Skocz do zawartości

[buty + pedały] Zjechana śruba od bloku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tu nowy i przychodzę od razu z problemem. Swoje buciki spd mam od 3 lat, bloki niezmieniane od początku, ale prawy but zaczyna mi wyskakiwać powoli, no więc chciałem zmienić bloki na nowe, oraz tymczasowo zamienić je chociaż miejscami. No i pojawił się problem... jedna śruba jest tak zjechana, że klucz w środku się kręci. Ja bloki dokręcałem tylko jeden jedyny raz, kiedy buty kupiłem, nie mam zielonego pojęcia od czego mogło się zrobić takie jajko. Stąd moje pytanie - jak w tej sytuacji odkręcić blok?

Pytanie drugie, czy to już pora na kupno nowych pedałów? Moje mają około 12000km przejechane (M520 jakby kto pytał), no i mimo że sprężyna jest skręcona do oporu, to wpinam się jak w masełko. Kiedyś miałem problemy z wpięciem się, kiedy miałem skręcone na 1,5 obrotu, a teraz jest na max i jest bardzo lekko.

• Mod Team

Łby śrub odwiercić, blachę z gwintami odwrócić i przykręcić nowe bloki (blacha ma 4 otwory gwintowane). Kwestia sprężyny w pedałach - może bloki są tego powodem, spróbuj najpierw tej drogi i zamontuj nowe.

No i pojawił się problem... jedna śruba jest tak zjechana, że klucz w środku się kręci. Ja bloki dokręcałem tylko jeden jedyny raz, kiedy buty kupiłem, nie mam zielonego pojęcia od czego mogło się zrobić takie jajko. Stąd moje pytanie - jak w tej sytuacji odkręcić blok?

na te śruby trzeba bardzo uważać

napisz jak ją odkręciłeś.

Kiedyś ojciec pomógł mi wykręcić śrubę z objechanym gwintem poprzez nacięcie jej w poprzek i wykręcenie zwykłym płaskim śrubokrętem. Przy bloku pewnie jest to mocno zakręcone więc z tym może być problem. Jak Ci nie szkoda śruby to można ją zawsze rozwiercić ;)

Co do siły wypinania - to zależy od stopnia zużycia bloków. Też podejrzewałem coś takiego w moich 540 (ale przy trochę większym przebiegu, koło 20 tys.). Problem minął kiedy zmieniłem bloki - teraz jest mega siłą :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...