Skocz do zawartości

[Pszczyna] Jednoczmy się!

wojok040

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z racji tego iż mieszkam w Perle Górnego Śląska chciałem zobaczyć ile osób w mojej miejscowości i okolicach interesuje sie kolarstwem i korzysta z tego forum. Myślę że jest to też bardzo dobry temat do rozmów o rowerowym potencjale naszego miasta.

A co do tego to poniżej możecie znaleźć linki do e-booka na temat tras rowerowych w moim mieście oraz stronę internetową z kilkoma kolejnymi trasami:

Przaz pszczyne przebiega tez kilka międzynarodowych i ogólnopolskich rowerowych szlaków.

Napisano

A ja nie jestem z Pszczyny, ale chciałam ją "podbić"icon_lol.gif

Byłam już blisko, bo za Goczałkowicami sporo. Ale chyba za bardzo jak dla mnie ruchliwą trasą więc zawróciłam w strone mojego BB.

Pobliskie Goczałkowice sporo razy już zaliczyłam. Sporo ciekawych tras,

pozdr

Napisano

@piotrekbe

Na zaporze masz asfalt więc nie ma problemu, a pod torami jest przejście dla pieszych. Z 3 lata temu kręciłem podobna trasę do Twojej ;)

Napisano

Przejadę tak przez zaporę i tory w okolicach "terminala" czy lepiej od razu się kierować do Zabrzegu?

Można też jechać asfaltem wzdłuż zapory do samego końca i dalej prosto do lasu. W lesie na pierwszym skrzyżowaniu w prawo a na następnym w lewo (długi odcinek jedzie się po drodze z płyt-trochę niewygodnie).Droga doprowadzi nas do ulicy Bielskiej w rejonie Chybia Żabińca.Dalej kierujemy się na Mnich, Zaborze a następnie Drogomyśl. W Drogomyślu, po skręceniu w lewo za mostkiem na ulicy Głównej dojeżdżamy do wałów i dalej już wzdłuż wałów Wiślanych do samego celu.

Napisano

Dzięki za podpowiedzi.

Tak patrząc na zumi to opcja zkarola jest chyba najbliższa temu co chcę osiągnąć, nawet widać jakiś wiadukt w lesie nad torami, bo przejazd pod to już prawie w Zabrzegu. Wielkie dzięki.

Napisano

Planując trasę do Wisły zerknij sobie na rowerowy szlak „Wiślana Trasa Rowerowa”. Nie jest to optymalna trasa, ale pewne jej fragmenty możesz wykorzystać w swoich planach. ;)

Napisano

Do Wisły z Katowic (z Obroków) czasami jeżdżę inną trasą. Autostradę A-4 przecinam na węźle przy Osiedlu Witosa, potem przez las prosto (na południe)do Kokocińca, w Kokocińcu zaraz za przejazdem kolejowym w prawo i w las przez Radoszowy dalej zielonym szlakiem pieszym do Starych Panewnik, stamtąd żółtym szlakiem do Starej Kuźnicy, póżniej prosto przez las (początkowo zielonym szlakiem) na Paniowy (przecinamy drogę 44 Mikołów-Gliwice) do ulicy Przelotowej i na Bujaków (kiedyś próbowałem ten odcinek przejechać niebieskim szlakiem ale było nieciekawie)w Bujakowie na niebieski szlak i prosto drogą przez pola i trochę lasy do Zawiści. Tam precinamy drogę 81 Wiślankę przy ul. Damrota i dalej cały czas prosto do Królówki i dalej prosto na Suszec. Z Suszca czarną trasą rowerową na Kryry i dalej Mizerów. W Mizerowie ul. Lipki a dalej międzynarodową trasą R-4 na Studzionkę i do Strumienia.W Stumieniu od rynku czerwoną trasą rowerową na Zabłocie. Z Zabłocia ul. Długą dalej kolejową do Drogomyśla a dalej to już wiadomo po wałach do samej Wisły. Bardzo fajna trasa!!! Polecam!!!

Napisano

Widzę że temat zyskał na popularności :D Niestety nie jeżdże ww. wymienionymi trasami, ale po waszych opisach na pewno w najblizszym czasie wybiorę sie na trochę dłuższą wycieczkę   ;)

Napisano

Ja też nie jestem z Pszczyny, ale mam pytanie do rowerzystów z okolic. Zamierzam zrobić trasę z Katowic do Wisły i mam mały problem z wytyczeniem drogi w okolicach Zabrzegu i Goczałkowic.

http://img179.images.../8156/pszcz.jpg

Przejadę tak przez zaporę i tory w okolicach "terminala" czy lepiej od razu się kierować do Zabrzegu?

Czy aby na pewno odcinek jak się kończy zapora, a okolice torów jest przejezdny? Chodzi mi o ten pas zieleni?

W zeszłym sezonie chciałam się dostać właśnie od strony torów przez ten pas zieleni, dokładnie jak zaznaczyłeś trasę na mapie, do zapory.

Przy wjeździe w tę strefę zieloną, jest/była brama, co prawda otwarta ale oznakowana jako wstęp wzbroniony, dostępny tylko jakimś tam służbom czy pracownikom. W pewnym momencie był też szlaban z zakazem wstępu - zdemolowany. Więc ten odcinek wygląda na to że teoretycznie jest nieprzejezdny, chyba że ktoś lubi przejazdy ekstremalne.

Pokusiłam się pojechać dalej, jednak w miarę jak trasa przypominała ścieżkę otoczoną kałużami, bajorkami i stawami, poza tym była pora zmierzchu i nieciekawie więc zawróciłam spietrana :)

Myślę że ten odcinek warto zmienić, a jak nie to dobrze żebyś Ty i innni poznali takie szczegóły.

Pozdrawiam

Napisano

@WiktoriaK

Właśnie tak się zastanawiałem, bo co gdzieś w necie trafiam na wycieczki po zaporze to żaden nie prowadzi prosto w las. Cóż zobaczymy w praniu. Poszukam drogi opisanej przez zkarola w poście #5, a w razie czego nadłożę tych kilka km. Zgubić się nie zgubię ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...