Skocz do zawartości

[rower] cross pomoc w wyborze

nomak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdeczne.

Planuję kupno roweru typu cross i z racji tego, iż jestem laikiem jeżeli chodzi o wiedzę na temat rowerów, firm produkujących ramy jak i osprzętu zwracam się do Was drodzy zapaleńcy o pomoc w wyborze. Co sądzicie o osprzęcie o samych firmach, czy waga roweru jest istotnym parametrem ???

Moje typy:

Hercules Spyder

zdjecie - http://www.vasare.lt/data/images/catalog_pics/Hercules%20Dviratis%20Hercules%20Spyder%2028%20V-TK%2027-pav.%20%282010%29.jpg

Rama: aluminium 7005 hydrofirming

Przedni amorek: RST Neon ML LO 60mm

Korby: Shimano M443 48/36/26T

Kaseta: Shimano 9-rz

Przerzutka przód: Shimano Deore

Przerzutka tył: Shimano Deore

Manetki: Shimano Deore

Klamki: XLC Lupus

Hamulce: XLC

Piasty: Shimano HB/FH-RM60

Obręcze: Rodi Freeway

Opony: Schwalbe Hurricane 700x42C

Waga: 12,6 kg

Wheeler Cross 6.4

zdjecie - http://www.velo.si/admin/assetmanager/images/6.4%20moski.jpg

Rama: aluminium 6061 T4/T6

Przedni amorek: SR Suntour NEX4110 V2 63mm

Korby: Shimano FC-M433 48/36/26T

Kaseta: Shimano CS-HG50-9 (11-34) 9-rz

Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M351

Przerzutka tył: Shimano Deore RD-M351

Manetki: Shimano Deore SL-M530

Klamki: Wheeler CL-330

Hamulce: Shimano BR-M421

Piasty: Wheeler KT-A55 //Shimano FH-RM60

Obręcze: Alex ACE 17

Opony: CST C1313 700x38

Waga: b.d.

Oba rowerki sa w podobnych cenach nie wiele ponad 2000zl, może macie inny typy w tej cenie ??

dzieki i pozdrawiam!

Napisano

Ten drugi rowerek Wheeler Cross 6.4 z tego co udało mi sie ustalic waży nie wiele więcej, bo 12,9 kg.

Jak popatrzeć na osprzęt obydwu to jest dość podobny, przednimi amorkami sie różnią, no i własnie który lepszy?

pomozecie?

Napisano

Witaj,

oba te amortyzatory są porównywalne i niestety oba są kiepskie. Ten Wheeler to jest model 2009 i obecne np. tu kosztuje zdecydowanie poniżej 2000 zł. Model tegoroczny ma już lepszy amortyzator.

Jedna z najciekawszych propozycji w tym przedziale cenowym to Unibike Zethos Dobra rama, dobry osprzęt i o całą klasę lepszy amortyzator.

Dwie inne propozycje to:

Scott Soprtster P4

Merida Crossway

Co do wagi to musisz mieć świadomość, że różni producenci podają ją dla różnych rozmiarów ram.

Napisano

Dzieki za informacje! Twoja propozycja od Unibike'a bardzo mi podpasowała. Czas na zakupy...

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...