Sam posiadam Specki Sport MTB od pół roku i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć, przewiewność bardzo dobra, podeszwa sztywna, ogólnie wykonanie bardzo dobre. Nie posiadałem nigdy butów shimano, lecz ogólnie panują o nich równie dobre opinie. Zastanów się, czy chcesz 3 rzepy, czy może 2 rzepy i klamra (np. Shimano M086) i czy ważna jest dla Ciebie możliwość zamontownia kołków - w specach niestety nie ma takiej możliwości. Najlepiej przymierz również butki Shimano, ja miałem uczucie, że są one o wiele węższe niż Spece i były dla mnie niewygodne. Jeśli chodzi o wysychanie to najlepiej jeździć w ochraniaczach, lecz bez nich butki w ciepły dzień potrafią wyschnąć podczas 2-3 godzinnego maratonu W najnowszym bikeBoardzie jest test kilku par butów w okolicach 300PLN BTW. Sporą stopę masz jak na kobietę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusushi Napisano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 @Safian - dzieki za wyjasnienie tajemnicy luzow w pedalach:) Jedno pytanie - napisales, ze luzy beda narastac po pewnym dystansie - co to za dystans? Pewnie zalezy to od sposobu uzywania, ale tak mniej wiecej? Przejde sie jutro do empika zobaczyc te testy w bikeboardzie, a potem do Bikemana, gdzie maja buty Shimano. Przymierze i zobacze. Co do rozmiaru to na szczescie normalnie nosze buty 40-41, wiec sama sie przerazilam widzac, ze pasuja na mnie buty spd w rozmiarze 42... To tak jakby facet kupowal buty 38 A co do Specow, czytalam, ze maja rozne wkladki - bardziej (takie bym chciala) i mniej wyprofilowane. Czy te wkladki mozna sobie wybrac kupujac but, czy trzeba je dokupic? I jesli tak, to wiecie, gdzie mozna je dostac? I o co chodzi z tym ich systemem Body Geometry? Jesli jest zdrowy dla kolan, to bylby to dla mnie duzy plus, bo po chodzeniu po gorach latem i zjezdzaniu z nich na desce zima sa w... srednim stanie:/ Jesli chodzi o klamre, to nie mam pojecia. Jak pisalam, nigdy nie mialam takich butow, klamry mam tylko w wiazaniach snowboardowych i na pewno nie zamienilabym ich na rzepy Czytalam opinie, ze trzeba sie trzymac z daleka od butow, ktore nie maja klamry. Czytalam tez bardzo dobre opinie butow z samymi rzepami (np. Twoja opinie tych Specow). Chyba po prostu wybiore te buty, ktore beda wygodniejsze. A kolkow raczej nie potrzebuje - jak mowilam nie scigam sie i nie startuje w maratonach, a slyszalam, ze tylko w takich przypadkach kolki maja sens. Ale moze jest inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Moje 520stki złapały luzy po jakiś 5tyś ale tylko lekkie, Co do butów to każde z tych 3 są dobre, weź te które Ci najlepiej leżą, przymierz w sklepie kup na allegro http://www.forumrowerowe.org/topic/63323-buty-spd-vermont/ http://www.forumrowerowe.org/topic/62016-buty-pedaly-oplaca-sie/ http://www.forumrowerowe.org/topic/62884-buty-pierwsze-spd/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Jestem uzytkownikiem 122 juz drugi sezon(-: W lato sa bardzo przewiewne i czuc mily chlodek. Na deszcz polecam dokupienie ochraniaczy.Buty nie schna specjalnie za szybko.Duzy wybor byl w sklepach airbike. Szczegolnie w tym- http://www.airbike.pl/1/3/13/Adresy-sklep%C3%B3w-AIRBIKE-Warszawa-Stegny. na pewno sobie cos tam dobierzesz wlacznie z pedalami Polecam 520. Naprawde mozna jezdzic na nich pare sezonow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Mam 085'tki. Buty godne polecenia. Podeszwa jest twarda, przewiewne, mają 2 rzepy i klamrę. Ze schnięciem nie wiem, jeszcze nie miałem okazji w nich w deszczu jeździć. Ale myśle że średnio schną. Swoją pare dorwałem za 256zł z przesyłką na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Miałem do czynienia