under Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam Jakoś nigdy nie było okazji aby się tutaj udzielać, ale wpadłem ostatnio na pomysł aby 'zrobić' jurę w dwa dni Termin jest do uzgodnienia, ale generalnie im później tym lepiej, jura centralna jeszcze w wielu miejscach zawalona drzewami które powoli już usuwają... Sądzę że w miesiąc/dwa powinno być już ok. Plan jest taki, żeby zacząć wcześnie rano w Częstochowie- i szlakiem czerwonym (Pieszym szlakiem orlich gniazd) przejechać połowę trasy docierając do Ogrodzieńca. Dzień drugi reszta trasy do Krakowa. Całość ma nieco ponad 160km, 2/3 tego szlaku zjeździłem na rowerze i sądzę że nie powinno być kłopotu ze zrobieniem go w dwa dni gdyby ktoś chciał się dołączyć to walić śmiało propozycje;) pzdr Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Ja myśle o tej trasie od dłuższego czasu, tylko że chciałem ją w 1 dzień zrobić, jak będziesz znał dokładny termin daj znać na pewno sie zabiore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Też mam w planach ale w jeden dzień,ale czy szlak bedzie uprzątnięty to nie wiem byłem teraz w wekend na Jurze i nie wygląda to za ciekawie Jak mi bedzie termin pasował to chętnie sie z Wami zabiorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rukahs96ogcjm Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Jestem z Blachowni, jakieś 10 km od Częstochowy, więc także byłbym chętny, jednak co z powrotem ? pociągiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruwa Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 mnie tez pasuje ten pomysł choć nie wiem czy dam rade przejechać w jeden dzień 188 km - trochę dużo - ale pomysł super. Kwestia terminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dwa tygodnie temu byłem na jurze z zamiarem przejechania Orlich Gniazd. Nie sądzę aby służby leśne uporządkowały to w ciągu najbliższych dwóch miesięcy. Zerknijcie sami : http://picasaweb.google.pl/detonator1984/PowalonaJura?feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
under Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 cały czas ubywa tych drzew na szlakach więc myślę że już niedługo będzie ok a co do tych dwóch dni... moim zdaniem to optymalnie podzielone nie chcę gonić po tym szlaku żeby zdążyć przed wieczorem a zahaczyć po drodze o jakieś ciekawsze miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dwa dni to wystarczająco dużo czasu W samym Krakowie, szlak praktycznie wcale nie jest oznakowany, więc tam uważajcie Przed samym wyjazdem podzwońcie po pensjonatach w północnej części jury i wypytajcie o stan czerwonego szlaku, ewentualnie do jurajskiego oddziału GOPR, oni też będą obcykani w tej materii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruwa Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Detonator - bardzo fajne zdjęcia - miło się oglądało Waszą wyprawę Czyli do podzamcza można spokojnie dojechać - potem zaczynają się te zawalone drzewa ?? pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denek Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Czołem. Planujemy wypad na 2 dni w Jurę, prawdopodobnie właśnie czerwony szlak z Częstochowy do Krakowa. Wcześniej mieliśmy w planach trasę 270km z pętlą pod Krakowem, ale jednak nie wyrobimy. Dwa pytania: 1) Czy trasa maratonowa Jury pokrywa się z czerwonym szlakiem? 2) Czy ktoś z Was dysponuje plikiem ze śladem trasy z GPS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Śladem nie dysponuję niestety. Natomiast jeśli masz na myśli Jura Maraton to nie. Ten bowiem biegł czerwonym szlakiem ale rowerowym, nie pieszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Detonator - bardzo fajne zdjęcia - miło się oglądało Waszą wyprawę Czyli do podzamcza można spokojnie dojechać - potem zaczynają się te zawalone drzewa ?? pozdrower Mruwa, dziękuje Szlakiem od strony Krakowa do samego Podzamcza jedzie się bez problemu ale dosłownie kilometr za Podzamczem, zaczyna się masakra Jeśli faktycznie leśnicy uporają się do lipca z powalonymi drzewami to może podłącze się do Was z tą wyprawą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denek Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Udało mi się znaleźć ślady zarówno szlaku pieszego jak i rowerowego. Biorąc pod uwagę dystans zdecydujemy się chyba na rowerowy. Tutaj plik: http://www.sendspace.pl/file/2ebb94ff1f338fa5118cda9 Edit: Możecie polecić jakieś miejsca noclegowe na trasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Udało mi się znaleźć ślady zarówno szlaku pieszego jak i rowerowego. Biorąc pod uwagę dystans zdecydujemy się chyba na rowerowy. Tutaj plik: http://www.sendspace.pl/file/2ebb94ff1f338fa5118cda9 Edit: Możecie polecić jakieś miejsca noclegowe na trasie? Jeśli jechalibyście czerwonym pieszym i zaczynali z Krakowa to pierwszy nocleg wypadnie w Podzamczu ( ok 85-90 km ) lub Pilicy. Miejsc noclegowych ogólnie jest sporo, ceny 30-35-40 zł. My płaciliśmy 30zł/os. Warunki w miarę fajne ( Nocleg w Podzamczu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal93 Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Chętnie bym się wybrał w czyimś towarzystwie. Zarówno w 1 jak i w 2 dni. Chyba jednak zaczekam do drugiej połowy czerwca (luz w szkole). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruwa Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 A kto chętny wybrać się w najbliższym czasie na Jure od strony Krakowa i zrobić trasę do podzamcza ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
under Napisano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 A kto chętny wybrać się w najbliższym czasie na Jure od strony Krakowa i zrobić trasę do podzamcza ?? w sumie mógłbym się na coś takiego pisać termin do ustalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sznycel Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Ja sie z checią zabiore na 1 dzien i na dwa tylko terminy pisac i ja moge jechac ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruwa Napisano 5 Maja 2010 Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 W tygodniu Wam pasuje czy praca albo szkoła ?? Ja pracuje różnie czasem w tygodniu a czasem w weekend. To zależy. A Wy ?? Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 a ile jest do tego podzamcza z krakowa ? Ja bym sie podpiał ale nie wiem czy będe miał sprawną maszynę, i mi bardziej pasuje jakiś weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 a ile jest do tego podzamcza z krakowa ? Ja bym sie podpiał ale nie wiem czy będe miał sprawną maszynę, i mi bardziej pasuje jakiś weekend. Jak już pisałem między 85 a 95 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 fakt, to dawajcie cynk jak będziecie jechać może sie podepnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
under Napisano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Ok Panowie, Ten weekend ma lać, ale przyszły już powinien być ok (no chyba że pogoda się całkiem załamie to będziemy kombinować) Więc przyszła sobota (15 maj) w Krakowie okolice dworca PKP (rozumiem że część dojedzie), hmm powiedzmy koło 8:00? Komu pasuje niech podjeżdża i robimy trasę do Podzamcza... bez jakiegoś ścigania kto pierwszy http://pl.wikipedia.org/wiki/Szlak_Orlich_Gniazd przydał by się ktoś kto zna dojazd z centrum do "Kraków – Krowodrza Górka / Park Krowoderski" - ja tam nigdy nie byłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HaaYaargh Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Też możliwe że się z wami wybiorę, można poznać kogoś z forum Termin myślę że jest akurat. Ja jestem z Woli (okolice Oświęcimia-Tychów) więc dzień przed podjadę sobie do Krakowa na rowerze, a później z wami do tego Podzamcza, później do Częstochowy (nawet jakbym miał nosić rower ) i pociągiem do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruwa Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Niestety mi nie pasuje ten termin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.