Skocz do zawartości

[piasta tył]jak rozebrać w Krossie Horizon Stone?

rafales

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witojcie :-)

Sprawa jest na tyle dziwna (jak dla mnie), że nie wiem czy tuta powinienem pisać, ale jestem dobrej myśli.

Wczoraj jechaliśmy z żonką i nagle chrupnęło z tyłu i koło zaczęło latać jak chciało, tzn nagle po tym zgrzycie się poluzowało. Wydawało mi się, że to poprostu jakimś dziwnym zrzedzeniem losu poluzowało się mocowanie koła, ale nie. Koło było przykrecone do ramy (tym pierdzielnikiem w stylu zacisku) a mim to latało na boki jak chciało. Nie rozbierałem go jeszcze ale dzisiaj musze to zrobić. Pytanie tylko jest atkie: co tam w środku mogło się rozwalić? Jakieś łożysko? Coś mogło innego się rozwalić? Nie skakałem, nie zjeżdżałem z krawężników etc. Jestem zwykłym użytkowniekiem rowerów.Proszę o poradę jak to demontować, bo tam jest mechanizm od przerzutek i nie wiem jak zdejmować koło, żeby się to nie popierdzieliło.

Napisano

Kulka pewnie się zmieliła. Trzeba rozebrać, przejrzeć miski, konusy, wszystkie kulki te co się zmieliły wymienić. Nasmarować złożyć będzie ok.

Napisano

Jak za mało wiesz to zdaj się na serwis.

Prawdopodobnie pęknięta oś - do wymiany. Standardowo do wymiany kulki +konusy raczej, jeśli była jazda z luzem. Jeśli masz uszkodzoną miskę (pęknięcie/wżery/wgnioty) to cała piasta do wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...