ze wszystkimi trzema modelami wymienionymi przez Ciebie samemu obecnie używając 122(już trzeci sezon) i znają każde warunki pogodowe... Ktoś napisał wyżej że nie schną najszybciej... To akurat prawda... Potrzebują sporo czasu... Jeżeli chodzi o sztywność podeszwy w obu modelach Shimano jest marna (zarówno 086 jak i 122 mają taką samą podeszwę - różnią się tylko protektorem), Spec jest odrobinę lepszy pod tym względem... To co słyszałaś o klamrach to bzdura... Klamra to fajna rzecz (oczywiście jeżeli mówimy o butach odpowiedniej marki) ale do Twoich zastosowań 3 rzepy sprawdzą się... Zasugerował bym buty firmy DMT... Są z reguły węższe niż buty konkurencji więc na kobiecą nogę powinny być lepsze... Poszukaj może akurat Ci przypasują... Dodatkowo wiele modeli DMT charakteryzuje się sztywniejszą podeszwą aniżeli Shimano czy Spec... Co zaś się tyczy pedałów to lepiej dołożyć do 540-tek... Moje 520 złapały luzy po 500km i bez imadła nie dało się tego skasować... W wyższym modelu można to zrobić zwykłym kluczem więc będąc w wyjeździe będzie to wykonalne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusushi Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dzieki za rady, Z tego, co czytam, wszystkie te modele butow sa w porzadku i nie roznia sie znacznie jakoscia. Jak mowilam przymierze sobie jeszcze raz Spece i pierwszy raz Shimano, postaram sie tez znalezc gdzies w Warszawie buty Diadora i DMT - znacie moze jakies namiary (najlepiej w Srodmiesciu albo w okolicach metra - szczegolnie poludniowych stacji:)? Lextalionis - napisales, w 540-tkach da sie skasowac luzy zwyklym kluczem, co przydaje sie na wyprawach. A... czy jest to trudne? Moze dodam, ze mam dwie lewe rece do napraw, a na rowerach (swoj pierwszy mam od roku) zupelnie sie nie znam, potrafie zrobic tylko podstawowe rzeczy (odkrecanie pedalow, montowanie kol, wymiana detki i tym podobne naprawy:). Pytam, poniewaz jesli kasowanie tych luzow bedzie przekraczac moje mozliwosci manualne, nie ma sensu, zebym kupowala drozsze pedaly dajace taka mozliwosc. Choc z drugiej strony kupno 540 daje wieksza szanse na to, ze tych luzow unikne i nie bedzie czego naprawiac. Pozostaje wiec tylko kwestia kasy. Byc moze zdecyduje sie na 540, a jesli nie, to 520 pewnie tez mi wystarcza. Jeszcze jedno pytanie do Laxtalionisa i innych - te pedaly SPD maja mala powierzchnie, wiec domyslam sie, ze przy malej sztywnosci podeszwy moze to przeszkadzac, tak jakby stawalo sie stopa na jakims kamyku, dlatego (miedzy innymi) wazna jest ta sztywnosc podeszwy. Czy w butach Shimano (tych modelach, o ktorych mowa - czyli 085, 086 i 122) podeszwa jest wystarczajaco sztywna, zeby nie stanowilo to problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jeżeli chodzi o skasowanie luzów w 540 to nie należy to jakiś specjalnie trudnych rzeczy ale będąc w trasie i nie mogąc sobie z tym poradzisz zawsze możesz sięgnąć po pomoc do jakiegoś serwisu gdzie Ci to zrobią zamiast zaproponowania nowych pedałów Powierzchnia jest mała ale nie przeszkadza to w jeździe. Podejrzewam że skoro nie jeździłaś wcześniej w SPD i rower masz od niedawna to nie zauważysz braku sztywności... Jeżeli wybierasz z tych modeli Shimano to polecam M122 - mają lepszy protektor niż niższe modele, a brak klamry można przeboleć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 5 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Co do wkładki w speckach, razem z butami dostajesz wkładke body geometry Jeżeli chodzi o sztywność w bucie to chodzi o to, żeby maksymalną ilość energii przenieść na pedały (w miękkich butach podeszwy się tak uginają w dół). Faktycznie, do Twoich zastosowań kółki nie będą potrzebne. System body geometry działa w ten sposób, że podczas jazdy bez tego systemu kolana "uginają" się do wewnątrz, Body Geometry w pewnym stopniu niweluje ten efekt, ponoć właśnie jest do dobre dla kolan. Tu zilustrowane działanie BG Ostatnio ktoś na forum pisał, że po 15kkm w 520'stkach ma już dość spore luzy, więc 2-3 sezony spokojnie powinny wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusushi Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Pochodzilam dzisiaj po sklepach i przymierzalam buty Shimano i... sa za szerokie:/ Slyszalam, ze sa nieco wezsze od analogicznych modeli innych firm, natomiast dla mnie byly zdecydowanie za szerokie, zupelnie nie trzymaly mi stopy zwlaszcza w srodkowej czesci. Czulam, jak material odstaje mi od stopy na prawie centymetr od strony wewnetrznej i z pol cm z zewnetrznej. Super wygodnie:) Poza tym podeszwa wydawala mi sie jakos malo sztywna. Jutro polowania ciag dalszy, wybiore sie jeszcze do trzech sklepow, na koniec zostawiam Spece Sport, ktore jak dotad mimo wszystko byly dla mnie najwygodniejsze. Ale moze znajde gdzies jakies damskie buty w moim rozmiarze (nadzieja matka glupich...). Safian - dzieki za wyjasnienia. Jesli kupie Spece, zapytam o te wkladki, bo chce mocno wyprofilowana (troche zwezi to but). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Bardzo często buty damskie różnią się tylko i wyłącznie kolorem i wzrokiem na bucie, a dopiero w wyższych modelach budowa jest inna... Osobiście polecał bym modele takie jak te: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_Buty+KRYPTON.html?PT=53143348&PZTA=8&HNT=T&PD=53010717&WSZDZ=T http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_BUTY+MAGIC.html?PT=53083917&PZTA=8&HNT=T&PD=53010717&WSZDZ=T http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_BUTY+ROCK.html?PT=53062229&PZTA=8&HNT=T&PD=53010717&WSZDZ=T Ceny w tym sklepie nie są najniższe więc szukaj taniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusushi Napisano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Po przymierzeniu z 10 par butow roznych firm (Shimano, Sidi, Diadora, Adidas, Louis G-costam, Specialized) kupilam w koncu Spece Sport MTB - byly po prostu najwygodniejsze. Dobre na szerokosc byly tez Sidi - waskie, ale cos mnie uwieralo - na szczescie, bo kosztowaly prawie 800 zeta i zal by mi bylo, gdyby pasowaly idealnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Oby dobrze i długo służyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusushi Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Niestety:( Jednak byly za szerokie do tego stopnia, ze musialam je oddac. Musze poszukac chyba jakiegos damskiego modelu i tyle, albo wkrece sobie bloki do chodakow:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 11 Maja 2010 Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 W takim razie szukaj butów DMT lub Sidi... Ten drugi producent produkuje sporo modeli pod damską stópkę... Niestety ale wszystko wskazuje na to że masz mało standardową stopę dlatego będziesz musiała przeznaczyć na zakup więcej kasy... W wyższych modelach Shimano masz coś takiego jak: "Custom-Fit to technologia termalnego dopaswania wnętrza buta do indywidualnego ukształtowania stopy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusushi Napisano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Sidi sa super, waziutkie, ale drogie jak diabli. Zobacze jeszcze Motodiva, to prawie to samo, co Spece Sport, a wezsze. Powinny byc w porzadku. Shimano raczej juz nie bede szukac, bo oni robia chyba najszersze buty. Te, ktore przymierzalam i byly dobre na dlugosc moglyby byc z 2 cm wezsze;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.